Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρόκριση στους «32» του απλού για τον Κρεάνγκα στο Μπακού

Kre forehand_Swechat

Kre forehand_SwechatΤο πρώτο βήμα στην προσπάθειά του να φτάσει σε καλό πλασάρισμα στο απλό των Ευρωπαϊκών Αγώνων έκανε το μεσημέρι στο Μπακού ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Επικράτησε 4-3 σετ σε ντέρμπι με τον 22άχρονο Βέλγο Σεντρίκ Νούτινκ και πέρασε στον γύρο των «32». Παράλληλα πέτυχε νίκη που τονώνει την ψυχολογία του και του δίνει ώθηση για τη συνέχεια, καθώς στο ομαδικό το περασμένο Σάββατο δεν έκανε καλή εμφάνιση. Επόμενος αντίπαλος για τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή είναι ο Ρουμάνος Άντριαν Κριζάν, νούμερο 15 του αγωνίσματος (ο αγώνας αρχίζει στις 15:00 ώρα Ελλάδας). Μετά την πρόκριση του Κρεάνγκα τα γαλανόλευκα χρώματα θα έχουν δύο αθλητές στον 2ο γύρο του τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης, καθώς ο Παναγιώτης Γκιώνης βρίσκεται απευθείας εκεί ως 5ο φαβορί των αγώνων.  Ο σημερινός «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών αντιμετωπίζει στις 18:00 τον πολιτογραφημένο Ουκρανό Κου Λέι.

Στο απλό ανδρών οι συμμετοχές είναι 47 και ο 1ος γύρος είχε τον χαρακτήρα προκριματικού για την επόμενη φάση, όπου μπαίνουν και τα 16 φαβορί. Από την αρχή εφαρμόζεται το νοκ άουτ σύστημα και το κάθε ματς κρίνεται υπέρ του αθλητή, που φτάνει πρώτος στα 4 σετ. Ο πολύπειρος Κρεάνγκα με τις 5 συνεχείς παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες (το θυμίζουμε μια που οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες γίνονται σε αυτά τα πρότυπα) είχε τον πρώτο λόγο απέναντι στον νεαρό Βέλγο. Το νούμερο 44 της τρέχουσας ευρωπαϊκής κατάταξης ωστόσο, δυσκολεύεται πολύ συχνά στις πρεμιέρες των μεγάλων διοργανώσεων κι αυτό έγινε και τώρα απέναντι στον δευτεραθλητή Ευρώπης του διπλού νέων το 2010 και του διπλού παίδων το 2008 (Νο 89 στο ranking list).

Tο 1ο σετ πήγαινε πόντο-πόντο με τον Έλληνα άσο ν’ αξιοποιεί το σερβίς του στις αποφασιστικές στιγμές και να επικρατεί στην παράταση. Μετά τα μέσα του 2ου σετ βρέθηκε στο -4 και δέχτηκε την ισοφάριση, αλλά ήταν πιο σταθερός στις επιθέσεις του στο 3ο και ξαναπήρε το προβάδισμα. Μετά έχασε μεγάλη ευκαιρία να γίνει ξεκάθαρο φαβορί για τη νίκη διότι είχε τρία ματς μπολ (10-7) και είδε τον Νούτινκ να παίρνει 5 πόντους στη σειρά. Φυσιολογικά η ανατροπή τον επηρέασε, ο ρυθμός του έπεσε και αργότερα βρέθηκε εκείνος πίσω με 3-2 σετ. Η ανάπαυλα τον βοήθησε να ηρεμήσει και να συγκεντρωθεί ξανά και πραγματικά κυριάρχησε στα δύο επόμενα σετ. Μπήκε πολύ δυνατά στο 6ο και προηγήθηκε 5-1, έκανε καλή εκκίνηση και στο 7ο με την αλλαγή των πλευρών να τον βρίσκει στο 5-2 και ο Νούτινκ δεν είχε πολλά περιθώρια αντίδρασης (13-11, 8-11, 11-7, 10-12, 7-11, 11-5 και 11-6).

Στον γύρο των «32» συναντά αύριο μία άλλη …παλιά καραβάνα της διεθνούς σκηνής, τον «χάλκινο» πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών το 2012, τον Ρουμάνο Άντριαν Κριζάν.

ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΜΠΟΛ!

Στο τελευταίο σημερινό ωράριο του απλού ανδρών, νωρίς το βράδυ για το Μπακού, έγινε ο αγώνας του Κου Λέι με τον Κονσταντίν Τσιότι, από τον οποίο θα προέκυπτε ο αντίπαλος του Γκιώνη. Ο κινεζικής καταγωγής Ουκρανός βρίσκεται στο νούμερο 25 της ευρωπαϊκής κατάταξης, ενώ ο Τσιότι στο 84. Σε αμφίρροπο ματς ο Κου έχασε το 1ο σετ, αλλά στο υπόλοιπο του αγώνα ήταν καλύτερος από τον Ρουμάνο και πήρε τη νίκη με 4-1 (9-11, 11-8, 11-5, 11-9, 11-8).

Αν ο Κρεάνγκα προχωρήσει στους «16» τότε θα συναντήσει είτε τον Κροάτη Αντρέι Γκάσινα είτε τον Ιταλό Νιαγκόλ Στογιάνοφ. Αν καταφέρει το ίδιο και ο Γκιώνης τότε θ’ αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα Στέφαν Φέγκερλ (Αυστρία)-Ντανιέλ Γκόρακ (Πολωνία). Μία άλλη εξέλιξη, που ενδιαφέρει τον Έλληνα αμυντικό, είχε να κάνει με την κατάσταση της υγείας του Τίμο Μπολ. Ο Γερμανός συμπαίκτης του στην Μπορούσια, που ήταν 2ο φαβορί του ταμπλό και υποψήφιος αντίπαλος στην 8άδα, δεν προπονήθηκε ούτε σήμερα και ακύρωσε τη συμμετοχή του! Ήταν και για τον ίδιο προγραμματισμένο ν’ αρχίσει τα παιχνίδια του αύριο στις 18:00, όμως δεν είδε σήμερα τη βελτίωση που περίμενε από την περιπέτεια με την τροφική δηλητηρίαση και απέσυρε τη συμμετοχή του. Εννοείται ότι η απόσυρση του Μπολ αυξάνει θεωρητικά τις ελπίδες του Γκιώνη για μετάλλιο.

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΡΟΖΑΛΙ ΡΟΟΥΕ-ΚΟΡΝΕ

Στα 82 της χρόνια έφυγε χτες από τη ζωή η παλιά πρωταθλήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης Ροζαλίν Ρόουε-Κορνέ. Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 14 Απριλίου 1933 μαζί με τη δίδυμη αδερφή της Ντιάνα, με την οποία έμελλε να εξελιχθούν σε δυνατό δίδυμο στο άθλημα. Ήταν τα νεότερα από τα πέντε αδέλφια, μεγάλωσαν σε οικογένεια με αθλητικό υπόβαθρο, μάλιστα ο πατέρας τους, ο Βίβιαν Ρόουε ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. Η Ροζαλίν ήταν δεξιόχειρας, η Ντιάνα αριστερόχειρας.  

Σε νεαρή ηλικία γράφτηκαν μαζί στην κοντινή Λέσχη West Ealing, εκεί είχαν προπονητή κάποια στιγμή τον θρυλικό Βίκτορ Μπάρνα και κατάφεραν να βελτιωθούν γρήγορα. Μάλιστα, η Ροζαλίν έγινε καλύτερη της Ντιάνα και στα αρχεία δεν υπάρχει πουθενά επίσημο παιχνίδι, που να έχασε από την αδερφή της. Άρχισε να παίζει σε μεγάλα πρωταθλήματα και πήρε τον πρώτο της τίτλο το 1949 στο Surrey Open. Στα 18 τους χρόνια Ροζαλίν και Ντιάνα αναδείχτηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες στο διπλό γυναικών, το 1952, το 1953 και το 1955 ήταν 2ες, ενώ το 1954 επανέλαβαν κατέκτησαν ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο. Εκείνος ο τελικός μάλιστα, είχε γίνει στις 14 Απριλίου, όταν οι αδερφές είχαν τα 21α γενέθλιά τους και πανηγύρισαν τον τίτλο μπροστά σε 10.000 θεατές στο WembleyArena του Λονδίνου!

Η εκλιπούσα δεν διακρίθηκε μόνο στο συγκεκριμένο αγώνισμα των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Το 1952 και το 1953 ήταν 3η στο απλό, το 1952 και το 1954 επίσης 3η στο διπλό μικτό, ενώ κατέκτησε τέσσερα ακόμα  χάλκινα στο ομαδικό (1951, 1952, 1954, 1955).

Αργότερα, όταν εγκαταστάθηκε στα νοτιοανατολικά και στην αγγλική κομητεία του Κεντ, έστρεψε την προσοχή της στο γκολφ, αλλά ποτέ δεν έχασε το ενδιαφέρον της για το πινγκ πονγκ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 προσφέρθηκε ευγενικά να παρουσιάσει την εκδήλωση των βραβείων για το πρωτάθλημα πινγκ πονγκ των Σχολών του Κεντ.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ