Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πορτογαλία και Γερμανία πρωταθλητές στο ομαδικό των Ευρωπαϊκών Αγώνων

Baku men_team_medals

Baku men_team_medalsΣτην Πορτογαλία και τη Γερμανία πήγαν τα δύο πρώτα χρυσά μετάλλια στο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού. Οι Baku Germany_goldΠορτογάλοι έκαναν την τέλεια χρονιά και μετατράπηκαν σε απόλυτους κυρίαρχους της ηπείρου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο πήραν σε δικό τους έδαφος (Λισσαβώνα) και για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τώρα, στο κλείσιμο της σεζόν, αναδείχτηκαν νικητές και στο Μπακού στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες! Στον τελικό ξεπέρασαν με 3-1 τη Γαλλία. Η εθνική γυναικών της Γερμανίας πρόσθεσε μία ακόμα διάκριση στην πλούσια τροπαιοθήκη της κι επιβεβαίωσε ότι παραμένει πρώτη δύναμη στην Ευρώπη. Στον τελικό λύγισε με 3-2 την Ολλανδία. Για την ελληνική πλευρά η δράση επαναρχίζει αύριο στον 1ο γύρο του απλού με τον Καλλίνικο Κρεάνγκα (στις 15:00 δική μας ώρα, στο τραπέζι 2), ενώ υπάρχει εξέλιξη με την κατάσταση της υγείας του Τίμο Μπολ, ο οποίος είναι πιθανός αντίπαλος του Παναγιώτη Γκιώνη στα προημιτελικά του αγωνίσματος.

Στο ομαδικό των ανδρών η Πορτογαλία δεν έχασε καθόλου από τη δύναμή της πηγαίνοντας στο Αζερμπαϊτζάν χωρίς τον τρίτο βασικό αθλητή της, τον Ζοάο Μοντέιρο. Ο 20άχρονος Ζοάο Ζεράλδο (νούμερο 48 σήμερα στην ευρωπαϊκή κατάταξη) εντυπωσίασε με την απόδοσή του και βοήθησε τα μέγιστα, μάλιστα στον καθοριστικό αγώνα με τη Γαλλία διαμόρφωσε το τελικό σκορ επικρατώντας του Αντριέν Ματενέ (Νο 16) με 3-0 σετ! Με εξίσου εμφατική νίκη απέναντι στον ίδιο αθλητή ο Τιάγκο Απολόνια έδωσε στην αρχή το προβάδισμα στους Ίβηρες και στο αμφίρροπο δεύτερο ματς διπλασίασε τις νίκες ο Μάρκος Φρέιτας. Ο Σιμόν Γκοζί μπορούσε να ισοφαρίσει για τη Γαλλία, όμως έχασε και τρίτο παιχνίδι στα πέντε σετ ύστερα από εκείνα με τον Γκιώνη και τον Γερμανό Μπάουμ… Στο διπλό οι Γκοζί/Λεμπεσόν ήταν καλύτεροι σε γενικές γραμμές, όμως εκεί που μπορούσαν εύκολα να το τελειώσουν με 3-0 απώλεσαν έξι ματς μπολ στο 3ο σετ και ζορίστηκαν τρομερά μέχρι να επικρατήσουν 3-2. Στη συνέχεια όμως, ο αριστερόχειρας Ζεράλδο έδειξε απόλυτα έτοιμος και στον πρώτο του τελικό τέτοιου επιπέδου και με καταπληκτικό ρυθμό νίκησε κατά κράτος τον πρώτο παίκτη των Γάλλων. Πετυχημένη παρουσία πάντως, είχαν και οι δευτεραθλητές, αφού αγωνίστηκαν ξανά σε τελικό μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 17 χρόνια και τον τίτλο του 1998 στο Αϊντχόβεν!

Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Γαλλία-Πορτογαλία 1-3:

Αντριέν Ματενέ-Τιάγκο Απολόνια 0-3 (11-13, 9-11, 6-11)  

Σιμόν Γκοζί-Μάρκος Φρέιτας 2-3 (8-11, 12-10, 8-11, 11-9, 5-11)

Εμανουέλ Λεμπεσόν/Γκοζί-Ζοάο Ζεράλδο/Απολόνια 3-2 (11-5, 11-6, 11-13, 10-12, 11-6)

Ματενέ-Ζεράλδο 0-3 (4-11, 10-12, 9-11)

ΤΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΙΩΝΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΛ

Στον μικρό τελικό η Αυστρία είχε τον πρώτο λόγο απέναντι στη Γερμανία των …δύο αθλητών και το επιβεβαίωσε με το εμφατικό 3-0. Ο Μπολ, που ταλαιπωρείται από τις στομαχικές διαταραχές, έμεινε πάλι έξω και προσπαθεί πάντα να προλάβει το αγώνισμα του απλού την Τετάρτη. Επιπλέον, οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες δεν ήταν βασικός στόχος της ομάδας φέτος, όπως τόνισε και ο προπονητής της Γιοργκ Ρόσκοπφ και ήταν φανερό ότι μετά την ήττα από τη Γαλλία στην 4άδα χάθηκε το ενδιαφέρον. Οι Αυστριακοί ήθελαν πολύ αυτή τη διάκριση και φυσιολογικά την κατέκτησαν χάρη σε θετικά αποτελέσματα του Ντάνιελ Χάμπεσον στο απλό με τον Πάτρικ Μπάουμ (3-0) και στο διπλό με τον Στέφαν Φέγκερλ (3-1 τους Μπάουμ/Οβτσάροφ). Η άλλη νίκη ήταν άνευ αγώνα του Ρόμπερτ Γκάρντος με τον Μπολ.

Baku volta_omadasΣτο απλό ο 34χρονος σταρ είναι 2ο φαβορί, αρχίζει μεθαύριο τους αγώνες του και ως γνωστόν, ενδέχεται να τον συναντήσει ο Γκιώνης στην 8άδα. Οι δυο τους είναι συμπαίκτες από το περασμένο καλοκαίρι στην Μπορούσια Ντίσελντορφ κι έχουν πολύ καλές σχέσεις. Ο Γκιώνης τού έστειλε σήμερα μήνυμα για «περαστικά» και πρόσθεσε την ευχή «να τα πούμε στα προημιτελικά». Ο ρέκορντμαν των τίτλων στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (16 σε επίπεδο ανδρών και 9 σε επίπεδο νεαρών ηλικιών) του απάντησε ότι έπαθε τροφική δηλητηρίαση κι έχει πυρετό, αλλά συμπλήρωσε ότι «θα παλέψω να παίξω αν είμαι καλύτερα αύριο (σ.σ. Τρίτη)».

ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η Γερμανία αναδείχτηκε νικήτρια στο ομαδικό γυναικών στις λεπτομέρειες. Το 1ο φαβορί του αγωνίσματος είχε προχωρήσει χωρίς να χάσει επί μέρους ματς μέχρι τον τελικό κι εκεί λύγισε την Ολλανδία με 3-2. Έτσι, αφού στην αρχή της σεζόν διατήρησε στη Λισσαβώνα τα σκήπτρα στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τώρα στη νέα διοργάνωση στο Μπακού πρόσθεσε μία ακόμα σπουδαία στιγμή στο παλμαρέ της. Στον επίλογο η Χαν Γινγκ δεν είχε καμία πίεση κόντρα στην Μπριτ Έρλαντ, όμως καθοριστικό αποδείχτηκε το διπλό, όπου το γερμανικό δίδυμο επικράτησε με 3-2. Η Ολλανδία των τριών τίτλων σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο αρχίζοντας την πορεία της ως 2ο φαβορί. Αξιοσημείωτο ότι οι φιναλίστ είχαν στη σύνθεσή τους από δύο αθλήτριες κινεζικής καταγωγής… Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Τσεχία.

Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Γερμανία-Ολλανδία 3-2:

Χαν Γινγκ-Λι Τζιάο 0-3 (9-11, 10-12, 5-11)

Σαν Σιάονα-Λι Τζίε 3-1 (11-4, 8-11, 11-8, 11-5)

Πετρίσα Σόλγια/Σαν-Μπριτ Έρλαντ/Λι Τζιάο 3-2 (8-11, 11-7, 11-9, 7-11, 11-7)

Σόλγια-Λι Τζίε 0-3 (8-11, 7-11, 9-11)

Χαν-Έρλαντ 3-0 (11-1, 11-2, 11-6)

Χρονικά το πρώτο μετάλλιο στο Μπακού δόθηκε στο ομαδικό γυναικών. Η Τσεχία, που πραγματοποίησε γενικά πολύ καλές εμφανίσεις, κατέκτησε την 3η θέση νικώντας στον μικρό τελικό 3-1 την Ουκρανία. Σημειωτέον ότι αποκλειστικά δικές τους αθλήτριες είχαν και οι δύο χώρες. Η Τσεχία αγωνίστηκε με τις Ιβέτα Βασένοβσκα (που πέτυχε δύο νίκες), Ρενάτα Στρμπίκοβα και Χάνα Ματέλοβα (επικράτησαν στο διπλό). Η Ουκρανία με τις Τατιάνα Μπιλένκο, Μαργαρίτα Πεσότσκα (έκανε τη νομαδική νίκη απέναντι στην Στρμπίκοβα) και Γκάνα Γκαπόνοβα.

* Στο απλό ανδρών ο Κρεάνγκα μπαίνει πρώτος αύριο στο τραπέζι για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση και βάζει στόχο ένα καλό πλασάρισμα. Αντιμετωπίζει τον Βέλγο Σεντρίκ Νούτινκ με τον αγώνα να έχει χαρακτήρα προκριματικού για τη φάση των «32», όπου περιμένουν και τα 16 φαβορί. Αν πάρει την πρόκριση θα συναντήσει την Τετάρτη τον Ρουμάνο Άντριαν Κριζάν (νούμερο 15 στο αγώνισμα).

* Ο Γκιώνης, 5ο φαβορί των αγώνων, περιμένει για μεθαύριο τον νικητή από την αναμέτρηση του Ρουμάνου Κονσταντίν Τσιότι με τον πολιτογραφημένο Ουκρανό Κου Λέι. Αν προχωρήσει στους «16» τότε ίσως τεθεί αντιμέτωπος με τον Αυστριακό Στέφαν Φέγκερλ, ένα ακόμα από τα 16 φαβορί του αγωνίσματος. Τα ωράρια για τα παιχνίδια του 2ου γύρου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, πλην της συνάντησης του Γερμανού Οβτσάροφ με τον Τσέχο Προκόπκοφ, επειδή ο δεύτερος έχει περάσει ήδη άνευ αγώνα. 

 

* Φωτό 1: Οι πρωταθλητές Πορτογάλοι στο πόντιουμ των νικητών έχοντας δεξιά τους τη Γαλλία και αριστερά τους την Αυστρία.

* Φωτό 2: Οι νικήτριες ομάδες στο τουρνουά των γυναικών κατά την απονομή. Αριστερά η Ολλανδία, στο μέσο η Γερμανία και δεξιά η Τσεχία

* Φωτό 2: Ευκαιρία για χαλάρωση είχε σήμερα η εθνική μας ομάδα και επισκέφτηκε την παλιά πόλη του Μπακού. Από αριστερά Παπαγεωργίου, Γκιώνης, ο προπονητής Βατσακλής και ο Κωνσταντινόπουλος (από τη βόλτα έλειπε ο Κρεάνγκα). 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ