Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 3-1 από τη Γαλλία και αποκλεισμός για την εθνική ανδρών

Baku Kre-Matene_2_apo_TV

Baku Kre-Matene_2_apo_TVΟ πρώτος στόχος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού έσβησε γρήγορα για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Στον 1ο γύρο του τουρνουά του ομαδικού η εθνική ανδρών κάμφθηκε με 3-1 από τη Γαλλία και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Παρά το θετικό ξεκίνημα υστέρησε έναντι του 4ου φαβορί του αγωνίσματος κι έμεινε στον γύρο των «16». Το διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής και το γεγονός ότι η ομάδα δεν διαθέτει ισχυρό διπλό ήταν τα στοιχεία που προκαλούσαν ανησυχία στον Κώστα Βατσακλή και τους αθλητές του και τελικά αυτά, που μέτρησαν σημαντικά για την έκβαση του ματς. Ο Γκιώνης έδωσε το προβάδισμα, ο Παπαγεωργίου πλησίασε την έκπληξη στον επίλογο του αγώνα κυνηγώντας την ισοφάριση, ενδιάμεσα όμως, οι Γάλλοι ήταν καλύτεροι και μετά από τέσσερις ήττες κατάφεραν να σπάσουν τη σε βάρος τους παράδοση. Μία διάκριση στο αγώνισμα του απλού ανδρών γίνεται τώρα η επόμενη επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στο Αζερμπαϊτζάν. Στις εξέδρες του Baku Sports Hall βρέθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και παρακολούθησε τον αγώνα μαζί με τον αρχηγό της ελληνικής αποστολής και πρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη.

ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

«Δεν έχω παράπονο από τα παιδιά που τα έδωσαν όλα. Ήταν συγκλονιστικό το φινάλε του Γκιώνη, τρομερή η προσπάθεια του Παπαγεωργίου να γυρίσει το παιχνίδι στο φινάλε, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Κρίμα διότι είτε με Λευκορωσία είτε με Τσεχία στα προημιτελικά θα είχαμε πολλές πιθανότητες για την τετράδα», τόνισε ο Κώστας Βατσακλής στον απεσταλμένο του Π.Σ.Α.Τ. στο Μπακού Γιάννη Λαμπίρη και στη συνέχεια στάθηκε ξανά σε μία ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης: «Επειδή ήθελαν να ενσωματώσουν τον κανονισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, η κλήρωση που έγινε στην αρχή σού καθόρισε και τη σειρά των αγώνων με αποτέλεσμα ο Γκιώνης σε μας να μπορεί να παίξει στο πρώτο και στο πέμπτο παιχνίδι. Σε αντίθετη περίπτωση είχαμε δικαίωμα επιλογής και θα έπαιζε στο 4ο παιχνίδι, προκειμένου να πάμε για το 2-2 και στο τέλος με καλύτερη ψυχολογία να διεκδικήσουμε τη νίκη.  Είχα πει ότι η Γαλλία είναι φαβορί και το εννοούσα, παρά τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες που είχαμε απέναντί της» κατέληξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός. 

Πρώτος στο τραπέζι για τους δευτεραθλητές Ευρώπης του 2013 μπήκε ο Παναγιώτης Γκιώνης (νούμερο 5 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη). Αντίπαλός του ο Σιμόν Γκοζί (Νο 15),  τον οποίο είχε νικήσει οριακά 4-3 σετ τον Φεβρουάριο (επίσης στο Μπακού) για να εξασφαλίσει το χάλκινο μετάλλιο στο ΤΟΠ 16 της Ευρώπης. Ο πρωταθλητής μας έκανε φοβερή εμφάνιση στα δύο πρώτα σετ κι έφτασε γρήγορα στο 2-0 με εντυπωσιακές άμυνες και αποτελεσματικά forehand, όμως τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Ο 20χρονος Γάλλος, πρώην πρωταθλητής Ευρώπης στις μικρές ηλικίες, φυσιολογικά ανέβασε την απόδοσή του και κατάλαβε καλύτερα τις μπαλιές. Αξιοποίησε μικρό προβάδισμα στο 3ο σετ και μείωσε, ενώ στο 4ο πήρε 5 σερί πόντους στο 4-6 και τελικά ισοφάρισε. Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα όμως, ο Γκιώνης έδειξε χαρακτήρα πρώτα φτάνοντας τον αντίπαλό του από 1-4 κι έπειτα σώζοντας δύο ματς μπολ (8-10). Κράτησε ψυχραιμία, έκανε σωστές επιλογές στα κρισιμότερα σημεία και πανηγύρισε τη νίκη με τέσσερις διαδοχικούς πόντους.

Στο επόμενο ματς ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (Νο 44) αντιμετώπισε τον Αντριέν Ματενέ (Νο 16). Τον συγκεκριμένο αθλητή τον είχε νικήσει στην αρχή της σεζόν, τον Σεπτέμβριο, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού και ήξερε ότι έπρεπε να πιάσει πολύ καλά στάνταρ απόδοσης για να το επαναλάβει. Δεν το κατάφερε όμως και μοιραία ήρθε η ήττα με 3-1 και η ισοφάριση. Το 1ο σετ ήταν σαν …να μην έγινε για τον «χάλκινο» πρωταθλητή κόσμου του 2003. Στο 2ο άρχισε καλύτερα, αλλά μετά το 4-4 ο Γάλλος ήταν ανώτερος και ξέφυγε. Στο 3ο σετ ο Κρεάνγκα κάλυψε μικρή διαφορά σε βάρος του και ξαναμπήκε στο ματς, όμως έκανε κακή εκκίνηση και στο 4ο βρέθηκε να χάνει 1-5 και 2-8 κι εκεί κρίθηκε ο αγώνας.  

Ακολούθησε το διπλό όπου ο ομοσπονδιακός προπονητής έβαλε παρτενέρ του Κώστα Παπαγεωργίου τον Κρεάνγκα. Ο Πατρίκ Σιλά από την άλλη πλευρά συγκρότησε το δίδυμο με τους Εμανουέλ Λεμπεσόν/Γκοζί. Τα προγνωστικά ήταν με το μέρος των Γάλλων, όπως ομολογούσαν τις προηγούμενες ημέρες και από την ελληνική πλευρά. Δυστυχώς αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη και η ήττα με 3-1 σετ έφερε μπροστά στο σκορ τη δις πρωταθλήτρια Ευρώπης. Τα δύο πρώτα σετ άνηκαν εναλλάξ στο γαλλικό και το ελληνικό ζευγάρι. Το 3ο ήταν ισορροπημένο, οι Κρεάνγκα/Παπαγεωργίου προηγήθηκαν 5-3, όμως οι αντίπαλοι ανέτρεψαν άμεσα την κατάσταση με συνεχόμενους πόντους. Ουσιαστικά εκεί κρίθηκε το ματς, καθώς πέρασαν από την αρχή την τακτική τους στο 4ο σετ και είδαν τους διεθνείς μας να κάνουν ορισμένα λάθη.  

Στο τέταρτο στη σειρά παιχνίδι αγωνίστηκε ξανά ο Παπαγεωργίου (Νο 79) και τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ματενέ. Ο πρωταθλητής Ελλάδας ήταν και πάλι ο δυνατός τρίτος παίκτης της ομάδας, πάλεψε για ένα ακόμα σπουδαίο αποτέλεσμα και λύγισε στο τέλος με 3-2 σετ. Ισοφάρισε δύο φορές, ενώ έπαιξε ρόλο το κρίσιμο 3ο σετ, όπου έχασε δύο ευκαιρίες (11-10, 12-11) να πάρει το προβάδισμα. Ο Παπαγεωργίου έφερε σε πολύ δύσκολη θέση το φαβορί, καθώς είχε πολύ καλά διαστήματα, ειδικά στο 2ο και το 4ο σετ όταν έφτασε να πάρει 6 και 7 σερί πόντους αντίστοιχα και να κάνει μίνι ανατροπές. Στο 5ο σετ όμως, δεν κράτησε τον ίδιο ρυθμό. Ο Ματενέ κοντρόλαρε το φυσιολογικό άγχος του, δημιούργησε γρήγορα διαφορά και τη διατήρησε.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Γαλλία 1-3:

Παναγιώτης Γκιώνης-Σιμόν Γκοζί 3-2 (11-2, 11-2, 8-11, 7-11, 12-10)

Καλλίνικος Κρεάνγκα-Αντριέν Ματενέ 1-3 (1-11, 7-11, 11-8, 6-11)

Κώστας Παπαγεωργίου/Κρεάνγκα-Εμανουέλ Λεμπεσόν/Γκοζί 1-3 (4-11, 11-7, 8-11, 7-11)

Παπαγεωργίου-Ματενέ 2-3 (7-11, 11-5, 12-14, 11-9, 4-11)

* Ο αγώνας έγινε στο τραπέζι 1, που έχει τηλεοπτική κάλυψη με πέντε κάμερες από τους Αζέρους. Οι διοργανωτές έστειλαν στη συνέχεια εκτεταμένα πλάνα στην ελληνική δημόσια τηλεόραση και η ΕΡΤ 2 μεταδίδει αργότερα (19:00) μεγάλο μέρος του ματς σε μαγνητοσκόπηση. Εξάλλου, υπήρχε καλό live scoring από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, ενώ στην πορεία των αγώνων του ομαδικού ανδρών προέκυψε και live streaming στη διεύθυνση http://www.baku2015.com/video/live/video/live-video-table-tennis.html κι έστω με σημαντική καθυστέρηση έδειξε πλάνα από την αναμέτρηση της εθνικής μας.

* Την ώρα των πρώτων αγώνων στο ομαδικό ανδρών η προσέλευση στο γυμναστήριο έφτασε τα περίπου 500 άτομα.

* Στους υπόλοιπους αγώνες του ομαδικού ανδρών τα αποτελέσματα ήταν:

Γερμανία-Ισπανία                3-0

Ουκρανία-Σουηδία               0-3

Λευκορωσία-Τσεχία              3-2                       

Αυστρία-Κροατία                 3-0

Ουγγαρία-Ρωσία                 0-3

Πολωνία-Αζερμπαϊτζάν         3-0

Πορτογαλία-Ρουμανία           3-1

Τα ζευγάρια των αυριανών προημιτελικών:

Γερμανία-Σουηδία

Γαλλία-Λευκορωσία

Αυστρία-Ρωσία

Πολωνία-Πορτογαλία

* Το πρόγραμμα στο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης άρχισε το πρωί με το ομαδικό γυναικών. Στον γύρο των «16» ξεχώρισε η νίκη της Σουηδίας (με πολύ δυνατή πάλι τη Ματίλντα Έκολμ) επί της Ρουμανίας με 3-1. Η Ρουμανία, που είχε περάσει στην 8άδα του τελευταίου Παγκοσμίου πρωταθλήματος, είχε στη σύνθεση τις Ελιζαμπέτα Σαμάρα, Μπερναντέτ Ζοκς και Καμελία Ποστόακα.  

Τα αποτελέσματα στον 1ο γύρο του ομαδικού γυναικών:

Γερμανία-Ουγγαρία              3-0

Ρωσία-Πορτογαλία               3-1

Γαλλία-Αζερμπαϊτζάν            3-0

Τσεχία-Αυστρία                   3-1

Λευκορωσία-Ουκρανία         1-3

Σουηδία-Ρουμανία               3-1

Πολωνία-Λουξεμβούργο       3-1

Ολλανδία-Σερβία                3-0

Τα ζευγάρια των προημιτελικών της Κυριακής:

Γερμανία-Ρωσία

Γαλλία-Τσεχία

Ουκρανία-Σουηδία

Ολλανδία-Πολωνία

 

* Φωτό τραβηγμένη από τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση του αγώνα της εθνικής μας ομάδας. Φάση από την αναμέτρηση του Κρεάνγκα με τον Ματενέ.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ