Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Επαναφορά Γκιώνη στη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης

Gio xamogelo

Gio xamogeloΗ επιστροφή του Παναγιώτη Γκιώνη στην κορυφαία 20άδα του κόσμου και η άνοδος της Κατερίνας Τόλιου και της Αγγελίνας Παπαδάκη ήταν τα σημαντικότερα νέα για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση από τον διεθνή πίνακα αξιολόγησης του Μαΐου. Η παγκόσμια ομοσπονδία εξέδωσε το ranking list πολύ γρήγορα μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας κι εκεί είναι πραγματικά ουσιαστική η βαθμολογική βελτίωση των τριών διεθνών. Ο Γκιώνης, που προχώρησε στη Σουζού στον 3ο γύρο του απλού, κέρδισε τρεις θέσεις κι επανήλθε στη 19η από την 22η του προηγούμενου μήνα. Οι δύο αθλήτριες, οι οποίες προκρίθηκαν με τρεις νίκες στο κυρίως ταμπλό του απλού, ανέβηκαν κατά 16 και 29 θέσεις αντίστοιχα. Η Τόλιου πήγε στο νούμερο 212, η Παπαδάκη στο 252 κι αυτές είναι οι καλύτερες θέσεις στην καριέρα τους. Στα αξιοσημείωτα ότι ο Γιάννης Σγουρόπουλος διατηρήθηκε αυτόν τον μήνα στο νούμερο 20 της παγκόσμιας κατάταξης των παίδων!

Στους άνδρες ο Γκιώνης είχε το αναμενόμενο όφελος χάρη στις δύο νίκες, που πέτυχε στη Σουζού στο αγώνισμα του απλού. Πήρε 37 πόντους και με 2.391 μετακινήθηκε στο νούμερο 19. Έναν χρόνο και κάτι πριν από το Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο είναι πολύ ουσιαστικό να μένει τόσο ψηλά στον πίνακα. Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι ο κορυφαίος «αμυντικός» είχε εντυπωσιακή προσπάθεια στον αγώνα με τον Σλοβάκο Πίστεϊ, που συμπεριλήφθηκε στους 10 καλύτερους πόντους της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (Ι.Τ.Τ.F.) από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η θεαματική κίνηση του Γκιώνη με διαδοχικά δυνατά spinπρώτα από το backhandκαι μετά από το forehand επιλέχθηκε για την 4η θέση στο ΤΟΠ 10. Το σχετικό βίντεο υπάρχει στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=XVClORjb4io, μπορείτε να το δείτε κι από την πρώτη σελίδα του siteτης I.T.T.F. κι εκεί θα θαυμάσετε στο νούμερο 1 και τον …αδιανόητο πόντο του Φανγκ Μπο με τον Μα Λονγκ στον τελικό! Πρόκειται για ράλι που χαρακτηρίστηκε ήδη από μέσα ενημέρωσης «ο πόντος του αιώνα»!!! Στο μεταξύ, ο 35άχρονος πρωταθλητής μας έχει στρέψει την προσοχή του στον πρώτο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Μεταβαίνει αύριο στο Ντίσελντορφ για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Μπορούσια, η οποία το μεσημέρι της Κυριακής θα υποδεχτεί τη ρωσική Όρενμπουργκ.

Εξάλλου, ο Καλλίνικος Κρεάνγκα και ο Κώστας Παπαγεωργίου από τη στιγμή που στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο του απλού δεν γινόταν να έχουν βελτίωση στη διεθνή κατάταξη. Ο Κρεάνγκα έπεσε στο νούμερο 92 (από το 90 του περασμένου μήνα) και ο Παπαγεωργίου στο 139 (από το 136).

Από τα υπόλοιπα στελέχη της εθνικής ανδρών ο Κώστας Λαγογιάννης μετακινήθηκε στο νούμερο 230 (από 229), ο Τάσος Ρηνιώτης στο 287 (από 281), ο Κώστας Κωνσταντινόπουλος στο 456 (από 447) και ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος στο 506 (από 499). Πτώση είχαν και οι νεότεροι αθλητές. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος οπισθοχώρησε στο νούμερο 608 από το 596 του Απριλίου, ο Στράτος Δαμιανής στο 734 (από 717), ο Γιώργος Σταματούρος στο 849 (από 828) και ο Βασίλης Αντωνιάδης στο 885 (από 869).

Στον αντίστοιχο πίνακα των γυναικών η Κατερίνα Τόλιου και η Αγγελίνα Παπαδάκη πήραν πόντους από την καλή παρουσία τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και βρέθηκαν ακόμα πιο ψηλά. Η Τόλιου μετακινήθηκε στο νούμερο 212 από το 228 του προηγούμενου μήνα και η Αγγελίνα Παπαδάκη στο 252 (από 281).

Άνοδο σημείωσαν και οι υπόλοιπες αθλήτριες της εθνικής γυναικών ανεξάρτητα από το ότι δεν είχαν συμμετοχή σε αξιολογημένες διεθνείς διοργανώσεις. Η Μαρία Χριστοφοράκη πήγε στο 266 (από 288), η Φιλαρέτη Εξάρχου στο 315 (από 332) και η Γεωργία Ζαβιτσάνου στο 389 (από 402) Οι κορασίδες Ελισάβετ Τέρπου και Έλλη Φίσερ είναι στις θέσεις 528 (από 521) και 658 (από 657) αντίστοιχα.

Στους διεθνείς πίνακες του ομαδικού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των ανδρών εμφανίζεται και αυτόν τον μήνα στο νούμερο 15, απλά αυτή τη φορά είναι ισόβαθμη με τη 14η Λευκορωσία και τη 16η Αγγλία. Οι τρεις ομάδες έχουν από 220 βαθμούς. Η εθνική γυναικών πέρασε τον Μάιο στην 39η θέση από την 41 του Απριλίου.  

Η I.T.T.F. δημοσίευσε και τους πίνακες αξιολόγησης για τις μικρές ηλικίες. Στην κατηγορία ανδρών κάτω των 21 ετών ο Γιάννης Σγουρόπουλος μετακινήθηκε στο νούμερο 267 (από 276). Ο Στράτος Δαμιανής βελτίωσε πάλι τη θέση του και πήγε στο 377 (από 388). Ο Γιώργος Σταματούρος είναι στο 482 και ο Βασίλης Αντωνιάδης στο 518. Στις Νέες γυναίκες η Κατερίνα Τόλιου ανέβηκε στο νούμερο 83 (από 98), η Ελισάβετ Τέρπου στη δεύτερη εμφάνισή της στους πίνακες είναι στο 317 και η Έλλη Φίσερ στο 432.

Στην κατηγορία των αθλητών U18: Ο Γιάννης Σγουρόπουλος υποχώρησε στο νούμερο 136 (από 133) και ο Στράτος Δαμιανής στο 230 (από 221). Ο Γιώργος Σταματούρος εμφανίζεται στο 326 και ο Βασίλης Αντωνιάδης στο 359. Στον αντίστοιχο πίνακα των νεανίδων η Ελισάβετ Τέρπου βρίσκεται στο νούμερο 201 και η Έλλη Φίσερ στο 309.

Στους αθλητές U15 ο Γιάννης Σγουρόπουλος έμεινε για δεύτερο μήνα στο νούμερο 20. Ο Βασίλης Αντωνιάδης πήγε στο 102 του κόσμου, ενώ στις κορασίδες η Ελισάβετ Τέρπου είναι στο 50 και η Έλλη Φίσερ στο 110.

* Και μία είδηση με ξεχωριστή σημασία: Οι Ενώσεις των ηπείρων στην επιτραπέζια αντισφαίριση συμφώνησαν ν’ αντλήσουν χρήματα από τα κεφάλαιά τους για να ενισχύσουν τη δραστηριότητα του αθλήματος στο Νεπάλ, το οποίο βιώνει απίστευτα δύσκολη κατάσταση μετά τον πρόσφατο φονικό σεισμό στη χώρα. Οι Ενώσεις δώρισαν 10.000 αμερικανικά δολάρια. Η Ευρωπαϊκή και η Ασιατική πρόσφεραν από 2.000 δολάρια και οι Ενώσεις από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία από 1.500. Επίσης, η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης αποφάσισε να ενισχύσει το πολύ δύσκολο έργο αποκατάστασης στο Νεπάλ με 100.000 δολάρια. Θ’ αρχίσει το πρόγραμμα αλληλεγγύης τον Νοέμβριο και θα δώσει αυτά τα χρήματα σε βάθος τριών χρόνων.

                                                          

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ