Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Μα Λονγκ νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών

Ma Long_Champion

Ma Long_ChampionΜε τους αγώνες στο απλό ανδρών και το διπλό γυναικών έφτασε στο τέλος του, σήμερα στη Σουζού, το 53ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων. Ο επίλογος γράφτηκε με τον τρόπο, που όλοι περίμεναν, δηλαδή με την οικοδέσποινα χώρα και ασυναγώνιστη δύναμη στην επιτραπέζια αντισφαίριση να κατακτά δύο χρυσά μετάλλια και για ένα ακόμα Παγκόσμιο πρωτάθλημα να βρίσκεται μέσα και στις πέντε πρωτιές. Κορυφαία θέση πανηγύρισε και η Κορέα στο διπλό μικτό. Στο απλό ανδρών προέκυψε νέος τροπαιούχος και είναι ο Μα Λονγκ. Έγινε έτσι, ο 11ος παγκόσμιος πρωταθλητής, που βγάζει η ασιατική χώρα και όπως όλοι οι προηγούμενοι είναι κι αυτός δεξιόχειρας. Στο διπλό γυναικών αναδείχτηκαν νικήτριες οι Ζου Γιουλίνγκ/Λιου Σιβέν. Η Ευρώπη μάλλον δεν ανέβασε το γόητρό της στη διοργάνωση… Μπορεί να πήρε μετάλλιο στο διπλό γυναικών, όμως οι Λι Κιαν/Λι Τζίε έχουν αλλάξει υπηκοότητα και ουσιαστικά δεν είναι αθλήτριες από τη γηραιά ήπειρο. Το καλύτερο αποτέλεσμα ήταν η παρουσία των Γερμανών Τίμο Μπολ και Πάτρικ Φρανζίσκα στα προημιτελικά του απλού.

Στο απλό ανδρών ο Μα Λονγκ άρχισε ως νούμερο 1 του ταμπλό (αυτός απέκλεισε τον Παναγιώτη Γκιώνη στον γύρο των «32») κι έφτασε πανάξια στο σημείο, για το οποίο πάλευε χρόνια. Στα προηγούμενα τρία Παγκόσμια πρωταθλήματα ατομικών είχε αρκεστεί στην 3η θέση… Είναι πολύ σταθερός από την αρχή της χρονιάς και είχε και δύο πρωτιές σε μεγάλα WorldTourτης I.T.T.F., όπως είναι του Κουβέιτ και της Γερμανίας. Στην πορεία του μέχρι το χρυσό έχασε μόνο 5 σετ. Στον τελικό έκαμψε με 4-2 τον 23χρονου συμπατριώτη του Φανγκ Μπο, που επίσης πέτυχε σπουδαία διάκριση. Πρώτον, γιατί έκανε μόλις την πρώτη του συμμετοχή στο απλό Παγκοσμίου πρωταθλήματος και δεύτερον γιατί σημείωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα και ανέτρεψε τα προγνωστικά απέναντι σε δύο άλλους Κινέζους πρωταθλητές (Σου Σιν, Ζανγκ Τζικέ). Τα σετ του τελικού: 11-7, 7-11, 11-4, 11-8, 11-13 και 11-4.

Οι Κινέζοι έφτασαν τους 18 τίτλους στο αγώνισμα και τους 6σερί ύστερα από την (πολύ γλυκιά για την Ευρώπη) παρένθεση με τον Αυστριακό Βέρνερ Σλάγκερ  το 2003 στο Παρίσι. Από τότε μάλιστα, πάνε μόνο Κινέζοι στον τελικό, ενώ συνολικά στην ιστορία των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων αυτό συνέβη για 15η φορά! Νωρίτερα σήμερα, στα ημιτελικά, ο Μα Λονγκ κατέβαλλε τον συμπατριώτη του Φαν Ζεντόνγκ με 4-1 σετ, ενώ ο Φανγκ Μπο έκανε την έκπληξη απέναντι στον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του απλού ανδρών Ζανγκ Τζικέ και με νίκη 4-1 του στέρησε τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο του στο αγώνισμα από τις διοργανώσεις του 2011 και του 2013.

Κινεζικός «εμφύλιος» ήταν και ο τελικός στο διπλό γυναικών. Οι Ζου Γιουλίνγκ/Λιου Σιβέν έδωσαν πολύ γερή κόντρα με τις Ντινγκ Νινγκ/Λι Σιάο Σια και αφού βρέθηκαν τρεις φορές πίσω στο σκορ επικράτησαν με 4-3 σετ (8-11, 11-8, 3-11, 11-8, 11-13, 11-8, 11-8). Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Λι Κιαν/Λι Τζίε από την Πολωνία και την Ολλανδία αντίστοιχα, οι οποίες έχασαν στην 4άδα με 4-0 σετ από τις Ντινγκ/Λι και οι Φενγκ Τιανβέι/Γιου Μενγκ Γιου από τη Σιγκαπούρη, που κάμφθηκαν από τις Ζου και Λιου με 4-1 σετ. Η Κίνα έχει δημιουργήσει τεράστια παράδοση στο αγώνισμα. Από το 1989 αναδεικνύει συνεχώς τις πρωταθλήτριες κόσμου, αλλά έχει και αποκλειστικά δικές της αθλήτριες στους τελικούς!!! Έφτασε πλέον τα 14 χρυσά μετάλλια στη σειρά, ενώ από το 1971 είναι κάθε φορά παρούσα στους τελικούς του διπλού γυναικών! Την κυριαρχία της έσπασαν προσωρινά το 1987 οι Κορεάτισσες Χιουν Τζουν Χούα/Γιουνγκ Γιανγκ Τζα.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΤ…

Έβγαλε ειδήσεις η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της I.T.T.F., που έγινε στο περιθώριο των αγώνων στη Σουζού. Ξεχωρίζουμε τις εξής:

– Από την 1η Οκτωβρίου του 2016 (μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες) οι προπονητές θα έχουν την ευκαιρία να δίνουν οδηγίες στους αθλητές στη διάρκεια των σετ, ενδιάμεσα δηλαδή των πόντων και όχι μόνο στα τάιμ άουτ και στην ανάπαυλα! Πρόκειται για μέτρο, που άρχισε να δοκιμάζει φέτος σε αγώνες πρωταθλήματος η Γερμανία, είδε ότι έχει θετικά αποτελέσματα και το πρότεινε στη διοίκηση της διεθνούς ομοσπονδίας. Μετά από διεξοδική συζήτηση ψηφίστηκε.

– Αθλητές κάτω των 15 ετών, που αλλάζουν εθνικότητα, έπρεπε έως τώρα να περιμένουν τρία χρόνια για να εκπροσωπήσουν τη νέα χώρα τους. Ύστερα από πρόταση της ελβετικής ομοσπονδίας αυτό το διάστημα μειώθηκε στο ένα έτος ώστε να συμβαδίζει με την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τη μετακίνηση και τη μετανάστευση των ανθρώπων παγκοσμίως. Θα υπάρχει απλά η απαραίτητη προϋπόθεση να μην έχει εκπροσωπήσει μέσα σε αυτό το διάστημα ο νεαρός αθλητής ή η νεαρή αθλήτρια την προηγούμενη χώρα του/της. Αυτή η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα σ’ ένα πνεύμα υποστήριξης των νέων.

– Επί του παρόντος, όταν ένας αθλητής και ο προπονητής του έχουν σοβαρή διαφωνία σε τάιμ άουτ, ο αθλητής έχει το προβάδισμα σε ατομικά αγωνίσματα και ο προπονητής σε ομαδικά. Η Επιτροπή Κανονισμών της I.T.T.F. πρότεινε να έχει πλέον το προβάδισμα ο αθλητής σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, σε κίνηση-έκπληξη η Επιτροπή Αθλητών της διεθνούς ομοσπονδίας τάχθηκε κατά της πρότασης κι έτσι το συμβούλιο υποστήριξε τους αθλητές και καταψήφισε.

* Περισσότεροι τηλεθεατές από ποτέ παρακολούθησαν το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σύμφωνα με έρευνα του κρατικού σταθμού CCTVγια τις πρώτες έξι ημέρες των αγώνων, στάθηκαν μπροστά στη μικρή οθόνη 185 εκατομμύρια 727 χιλιάδες άνθρωποι και μόνο ο τελικός του διπλού μικτού, όπου υπήρχε η συνεργασία της Κίνας με την Κορέα είχε 81.770 τηλεθεατές! Επίσης, έγινε γνωστό ότι το σάιτ της I.T.T.F. είχε 823.302.000 χτυπήματα, ενώ στη σελίδα της σε socialmediaοι επισκέψεις έφτασαν στο ίδιο διάστημα τις 7.730.000.

 

* Ο Μα Λονγκ με το βαρύτιμο τρόπαιο σε φωτό από την ιστοσελίδα της I.T.T.F. (www.ittf.com).

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ