Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κίνα και Κορέα μοιράστηκαν το πρώτο χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Xu Xin_Yang_Champions

Xu Xin_Yang_ChampionsΟ Κινέζος Σου Σιν με την Κορεάτισσα Γιανγκ Χαούν (που στη φωτό από το σάιτ της I.T.T.F. πανηγυρίζουν την επιτυχία τους) είναι οι νέοι πρωταθλητές κόσμου στο διπλό μικτό. Στον πρώτο χρονικά τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Σουζού επιβλήθηκαν με 4-0 σετ των Μαχάρου Γιοσιμούρα/Κασούμι Ισικάουα από την Ιαπωνία και ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου (11-7, 11-8, 11-4, 11-6). Ως γνωστόν, από φέτος επιτράπηκε ξανά από τη Διεθνή Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης να σχηματίζονται ζευγάρια με αθλητές/τριες από διαφορετικές χώρες και να που ήρθε άμεσα η κορυφαία διάκριση από τέτοιο δίδυμο. Θυμίζουμε ότι η τελευταία φορά, που μπορούσαν να συνεργαστούν αθλητές από διαφορετικές εθνικές ομοσπονδίες, ήταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1999. Στο διπλό μικτό ξαναπαίρνει το χρυσό μετάλλιο τέτοιο ζευγάρι ύστερα από 61 χρόνια! Η τελευταία ήταν στο Λονδίνο το 1954 όταν πρώτευσαν ο Ιβάν Ανδρεάδης και η Γκιζέλα Φάρκας από την Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία αντίστοιχα!

Τόσο ο Σου Σιν όσο και η Γιανγκ Χαούν έφτασαν πρώτη φορά στον παγκόσμιο τίτλο στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Η Κορέα πανηγύρισε ξανά πρωτιά στο διπλό μικτό ύστερα από 26 χρόνια και τη διάκριση των Γιου Ναμ Κίου/Χιουν Τζουν Χούα στο Ντόρτμουντ. Μεγάλη ήταν η επιτυχία και για τα ιαπωνικά χρώματα, αφού στον τελικό του διπλού μικτού εμφανίστηκε ζευγάρι από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου για πρώτη φορά μετά το 1977. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Βονγκ Τσου Τινγκ/Ντου Χόι Κιμ από το Χονγκ Κονγκ και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2013 Κιμ Χίοκ Μπονγκ/Κιμ Γιονγκ από τη Βόρεια Κορέα.

Πριν από το 1954 συναντάμε αρκετές φορές στην κορυφή του διπλού μικτού ζευγάρι με αθλητή και αθλήτρια διαφορετικής εθνικότητας. Ακόμα και στην αμέσως προηγούμενη διοργάνωση μάλιστα, το 1953 στο Βουκουρέστι, με τον Ούγγρο Φέρενκ Σίντο και τη Ρουμάνα Αντζέλικα Ροζεάνου. Επί τη ευκαιρία να προσθέσουμε για τον ομογενή Ανδρεάδη ότι γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στην Πράγα, αλλά απέκτησε και την ελληνική υπηκοότητα μέσω του πατέρα του. Χάρη κιόλας σε αυτή την κίνηση γλίτωσε την απέλαση και τη δολοφονία κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ο Ανδρεάδης εξελίχτηκε σε αστέρι του πινγκ πονγκ, καθώς από το 1947 έως το 1957 κατέκτησε συνολικά 27 μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Εννέα χρυσά, 10 αργυρά και 8 χάλκινα. Στο σημαντικότερο αγώνισμα το απλό ήταν 2ος στον κόσμο το 1951 και το 1953. Το 1992 έφυγε από τη ζωή και το 1995 εντάχθηκε στο Πάνθεον (Hall of Fame) της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος.

ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ  

Το απλό ανδρών προχώρησε με τον γύρο των «16», ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών έγιναν και τα προημιτελικά. Η Κίνα αποδείχτηκε ξανά αχτύπητη και πρόκρινε όσους αθλητές και όσες αθλήτριές της μπορούσε αριθμητικά να εμφανίσει στα προημιτελικά. Το νούμερο 2 του απλού ανδρών για παράδειγμα, ο Σου Σιν, έμεινε έξω από τη συνέχεια γιατί ηττήθηκε από τον συμπατριώτη του Φανγκ Μπο με 4-3 σετ. Από κει και πέρα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής και 1ος Ολυμπιονίκης του αγωνίσματος Ζανγκ Τζικέ κατέβαλλε με 4-1 σετ τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, ο Μα Λονγκ  ξεπέρασε με 4-1 τον Κορεάτη Γιου Σι Χιουκ και ο Φαν Ζεντόνγκ τον Ιάπωνα Κόκι Νίουα με 4-1. Δύο αθλητές έχει στην 8άδα η Γερμανία, τον Τίμο Μπολ (νίκησε 4-1 τον Βον Τσου Τινγκ από το Χονγκ Κονγκ) και τον Πάτρικ Φρανζίσκα (4-2 τον Κου Λέι από την Ουκρανία), συμπαίκτες του Γκιώνη στην Μπορούσια Ντίσελντορφ. Επίσης, ο Τανγκ Πενγκ από το Χονγκ Κονγκ λύγισε με 4-1 τον Κορεάτη Λι Σανγκ Σου και ο Ιάπωνας Τζουν Μιζουτάνι τον Γκάο Νινγκ από τη Σιγκαπούρη με το ίδιο σκορ. Τα ζευγάρια των προημιτελικών Μα Λονγκ-Τανγκ Πενγκ, Μπολ-Φαν Ζεντόνγκ, Μιζουτάνι-Ζανγκ και Φανγκ-Φρανζίσκα.

Στις γυναίκες τα ημιτελικά έχουν μόνο Κινέζες και τα προημιτελικά είχαν μόνο Ασιάτισσες. Στην 4άδα θα είναι αύριο αντίπαλοι η Ντινγκ Νινγκ με τη Μου Ζι και η Λιου Σιβέν με τη Λι Σιάο Σια. Αυτές οι τέσσερις θα πάρουν και τα μετάλλια. Στην 8άδα απέκλεισαν την Κινέζα Βου Γιανγκ με 4-3, τη Φενγκ Τιανβέι από τη Σιγκαπούρη με 4-0, την Κινέζα Ζου Γιουλίνγκ με 4-1 και τη Γιαπώνέζα Μίμα Ίτο με 4-2 αντίστοιχα. Στα προημιτελικά δεν καταγράφηκε κανένα ντέρμπι.

Στο διπλό ανδρών οι ημιτελικοί και ο τελικός διεξάγονται αύριο Σάββατο. Οι Κινέζοι Σου Σιν/Ζανγκ Τζικέ αναμετρώνται με τους Κορεάτες Σέο Χιουν Ντέοκ/Λι Σανγκ Σου και οι επίσης Κινέζοι Ζου Γιου/Φαν Ζεντόνγκ με τους Ιάπωνες Κέντα Ματσουντάιρα/Κόκι Νίουα.

Στο διπλό γυναικών οι ημιτελικοί και ο τελικός θα γίνουν την τελευταία ημέρα των αγώνων, την Κυριακή. Οι Κινέζες Ντινγκ Νινγκ/Λι Σιάο Σια θ’ αντιμετωπίσουν στην 4άδα τις (συμπατριώτισσές τους ουσιαστικά) Λι Κιαν/Λι Τζίε (Πολωνία/Ολλανδία), ενώ οι επίσης Κινέζες Ζου Γιουλίνγκ/Λιου Σιβέν τις Φενγκ Τιανβέι/Γιου Μενγκ Γιου από τη Σιγκαπούρη.

                                                          

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ