Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 4-0 από τον Μα Λονγκ και αποκλεισμός για τον Γκιώνη

Gio me_Ma_Long

Gio me_Ma_LongΣτον 3ο γύρο σταμάτησε η καλή πορεία του Παναγιώτη Γκιώνη στο απλό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το …τείχος του νούμερο 1 φαβορί του αγωνίσματος, του Κινέζου Μα Λονγκ, δεν μπόρεσε να το διασπάσει και παρά το εξαιρετικό του ξεκίνημα γνώρισε φυσιολογική ήττα με 4-0 σετ. Έτσι έμεινε στους «32» και ολοκλήρωσε γενικά την παρουσία των ελληνικών χρωμάτων στη Σουζού. Οι δύο νίκες στο αγώνισμα πάντως, είναι βέβαιο ότι θα τον βοηθήσουν βαθμολογικά στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης κάτι που χρειάζεται στη διαδρομή του προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στην κορυφαία διοργάνωση αγωνίστηκαν ακόμα ο Καλλίνικος Κρεάνγκα και ο Κώστας Παπαγεωργίου, που δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στο απλό και η Αγγελίνα Παπαδάκη με την Κατερίνα Τόλιου, οι οποίες πέτυχαν τον στόχο της πρόκρισης στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών κι έκαναν γενικά αξιόλογες εμφανίσεις. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο.

Για τον Γκιώνη τα πράγματα είχαν την προβλεπόμενη εξέλιξη. Με σταθερά καλή απόδοση σ’ ένα ακόμα Παγκόσμιο πρωτάθλημα επικράτησε στους αγώνες, όπου είχε τον πρώτο λόγο και αποκλείστηκε φυσιολογικά στον γύρο των «32» από Κινέζο πρωταθλητή για ν’ αποδειχτεί και στην πράξη η ατυχία του στην κλήρωση. Στο κοντινό παρελθόν είχε χάσει δύο φορές από τον Μα Λονγκ χωρίς να χάσει σετ. Το ίδιο έγινε και σήμερα, ωστόσο είχε καλύτερη εικόνα από τα προηγούμενα ματς και γι’ αυτό στο τέλος εισέπραξε κι αυτός θερμό χειροκρότημα από τους Κινέζους φιλάθλους. Ο Γκιώνης (νούμερο 22 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη) αιφνιδίασε αρχικά τον αντίπαλό του και με πολύ καλή επίθεση και ποιοτικές άμυνες προηγήθηκε 7-3. Αργότερα απέκτησε σετ μπολ με 10-9, αλλά τελικά κάμφθηκε στην παράταση. Από τη στιγμή που χάθηκε αυτή η ευκαιρία ο κάτοχος της 1ης θέσης στο διεθνές ranking list βρήκε ρυθμό κι έδειξε τις τεράστιες δυνατότητές του απέναντι στην άμυνα. Εφάρμοσε πολύ σωστή τακτική, ήταν έτοιμος σε οποιαδήποτε μπαλιά και πήρε εύκολα τα επόμενα σετ. Τα σετ 12-14, 5-11, 5-11 και 4-11.

ΓΚΙΩΝΗΣ: «ΑΝ ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΟ 1Ο ΣΕΤ…»

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ότι αισθανόμουν τόσο καλά, που οποιονδήποτε άλλον τοπ αθλητή είχα απέναντί μου, εκτός από τους Κινέζους παίκτες, θα κυνηγούσα τη νίκη στα ίσια», δήλωσε αρχικά ο Έλληνας άσος και συνέχισε: «Μπορούσα να πάρω το 1ο σετ και δεν λέω ότι θα κέρδιζα μετά, όμως θα έδινα περισσότερο ενδιαφέρον στον αγώνα. Αυτό που κοίταξα να κάνω από πλευράς τακτικής ήταν να τελειώνω γρήγορα τους πόντους γιατί αν ο Μα με πήγαινε στο ανοιχτό παιχνίδι ήμουν ξεκάθαρα από κάτω. Πήρα και ορισμένα ρίσκο στην αρχή, μου βγήκαν, τον ξάφνιασα και τον υποχρέωσα σε λαθάκια. Μόλις έχασα το 1ο σετ όμως, φυσιολογικά ανέβηκε κι άλλο ο Κινέζος. Ήταν ασυναγώνιστος και δεν μπόρεσα ν’ ακολουθήσω τον ρυθμό του. Γενικά είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία μου στο Παγκόσμιο». Ο Μα Λονγκ έχει πλούσιο βιογραφικό, αλλά κυνηγά τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στο απλό ανδρών. Είναι πρωταθλητής Ασίας στο απλό ανδρών το 2009, τροπαιούχος στους Ασιατικούς Αγώνες το 2010, τρεις φορές νικητής στον μεγάλο τελικό των WorldTour(2008 2209, 2011), άλλες τρεις στο Ασιατικό Κύπελλο (2008, 2209, 2011), νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2012 και παγκόσμιος πρωταθλητής νέων το 2004, πάντα στο απλό. Επίσης, είναι «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2012 στο ομαδικό, αλλά και 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο ομαδικό και 1 στο διπλό ανδρών.

Οι εκπλήξεις στο μεταξύ, συνεχίζονται στο αγώνισμα. Την Πέμπτη έμεινε έξω από τη 16άδα ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης του ομαδικού ανδρών και φιναλίστ του ΤΟΠ 16 της ηπείρου Μάρκος Φρέιτας. Τον Πορτογάλο απέκλεισε με σκορ 4-1 ο Γερμανός Πάτρικ Φρανζίσκα, συμπαίκτης του Γκιώνη στην Μπορούσια Ντίσελντορφ. Την Τετάρτη δε, στον 2ο γύρο του απλού, ο Κορεάτης Λι Σανγκ Σου κατέβαλλε με σκορ 4-3 τον Γερμανό πρωταθλητή Ευρώπης του απλού και νικητή του ΤΟΠ 16 Ντιμίτρι Οβτσάροφ, ενώ ένας ακόμα αθλητής από την πανίσχυρη γερμανική ομάδα, ο Τίμο Μπολ, γλίτωσε τελευταία στιγμή οδυνηρό αποκλεισμό. Για τον γύρο των «32» επικράτησε με 4-3 και στην παράταση του Πορτογάλου Ζοάο Μοντέιρο, τον οποίο μέχρι σήμερα είχε νικήσει σχετικά εύκολα 6 φορές σε ισάριθμους αγώνες! Επίσης, κινεζικός «εμφύλιος» έφερε …αναγκαστικά και τον πρώτο αποκλεισμό στο ταμπλό για αθλητή της υπερδύναμης του αθλήματος. Ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής και 1ος Ολυμπιονίκης του απλού ανδρών Ζανγκ Τζικέ κατέβαλλε με 4-1 σετ τον νεαρό Λιανγκ Τζινκούν.

ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΜΙΚΤΟ

Την Πέμπτη έγινε γνωστό το πρώτο ζευγάρι τελικού στη Σουζού. Είναι στο διπλό μικτό όπου το χρυσό μετάλλιο θα διεκδικήσουν αύριο στις 16.15 οι Σου Σιν/Γιανγκ Χαούν από την Κίνα και την Κορέα αντίστοιχα, με τους Μαχάρου Γιοσιμούρα/Κασούμι Ισικάουα από την Ιαπωνία. Στα ημιτελικά οι πρώτοι απέκλεισαν τους Βονγκ Τσου Τινγκ/Ντου Χόι Κιμ από το Χονγκ Κονγκ με 4-1 σετ και οι δεύτεροι τους Κιμ Χίοκ Μπονγκ/Κιμ Γιονγκ από τη Βόρεια Κορέα με 4-2.

* Στο διπλό ανδρών προέκυψαν τα ζευγάρια, που θα καλύψουν τις θέσεις των μεταλλίων (σ.σ. αφού δεν προβλέπεται μικρός τελικός). Στα ημιτελικά προκρίθηκαν οι Κινέζοι Σου Σιν/Ζανγκ Τζικέ, οι Κορεάτες Σέο Χιουν Ντέοκ/Λι Σανγκ Σου (συγκροτούν το πρώτο ζευγάρι της 4άδας), οι επίσης Κινέζοι Ζου Γιου/Φαν Ζεντόνγκ και οι Ιάπωνες Κέντα Ματσουντάιρα/Κόκι Νίουα. Πρέπει να προστεθεί ότι οι Βραζιλιάνοι Κάζουο Ματσουμότο/Τιάγκο Μοντέιρο, που έχασαν 4-3 στις λεπτομέρειες από τους Κορεάτες, έγραψαν ιστορία με την είσοδό τους στα προημιτελικά (σ.σ. απέκλεισαν τους Γάλλους Λεμπεσόν/Γκοζί) διότι έγιναν το πρώτο βραζιλιάνικο δίδυμο μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1954, που προχώρησε τόσο πολύ στο αγώνισμα!

* Στο διπλό γυναικών ανάμεσα στα ζευγάρια, που θα πάρουν τα μετάλλια, βρίσκεται κι ένα από την Ευρώπη, με τη σημαντική διαφορά όμως, ότι μιλάμε για …Κινέζες αθλήτριες. Η Λι Κιαν από την Πολωνία και η Λι Τζίε από την Ολλανδία είναι πολύ δυνατές με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού και μπήκαν στην 4άδα εξασφαλίζοντας θέση στο βάθρο… Στα ημιτελικά συναντούν το ο φαβορί, τις Ντινγκ Νινγκ/Λι Σιάο Σια από την Κίνα. Στον άλλο ημιτελικό οι επίσης Κινέζες Ζου Γιουλίνγκ/Λιου Σιβέν αντιμετωπίζουν τις Φενγκ Τιανβέι/Γιου Μενγκ Γιου από τη Σιγκαπούρη.

* Το απλό γυναικών τέλος, έχει προχωρήσει μέχρι τον γύρο των «16» χωρίς τη μεγάλη έκπληξη. Οι έξι αθλήτριες από την οικοδέσποινα Κίνα, που ήταν στο ταμπλό, συνεχίζουν κανονικά την πορεία τους.

 

* Ο Παναγιώτης Γκιώνης σε επίθεση με το forehand στον αγώνα με τον Μα Λονγκ (από το photo gallery της I.T.T.F. μέσω του προγράμματος flickr).

                                                         

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ