Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εξαιρετική παρουσία του Στ. Κιούφη στην Αγγλία

Kioufis paper

Kioufis paperΣυνδυάζει άριστα εργασία στο εξωτερικό και αθλητική δράση. Από τον Νοέμβριο του 2011 μετέχει σταθερά στις τοπικές διασυλλογικές κατηγορίες της Αγγλίας και μπορεί τόσο καιρό να μην γίνεται ευρέως γνωστή η εξαιρετική του αγωνιστική παρουσία, αλλά έχει μετατραπεί από νωρίς σε μεγάλο πρωταγωνιστή και τιμά κι αυτός από την πλευρά του τα ελληνικά χρώματα. Ο λόγος για τον 33χρονο πρώην διεθνή Σταμάτη Κιούφη, ο οποίος ζει μόνιμα στο Τορκί, ακολουθεί την ιατρική επιστήμη (σ.σ. είναι οδοντίατρος) και παράλληλα αγωνίζεται σε ομάδες της επαρχίας του Ντέβον. Ο κάτοχος επτά πανελλήνιων τίτλων στα ατομικά αγωνίσματα (από το 1994 έως το 2003) είναι ο κορυφαίος αθλητής στα διασυλλογικά πρωταθλήματα της συγκεκριμένης περιφέρειας στην Αγγλία. Έχει γνωρίσει μόλις μία ήττα εδώ και τέσσερις αγωνιστικές περιόδους και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τού έχουν αφιερώσει κείμενα ουκ ολίγες φορές! Στο ομαδικό πραγματοποίησε φέτος τη σημαντικότερη επιτυχία του, καθώς οδήγησε την επαρχία του Ντέβον στην άνοδο στην κορυφαία κατηγορία των περιφερειών!  

Ο Κιούφης (αδερφός των επίσης πρώην διεθνών αθλητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σπύρου και Αλίκης) διαμένει στο Τορκί, το χωριό στο οποίο γεννήθηκε η Αγκάθα Κρίστι και δουλεύει σε μεγάλο οδοντιατρικό κέντρο στο Πλίμουθ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας του Ντέβον. Οι πολλές ώρες δουλειάς δεν του επέτρεπαν σκέψεις για να βρει ομάδα σε πρωτάθλημα εθνικής εμβέλειας, όμως είχε τη δυνατότητα να παίζει σε κλαμπ κοντινών περιοχών. Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ασχολούνται συστηματικά με το πινγκ πονγκ γύρω στο 1 εκατομμύριο άνθρωποι! Υπάρχουν δύο εθνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα, το πρώτο είναι αυτό της British League και το δεύτερο εκείνο της National Country Championships. Από εκεί και κάτω τα διασυλλογικά «σπάνε» σε τοπικές κατηγορίες (κάτι σαν τη Β΄Εθνική Αττικής). Επιπλέον, γίνονται αγώνες των επαρχιών με τους κορυφαίους αθλητές αυτών των πρωταθλημάτων να σχηματίζουν μικτές τρόπον τινά.

Ο Κιούφης αγωνίστηκε φέτος σε τρεις ομάδες, αφού δεν υπάρχει περιορισμός και ουσιαστικά οι τόσες κατηγορίες ανά τη χώρα δημιουργήθηκαν μόνο για να δίνουν οι αθλητές και οι αθλήτριες παιχνίδια στη διάρκεια της εβδομάδας. Ήταν πρώτος παίκτης στο Πλίμουθ, στο Έξετερ και στους Brixham Sharks, στο Τορκί! Στα τοπικά των συγκεκριμένων περιοχών και οι τρεις ομάδες μετέχουν στην 1η κατηγορία και κατέκτησαν τη 2η θέση. Ο προερχόμενος από την Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ταύρου δεξιόχειρας (πρωταθλητής Ελλάδας του διπλού παμπαίδων και του διπλού μικτού παμπαίδων το 1994, του απλού και του διπλού μικτού παίδων το 1997, του διπλού νέων το 2000, του διπλού μικτού νέων το 1999 και το 2000 και του διπλού μικτού Νέων ανδρών το 2003), ολοκλήρωσε με το απόλυτο των νικών τα τρία πρωταθλήματα! Είναι ξεκάθαρα για αγώνες υψηλότερου επιπέδου, καθώς εκτός του ότι ξεχώρισε από την πρώτη χρονιά σε αυτή την κατάσταση, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και με το πέρασμα των χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την τετραετία έχει κάνει μόνο μία ήττα από τον Πολωνό αθλητή Κριστόφ Πιβοβάρ, που φέτος ήταν δεύτερος στη στατιστική στο πρωτάθλημα του Τορκί με ποσοστό επιτυχίας στα παιχνίδια του 97,22! Για αθλητή, που αγωνίζεται σε τρεις ομάδες, τα ατομικά ματς ξεπερνούν εύκολα στο σύνολό τους τα 100 σε μία αγωνιστική περίοδο, φερ ειπείν ο Κιούφης είχε μόνο στους Brixham Sharks 39 παιχνίδια φέτος!  

Kioufis news_paperΜετά την ολοκλήρωση αυτών των αγώνων έγινε στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο η τελική φάση μεταξύ των επαρχιών. Κάθε χρόνο όλες οι επαρχίες στέλνουν τους 5 καλύτερους αθλητές τους (3 άνδρες και 2 γυναίκες) και παίζουν μεταξύ τους σε δύο τραπέζια. Αυτός είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός θεσμός των Άγγλων μετά την British League κι έχει μεγάλη απήχηση. Ο Κιούφης είχε προσωπικό απολογισμό 9 νίκες και 3 ήττες και συνέβαλε καθοριστικά στο να εξασφαλίσει το Ντέβον μετά από πολλά χρόνια την προαγωγή του από τη Division 1 στη Super League των επαρχιών.

Ορισμένα ακόμα αξιοσημείωτα στοιχεία είναι και τα εξής:

– Σε αυτό το πολύπλοκο (αλλά και καλά οργανωμένο) σύστημα των πρωταθλημάτων προκαλεί εντύπωση και ο τρόπος βαθμολόγησης. Η Τορκί για παράδειγμα, τελείωσε το πρωτάθλημα με 96 βαθμούς σε 16 αγώνες και η εξήγηση για την τόσο υψηλή βαθμολογία είναι ότι οι πόντοι βγαίνουν από τα επί μέρους ατομικά. Δηλαδή, αν η ομάδα νικήσει 10-0 προσθέτει 10 βαθμούς στο ενεργητικό της, αν νικήσει 7-3 παίρνει 7 βαθμούς και ούτω καθεξής.

– Στα τελικά των επαρχιών ο Κιούφης τοποθετήθηκε στη θέση 1, επειδή είναι ο καλύτερος σε όλον τον νομό και πάντα έπαιζε εναντίον του 1ου και του 2ου παίκτη του εκάστοτε αντιπάλου. Τον ενημέρωσαν μάλιστα, ότι σε αυτήν τη θέση είχε παίξει κάποτε o Άγγλος πρωταθλητής Άλεξ Πέρι.

– Παρότι δεν αγωνίζεται στις μεγάλες κατηγορίες λογικό είναι να έχει δημιουργήσει μία φήμη στην Αγγλία ο Έλληνας αθλητής. Γι’ αυτόν τον λόγο τον έχουν καλέσει σε εκδήλωση επίδειξης για φιλανθρωπικό σκοπό με τον Πέρι, αλλά και σε σεμινάρια με τον Άγγλο αμυντικό και πρώην διεθνή Καρλ Πριν ώστε να δείξει πώς χρησιμοποιεί το κομπίνα-λάστιχο στο backhand(«δοντάκι»)!

– Έζησε την εμπειρία της British League μόνο ένα Σαββατοκύριακο πριν από χρόνια στο Λονδίνο. Τα εθνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα της χώρας (που είναι σαν την ελληνική Α1 και Α2) είναι αυτά, που του ταιριάζουν με βάση την αγωνιστική του ποιότητα, υπάρχουν ομάδες που τον θέλουν, όμως δεν έχει τη χρονική δυνατότητα να πηγαίνει στην αγγλική πρωτεύουσα, η οποία απέχει τρεις ώρες από το Ντέβον.

– Ο Κιούφης πήρε μέρος πέρσι στο ατομικό πρωτάθλημα της περιφέρειας του Ντέβον και κατέκτησε την πρωτιά (έγινε κάτι σαν πρωταθλητής Μακεδονίας, ας πούμε). Οι διοργανωτές τού απένειμαν το κύπελλο, αλλά στη συνέχεια του το κράτησαν… Ενώ η παράδοση λέει ότι ο νικητής το παίρνει σπίτι του για έναν χρόνο, στην περίπτωση του Κιούφη δεν τηρήθηκε με τη δικαιολογία ότι ο νικητής ήταν ξένος. Ο οδοντίατρος πάντως (που στους ίδιους αγώνες είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στο διπλό ανδρών με συμπαίκτη τον Πολωνό Πιβοβάρ), αποφάσισε να μην πάρει μέρος στην αντίστοιχη φετινή διοργάνωση σαν ένδειξη διαμαρτυρίας…

– Στο εθνικό ατομικό πρωτάθλημα της Αγγλίας δεν έχει δικαίωμα ν’ αγωνιστεί επειδή είναι ξένος. Έχει σκοπό πάντως, να πάρει κάποια στιγμή και την αγγλική υπηκοότητα για να έχει δύο. Είναι ουσιαστικό και για τη δουλειά του.

 

* Δύο αποκόμματα αγγλικών εφημερίδων του Ντέβον με εγκωμιαστικές αναφορές στον Σταμάτη Κιούφη και την αήττητη πορεία του. Στη δεύτερο κομμάτι μάλιστα, μπλέκεται μεταφορικά η θαυμάσια αγωνιστική παρουσία του Έλληνα αθλητή με την ιδιότητά του ως οδοντίατρος.  

                                                          

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ