Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στο νούμερο 20 της παγκόσμιας κατάταξης παίδων ο Σγουρόπουλος!

IMG 6111

IMG 6111Τα νιάτα έφεραν την πιο ευχάριστη είδηση για την ελληνική πλευρά στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης του Απριλίου. Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ο Γιάννης Σγουρόπουλος (φωτό), ανέβηκε στο νούμερο 20 του κόσμου στους παίδες! Η είδηση μάλιστα, αποκτά και ιστορική διάσταση, καθώς ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχει βρεθεί τόσο ψηλά Έλληνας αθλητής στο ranking list αυτής της ηλικιακής κατηγορίας! Ο 15άχρονος από την Ελευσίνα ωφελήθηκε βαθμολογικά από το χάλκινο μετάλλιο στο απλό παίδων, που κατέκτησε αρχές Μαρτίου στο ιταλικό όπεν του Λινιάνο. Στο Under 15 πήγε 17 θέσεις πιο ψηλά και ο ίδιος, οι προπονητές του και φυσικά οι γονείς του, που τον στηρίζουν με κάθε τρόπο, βλέπουν μέσα από αυτή τη σημαντική εξέλιξη στην παγκόσμια κατάταξη μία ακόμα επιβράβευση στη σκληρή δουλειά και τους κόπους των τελευταίων χρόνων. Βελτίωση στους πίνακες έχει και ο έφηβος Στράτος Δαμιανής, που επίσης αγωνίστηκε στην Ιταλία και κατέλαβε τη 2η θέση στο ταμπλό της «παρηγοριάς». Θετικό και το γεγονός ότι χάρη στη συμμετοχή της στο τουρνουά του Λινιάνο έκανε την είσοδό της στους πίνακες η κορασίδα Ελισάβετ Τέρπου.

Στους άνδρες ο Παναγιώτης Γκιώνης οπισθοχώρησε στο νούμερο 22 και με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής στο επικείμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Σουζού, Κίνα, 26 Απριλίου-3 Μαΐου) μένει έξω τελικά από τα πρώτα 16 seedingγια την κλήρωση του απλού. Θυμίζουμε ότι για τον Έλληνα πρωταθλητή και την ομάδα του, την Μπορούσια Ντίσελντορφ, υπάρχει τώρα μπροστά ο δεύτερος ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της γαλλικής Σαρτρ. Γίνεται μεθαύριο Σάββατο στη γερμανική πόλη, αρχίζει στις 14.00 ώρα Ελλάδας (13.00 τοπική) και θα έχει ζωντανή κάλυψη στο διαδίκτυο από το laola1.tv(όπως και η ρεβάνς της Όρενμπουργκ με την αυστριακή Νιντερόστεριχ στον άλλο ημιτελικό, αύριο στις 14.20 το μεσημέρι, στη Ρωσία). Ο σημερινός «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών ταλαιπωρείται τις τελευταίες ημέρες από τενοντίτιδα στο χέρι. Χτες άρχισε να μετέχει ξανά στις προπονήσεις της Μπορούσια, όμως συνεχίζει τη θεραπευτική αγωγή, δεν είναι απόλυτα έτοιμος και πιθανότατα θα μείνει στον πάγκο. Οι γιατροί άλλωστε, έχουν πει ότι καλύτερα να ξεκουραστεί αυτές τις ημέρες και να κάνει την κατάλληλη θεραπεία ώστε να ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημά του μέχρι την έναρξη των πλέι οφ της Μπουντεσλίγκα στο τέλος της άλλης εβδομάδας.      

Στο μεταξύ, από αξιολογημένα τουρνουά ο Γκιώνης είχε τον περασμένο μήνα παρουσία στο γερμανικό World Tour της Βρέμης. Παρότι αποκλείστηκε μόλις στον 1ο γύρο του απλού πήρε 7 πόντους κι εμφανίζει 2.354 από 2.347. Έχασε όμως τρεις θέσεις συγκριτικά με τον Μάρτιο κυρίως γιατί επανήλθαν στους πίνακες οι Γερμανοί Τίμο Μπολ, Πάτρικ Μπάουμ, ενώ είχε μεγάλη άνοδο (στο νούμερο 18 από το 34) ο Βανγκ Τσουν Τινγκ από το Χονγκ Κονγκ. Για να μπει τώρα, στα φαβορί των θέσεων 1-16 για την κλήρωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, θα πρέπει να υπάρξουν δύο ακυρώσεις στις δηλώσεις συμμετοχής. Με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται στα seeding 17-32, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι απευθείας στο ταμπλό του απλού ανδρών θα είναι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα με τον Κώστα Παπαγεωργίου. Στην κατάταξη του Απριλίου ο Κρεάνγκα έπεσε στο νούμερο 90 (από το 86) και ο Παπαγεωργίου στο 136 (από το 128). Θυμίζουμε ότι ο πρώτος είχε συμμετοχή την περασμένη εβδομάδα στο ισπανικό World Tour στην Αλμερία, προχώρησε μέχρι τον 2ο γύρο του απλού και το βαθμολογικό του όφελος ήταν 13 πόντοι.

Από τα υπόλοιπα στελέχη της εθνικής ανδρών ο Κώστας Λαγογιάννης μετακινήθηκε στο νούμερο 229 (από 222), ο Τάσος Ρηνιώτης στο 281 (από 278), ο Κώστας Κωνσταντινόπουλος στο 447 (από 445) και ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος στο 499 (από 502). Στις μικρές ηλικίες ξεχωρίζει η άνοδος του Γιάννη Σγουρόπουλου, ο οποίος μετά την επιτυχία του στο Λινιάνο είχε ουσιαστική βαθμολογική βελτίωση σε όλους τους πίνακες. Στους άνδρες κέρδισε τον Απρίλιο 99 θέσεις και πήγε στο νούμερο 596 από το 695 του Μαρτίου. Θετική η εξέλιξη και για τον σταθερό συνοδοιπόρο του στα διεθνή τουρνουά και συμπαίκτη του στον Άρη Βούλας Στράτο Δαμιανή, ο οποίος ανέβηκε στο 717 (από 731). Ο Γιώργος Σταματούρος, που επίσης είχε συμμετοχή στο όπεν της Ιταλίας, πήρε αρκετούς βαθμούς και σκαρφάλωσε στο νούμερο 828. Τον περασμένο μήνα εμφανιζόταν στο 924. Ο Βασίλης Αντωνιάδης τέλος, είναι στο 869.

Στον αντίστοιχο πίνακα των γυναικών η Κατερίνα Τόλιου υποχώρησε τον Απρίλιο στο νούμερο 228 από το 217 του Μαρτίου. Ομοίως, η Αγγελίνα Παπαδάκη πήγε στο 281 (από 275), η Μαρία Χριστοφοράκη στο 288 (από 282), η Φιλαρέτη Εξάρχου στο 332 (από 321) και η Γεωργία Ζαβιτσάνου στο 402 (από 396). Από τα νεότερα κορίτσια η κορασίδα Ελισάβετ Τέρπου μπήκε πρώτη φορά στους πίνακες και είναι στο νούμερο 521, ενώ η συμπαίκτριά της στον Άρη 2006 Έλλη Φίσερ, που επίσης αγωνίστηκε στο όπεν του Λινιάνο, βρέθηκε στο 657 (τον περασμένο μήνα ήταν στο 669).

Στους διεθνείς πίνακες του ομαδικού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των ανδρών διατηρήθηκε τον Απρίλιο στο νούμερο 15 κι έχει 224 βαθμούς. Η εθνική γυναικών βρέθηκε στην 41η θέση από την 43η του Μαρτίου. Ισοβαθμεί με την Ουαλία στους 136 βαθμούς.  

* Η I.T.T.F. δημοσίευσε και τους πίνακες αξιολόγησης για τις μικρές ηλικίες. Στην κατηγορία ανδρών κάτω των 21 ετών ο Γιάννης Σγουρόπουλος μετακινήθηκε στο νούμερο 276 (από 370). Ο Στράτος Δαμιανής βελτίωσε πάλι τη θέση του και πήγε στο 388 (από 403). Ο Γιώργος Σταματούρος είναι στο 493 και ο Βασίλης Αντωνιάδης στο 534. Στις Νέες γυναίκες η Κατερίνα Τόλιου πήγε στο νούμερο 98 (από 92) και η Έλλη Φίσερ στο 445, ενώ η Ελισάβετ Τέρπου στην πρώτη εμφάνισή της είναι στο 321.

* Στην κατηγορία των αθλητών U18: Ο Γιάννης Σγουρόπουλος αναρριχήθηκε στο νούμερο 133 (από 207) και ο Στράτος Δαμιανής στο 221 (από 235). Ο Γιώργος Σταματούρος εμφανίζεται στο 311 και ο Βασίλης Αντωνιάδης στο 347. Στον αντίστοιχο πίνακα των νεανίδων η Έλλη Φίσερ βρίσκεται στο νούμερο 307 και η πρωτοεμφανιζόμενη Ελισάβετ Τέρπου στο 195.

* Στους αθλητές U15 ο Γιάννης Σγουρόπουλος ανέβηκε, όπως αναφέρουμε και στον πρόλογο, στο νούμερο 20 από το 37 του Μαρτίου. Με ανυπομονησία περιμένει να βρεθεί ψηλότερα και στην ευρωπαϊκή κατάταξη εν όψει κορυφαίων διοργανώσεων της ηπείρου μέσα στη χρονιά. Στην τελευταία είναι στο νούμερο 14. Ο Βασίλης Αντωνιάδης πήγε στο 94 του κόσμου, ενώ στις κορασίδες η Έλλη Φίσερ είναι στο 106 και η Ελισάβετ Τέρπου στο 47. 

 

* Φωτό Βασίλης Καραουλάνης

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ