Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Έκτο σερί χρυσό ο Παπαγεωργίου, πρώτος πανελλήνιος τίτλος για Τόλιου στο απλό γυναικών

Papageo kipella

Papageo kipellaΟ Κώστας Παπαγεωργίου συνέχισε την κυριαρχία του και η Κατερίνα Τόλιου έζησε πρωτόγνωρη διάκριση. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα P1013954ανδρών-γυναικών, που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, ο αθλητής του Ολυμπιακού αναδείχτηκε νικητής στο απλό ανδρών για 6η φορά στη σειρά και 7η στο σύνολο, ενώ η αθλήτρια του Δ.Α.Ο. Ταύρου έφτασε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου 1η φορά στην καριέρα της στο απλό της μεγάλης κατηγορίας! Επιπλέον, ο Παπαγεωργίου πήρε την πρωτιά στο διπλό ανδρών με τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό Τάσο Ρηνιώτη και διεύρυνε το απίστευτο ρεκόρ του στο απλό. Από το 2010 έως σήμερα, που πανηγυρίζει τους διαδοχικούς τίτλους, επιβάλλεται στους τελικούς με 4-0 σετ και με διαφορετικό κάθε χρονιά αντίπαλο!!! Ο Δ.Α.Ο. Ταύρου εξάλλου, έφυγε με την κορυφαία διάκριση και στο διπλό γυναικών όπου πρωταθλήτριες Ελλάδας ανακηρύχτηκαν η Αλίκη Κιούφη και η Ελένη Γεωργιάδου. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν και φέτος αφιερωμένο στη μνήμη του Δάμωνα Δαμιανίδη, επί σειρά ετών εφόρου του Α.Σ. Πέρα Αθηνών και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α..

Η κορυφαία εσωτερική διοργάνωση αναδεικνύει πάντοτε κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία και φέτος δημιούργησε ξεχωριστή ικανοποίηση η καλή εμφάνιση νεότερων παιδιών, που μπορούν ν’ αποτελέσουν επόμενες φουρνιές στις εθνικές ομάδες. Ο 22άχρονος Γιώργος Κωνσταντινόπουλος προχώρησε με σπουδαία αποτελέσματα κι έφτασε στην παρθενική συμμετοχή του στον τελικό του απλού ανδρών. Ο 18άχρονος Κωνσταντίνος Αγγελάκης κατέκτησε 1η φορά μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα. Ο 15άχρονος Γιάννης Σγουρόπουλος μπήκε στην 8άδα του απλού και πλησίασε στα μετάλλια. Η 22άχρονη Αλίκη Κιούφη είναι επίσης στα πρόσωπα που ξεχώρισαν κι έζησε πρωτόγνωρη εμπειρία με το χρυσό μετάλλιο στο διπλό και το χάλκινο στο απλό. Η συνομήλική της Γεωργία Ζαβιτσάνου ανέβηκε 1η φορά στο βάθρο των νικητριών στο απλό γυναικών και πήρε μετάλλιο και στο διπλό. Τους αγώνες παρακολούθησαν εκατοντάδες φίλοι του αθλήματος και απόλαυσαν πλούσιο θέαμα και συναρπαστικές «κόντρες». Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας εξάλλου, έγινε ρεπορτάζ από την τηλεόραση της NOVA, η οποία βρέθηκε κοντά στο άθλημα σε μία ακόμα σημαντική αγωνιστική εκδήλωση.

Ο τελικός του απλού ανδρών είχε ξεκάθαρο φαβορί ανεξάρτητα από το πόσο καλά είχε αποδώσει ο Κωνσταντινόπουλος. Κι αυτό γιατί ο Παπαγεωργίου ήταν επίσης σε καλή κατάσταση κι έχει γίνει πλέον …ειδικό μέγεθος με βάση τις διαδοχικές πρωτιές του. Έχει απίστευτη σταθερότητα σε αυτές τις ατομικές διοργανώσεις, μεγάλη εμπειρία και πολύ δυνατή ψυχολογία. Επιπλέον, με το κομπίνα λάστιχο («δοντάκι»), το σερβίς και τις επιθέσεις στα κατάλληλα σημεία ήξερε ακριβώς πώς να παίξει τον 22άχρονο αριστερόχειρα. Ο τελευταίος ήταν φανερό ότι δεν βολευόταν με το παιχνίδι του αντιπάλου του, άσχετα αν τον έχει νικήσει στο παρελθόν για το διασυλλογικό πρωτάθλημα. Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο εντυπωσιακός Παπαγεωργίου κατέγραψε μία ακόμα νίκη σε τελικό με 4-0 σετ διευρύνοντας ένα ρεκόρ, που λογικά είναι αδύνατο να σπάσει στο μέλλον, ενώ ίσως να είναι μοναδικό και σε παγκόσμιο επίπεδο (11-5, 11-7, 11-5, 11-6)!!! Ο 36χρονος αθλητής έχει πλέον στον θεσμό και μία άλλη πρωτιά. Με τα έξι σερί χρυσά στο απλό ξεπέρασε τον Κώστα Πρίφτη, που κυριαρχούσε από το 1982 έως και το 1986.   

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: “ΟΣΟ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΣΕΤ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΩ”

P1013949«Δεν ξέρω τι άλλο να πω γι’ αυτό που συμβαίνει, πάντως υπάρχει και η εξήγηση ότι ο εκάστοτε αντίπαλός μου σε αυτά τα χρόνια ίσως να είναι ευχαριστημένος με την πρόκρισή του στον τελικό κι εκεί να μην βγάζει το ίδιο πάθος ή το ίδιο δυνατή ψυχολογία για τη νίκη», δήλωσε ο Παπαγεωργίου δίνοντας μία άλλη ερμηνεία για την καθολική επιβολή του στα καθοριστικά ματς όλα αυτά τα χρόνια και συνέχισε: «Από την άλλη πλευρά εγώ όσο παίζω και δεν χάνω σετ τόσο καλύτερα αποδίδω, τόσο καλύτερα αισθάνομαι. Ειδικά στα παιχνίδια που λήγουν με το σύστημα του καλύτερου των επτά σετ και παρότι κάθε χρόνο νιώθω την κούραση λίγο παραπάνω. Από τη 16άδα άρχισαν οι δύσκολοι αγώνες, αλλά άντεξα. Είχα τον  Μουτσάκη, από τον οποίο κινδύνευσα με ήττα στη φετινή Α1, τον Παπαδημητρίου  με τον οποίο στάθηκα και αρκετά τυχερός και τον Αγγελάκη, ο οποίος είναι πολύ αξιόλογος αθλητής και τα επόμενα χρόνια θα τον δούμε σίγουρα να πρωταγωνιστεί».

Με τον πάντα ώριμο λόγο του ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας έκανε και αυτοκριτική «γιατί στο ομαδικό, όπου τα παιχνίδια είναι διαφορετικά, πήγα άσχημα πέρσι και φέτος και στέρησα από τις ομάδες, που με εμπιστεύονται, τη δυνατότητα να φτάσουν στον τίτλο. Φέτος ήμουν ο χειρότερος παίκτης της ομάδας μου, τώρα δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό, αλλά θα τα σκεφτώ όλα, θα δω τι φταίει και πιστεύω ότι στο μέλλον θα εμφανιστώ καλύτερος».

Ο Παπαγεωργίου αφιέρωσε αυτή τη φορά την επιτυχία στον πατέρα του Γιώργο και σ’ ένα ακόμα δικό του πρόσωπο. «Θέλω να αφιερώσω τα δύο κύπελλα στον πατέρα μου, που με στηρίζει σε όλη μου τη ζωή και σε κάθε δραστηριότητα και είναι παντού δίπλα μου. Επίσης, σ’ έναν πολύ αγαπημένο μου άνθρωπο, που περνάει δύσκολες στιγμές τελευταία, αλλιώς θα ερχόταν να με υποστηρίξει, όπως συνηθίζει, και ούτως ή άλλως είναι από τους πρώτους που μου συμπαραστέκονται σε όλες τις καλές αλλά και τις κακές μου στιγμές».

Για να φτάσει ως τον τελικό ο Παπαγεωργίου κατέβαλλε αρχικά στο 1ο γκρουπ 3-0 τον Βασίλη Κανναβό και 3-0 τον Σταύρο Βρεττάκο, ενώ στο ταμπλό πέρασε χωρίς αγώνα τον 1ο γύρο (σ.σ. των «32») και μετά νίκησε 3-0 τον Κώστα Μουτσάκη, 4-2 τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και 4-1 τον Κωνσταντίνο Αγγελάκη.

Ο Κωνσταντινόπουλος αναδείχτηκε το Σάββατο νικητής στο 5ο γκρουπ επικρατώντας 3-1 σετ του Ανέστη Καριοφυλλίδη και 3-0 του Δημήτρη Ταντσούρα. Στο ταμπλό ξεπέρασε τον Βασίλη Κανναβό στους «16» με 3-0, τον Τάσο Ρηνιώτη στην 8άδα με 4-2 και τον Κώστα Λαγογιάννη στην 4άδα με 4-2 από 0-2 πίσω στο πιο θεαματικό ματς του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

Στον τελικό του απλού γυναικών τέθηκαν αντιμέτωπες οι ίδιες αθλήτριες με πέρσι, αλλά ήταν διαφορετικό το πρόσωπο που χαμογέλασε στο τέλος. Σ επολύ αμφίρροπο ματς η Κατερίνα Τόλιου με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού ξεπέρασε με 4-2 σετ το εμπόδιο της Μαρίας Χριστοφοράκη. Πολύ κρίσιμο σημείο του αγώνα το 4ο σετ κι ενώ το σκορ στα σετ ήταν 2-1 για την αθλήτρια του Ολυμπιακού. Εκεί η Τόλιου έχασε αρχικά τρεις ευκαιρίες για να ισοφαρίσει και αργότερα απέτυχε και η Χριστοφοράκη ν’ αξιοποιήσει σετ μπολ. Δεν έγινε το 3-1, η Τόλιου ισοφάρισε και με ακόμα πιο δυνατή ψυχολογία μετά σταθεροποίησε πολύ την άμυνα, πέρασε και αρκετές επιθέσεις με το forehand κι έφτασε στη νίκη (12-10, 2-11, 6-11, 14-12, 11-8, 11-4).

ΤΟΛΙΟΥ: “ΕΙΧΑ ΠΟΛΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ”

Kipella kai_prothermansi«Ήταν πολύ κρίσιμο το 4ο σετ. Αν το έχανα και έμενα πίσω 1-3 στο σκορ θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Γενικά όμως, είχα πολύ καλή ψυχολογία και είχα προετοιμαστεί αρκετά καλά γι’ αυτούς τους αγώνες. Έπαιξε με πολλή εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και με πείσμα γιατί η περσινή ήττα μου στον τελικό μού είχε αφήσει μια πίκρα. Παίζουν ρόλο και οι αγώνες, που δίνω φέτος σε πρωτάθλημα στο εξωτερικό και ίσως αυτό ήταν μία σημαντική διαφορά σε σχέση με την περσινή διοργάνωση», δήλωσε η 20χρονη αθλήτρια, η οποία διαθέτει πλέον στο παλμαρέ της τίτλο στο απλό στις κορασίδες, στις νεάνιδες, στις Νέες γυναίκες και στις γυναίκες. Η Τόλιου δεν παρέλειψε ν’ αφιερώσει και αυτή την πανελλήνια επιτυχία της στη μνήμη του προπονητή, που ανέδειξε το πλούσιο ταλέντο της, του Παναγιώτη Πολίτη.

Στην πορεία της έως τον τελικό η Τόλιου είχε bye στη 16άδα, στα προημιτελικά απέκλεισε την Όλγα Γεωργοπούλου με 4-0 και στα ημιτελικά τη Γεωργία Ζαβιτσάνου με 4-1. Στο 1ο γκρουπ μία μέρα πριν είχε νικήσει 3-0 σετ την Κατερίνα Ταντσούρα και τη Φρόσω Τσαχάκη.

Η Χριστοφοράκη είχε επίσης bye στον 1ο γύρο του ταμπλό και μετά νίκησε κατά σειρά τη Φιλαρέτη Εξάρχου με 4-3 και την Αλίκη Κιούφη με 4-1. Το Σάββατο στο 2ο γκρουπ είχε επικρατήσει 3-2 της Αγγελίνας Δεβελέκου και 3-0 της Δήμητρας-Θωμαΐδας Τσεκούρα.

P1013943Στον τελικό του διπλού ανδρών Κώστας Παπαγεωργίου και Τάσος Ρηνιώτης πέρασαν τακτική και χτυπήματα απέναντι στους Γιάννη Βλοτινό/Δημήτρη Παπαδημητρίου και πήραν τη νίκη με 3-1. Στο 1ο σετ επικράτησαν οριακά, στο 2ο πιο εύκολα και όταν οι φιναλίστ είχαν καλή αντίδραση στο 3ο σετ και μείωσαν το σκορ, κατάφεραν με ξέσπασμα στο 4ο σετ (πρώτα 4-0, μετά 7-1) να διασφαλίσουν τη νίκη (11-9, 11-5, 8-11, 11-1). Ο Ρηνιώτης πανηγύρισε τον ίδιο τίτλο και πέρσι με συμπαίκτη τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο. Γενικά έχει πάρει 3 στο αγώνισμα με διαφορετικούς παρτενέρ. Ο Παπαγεωργίου έχει κατακτήσει 8 φορές αυτή την πρωτιά, επίσης με 3 διαφορετικούς συμπαίκτες.

P1013944Ξεχωριστές συγκινήσεις πρόσφερε ο τελικός του διπλού γυναικών όπου η Αλίκη Κιούφη και η Ελένη Γεωργιάδου έκαναν ανατροπή, που θα θυμούνται για πάντα όχι μόνο οι ίδιες αλλά και οι θεατές. Οι πρωταθλήτριες του 2013 και του 2014 Χριστίνα Φίλη/Λάουρα Νικουλάε μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και κατέκτησαν με διαφορά τα δύο πρώτα σετ. Στο 3ο κι ενώ το σκορ ήταν 8-8 η Φίλη από τη θέση της υποδοχής πίστεψε ότι το σερβίς βγήκε έξω από την κεντρική γραμμή και αποκρούοντας την μπάλα σήκωσε το αριστερό χέρι και είπε άουτ. Οι αντίπαλες απάντησαν και η Νικουλάε έστειλε τη δεύτερη μπάλα έξω. Οι διαιτητές έκριναν ότι το σερβίς ήταν μέσα, έδωσαν φυσικά τον πόντο στις αθλήτριες του Ταύρου κι από εκείνο το σημείο και μετά έγινε …ένα άλλο ματς! Οι δευτεραθλήτριες του 2011 πίστεψαν περισσότερο στη νίκη, ανέβηκαν κι άλλο αγωνιστικά και την ίδια ώρα οι αθλήτριες του Πέρα έχασαν τον ρυθμό τους για να γίνει τελικά η ανατροπή με 3-2 (6-11, 6-11, 11-9, 11-8, 11-6). Κιούφη και Γεωργιάδου κατέκτησαν τον πρώτο τους πανελλήνιο τίτλο στη μεγάλη κατηγορία. Κι επειδή πρέπει να επισημαίνεται και ό,τι καλό βγαίνει από αυτές τις διοργανώσεις για σωματεία εκτός Αττικής να προστεθεί ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αθλήτρια ή αθλήτριες της Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης μπαίνουν στα μετάλλια του διπλού γυναικών. Φέτος το κατάφερε η Ρόζα Χοβσεπιάν επιβεβαιώνοντας την αποδοτική δουλειά του ιστορικού σωματείου ειδικά στις γυναίκες.

Στα ημιτελικά των διπλών είχαν μεγάλη αγωνία δυο παιχνίδια. Στους άνδρες ο Βλοτινός με τον Παπαδημητρίου χρειάστηκε να πάρουν 5 σερί πόντους στο 7-10 του 4ου σετ με αντιπάλους τους αδερφούς Κωνσταντινόπουλους για να επικρατήσουν με 3-1. Στις γυναίκες Νικουλάε και Φίλη ήταν πίσω 1-2 στα σετ, 5-8 και 8-10 στους πόντους απέναντι στις Χριστοφοράκη/Εξάρχου και γύρισαν την κατάσταση!

Σπουδαία νίκη εξάλλου, για την εξασφάλιση μεταλλίου σημείωσαν οι Γιάννης Παπαδάκης/Βασίλης Κανναβός εναντίον των περσινών δευτεραθλητών Ελλάδας Κώστα Λαγογιάννη/Λευτέρη Μάκρα με 3-0 σετ (ο τελευταίος πάντως, έπαιξε με πρόβλημα στο γόνατο).

Οι νικητές και οι νικήτριες σε κάθε αγώνισμα:

Στο απλό ανδρών:

P10139571. Κώστας Παπαγεωργίου (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)

2. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (Ίφιτος Πατρών)

3. Κώστας Λαγογιάννης (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

-. Κωνσταντίνος Αγγελάκης (Α.Σ. Πρόοδος Ραφήνας)

Στο απλό γυναικών:

1. Κατερίνα Τόλιου (Δ.Α.Ο. Ταύρου)

2. Μαρία Χριστοφοράκη (Ολυμπιακός)

3. Γεωργία Ζαβιτσάνου (Α.Σ. Πέρα)

-. Αλίκη Κιούφη (Δ.Α.Ο. Ταύρου)

P1013953Στο διπλό ανδρών:

1. Κώστας Παπαγεωργίου/Τάσος Ρηνιώτης (Ολυμπιακός)

2. Γιάννης Βλοτινός/Δημήτρης Παπαδημητρίου (Α.Σ. Πέρα/Α.Ο. Ταταύλα)

3. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος/Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (Ίφιτος Πατρών)

-. Γιάννης Παπαδάκης/Βασίλης Κανναβός (Α.Ο. Πεύκης)

P1013952Στο διπλό γυναικών:

1. Αλίκη Κιούφη/Ελένη Γεωργιάδου (Δ.Α.Ο. Ταύρου)

2. Χριστίνα Φίλη/Λάουρα Νικουλάε (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

3. Μαρία Χριστοφοράκη/Φιλαρέτη Εξάρχου (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π./Α.Σ.Ε.Α. Σάρισες Φλώρινας)

-. Γεωργία Ζαβιτσάνου/Ρόζα Χοβσεπιάν (Α.Σ. Πέρα Αθηνών/Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης)

 

* Φωτογραφικό υλικό από τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Απαραίτητη διευκρίνηση μόνο στην απονομή του διπλού ανδρών, όπου μαζί με τον Κώστα Παπαγεωργίου ανέβηκε στο βάθρο για το έπαθλο ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Χριστοφοράκης επειδή ο Τάσος Ρηνιώτης έπρεπε να φύγει νωρίτερα για προσωπικό λόγο. 

 

                                    

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ