Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στην Κωνσταντινούπολη το Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης

London nikites_Singles

London nikites_SinglesΗ Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει το Προολυμπιακό τουρνουά του απλού για την Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.). Το συμβούλιο αποφάσισε για τον μέγιστο αριθμό των συμμετοχών κάθε Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (NOC) σε αυτό το προκριματικό Ευρωπαϊκό τουρνουά για το Ρίο και, όπως αναμενόταν, θα είναι τρεις (3) άνδρες και τρεις (3) γυναίκες. Το European Olympic Qualification θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη από τις 6 έως τις 10 Απριλίου 2016 και θυμίζουμε ότι και στους Ολυμπιακούς του 2016 τα αγωνίσματα στο τουρνουά της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα είναι τέσσερα (4). Το απλό και το ομαδικό στους άνδρες, το απλό και το ομαδικό στις γυναίκες. Συνολικά οι θέσεις πρόκρισης είναι 172 και χωρίζονται ως εξής: 168 προκρίσεις (από 84 σε αθλητές και αθλήτριες), + 2 απευθείας για τη διοργανώτρια χώρα, + 2 επιλογές από την Τριμερή Επιτροπή. Η E.T.T.U. ανέφερε ξανά όλα τα προβλεπόμενα για το σύστημα προκρίσεων, το οποίο περιλαμβάνει μία πολύ σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: Ότι όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες, που επιλέγονται από τη χώρα τους ως υποψήφιοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να περάσουν από τα προκριματικά των ηπείρων. Ακόμα και τα μεγαλύτερα ονόματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα μπουν στη διαδικασία και μόνο αν δεν πάρουν την πρόκριση θα μπορούν μετά να εξασφαλίσουν την ολυμπιακή συμμετοχή μέσω του παγκοσμίου πίνακα αξιολόγησης.

Οι 86 αθλητές και οι ισάριθμες αθλήτριες θα προκριθούν ως ακολούθως:

Προκρίσεις απλού:

40    Από τα προκριματικά των ηπείρων με μάξιμουμ δύο αθλητές/τριες προκρινόμενους για κάθε NOC

22    Από το Olympic Singles Ranking της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (I.T.T.F.) με συνολικό ανώτατο όριο τους δύο αθλητές/τριες ανά NOC

1      Τη μία πρόσκληση από την Τριμερή Επιτροπή

1      Τη μία επιλογή της διοργανώτριας χώρας

Συνολικά 64 προκρίσεις συνεπώς, με μάξιμουμ δύο αθλητές/τριες από την ίδια Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θα πάρουν μέρος στο απλό του Ολυμπιακού τουρνουά. Επιπλέον, ο πίνακας αξιολόγησης της Ι.Τ.Τ.F. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να προκρίνει περισσότερους από 22 αθλητές/τριες μόνο εάν η ποσόστωση για το ομαδικό (22 επιπλέον θέσεις) δεν αξιοποιείται πλήρως και (/ή) αν η θέση της οικοδέσποινας χώρας επαναπροσδιοριστεί.

Προκρίσεις ομαδικού:   

Οι υπόλοιπες 22 θέσεις ανά φύλο θα χρησιμοποιηθούν για τις προκρίσεις στο τουρνουά του ομαδικού. Οι αθλητές με τα καλύτερα αποτελέσματα στα Singles Continental Qualification Events (τα οποία θα γίνουν από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016), θα προκριθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με την ακόλουθη κατανομή των θέσεων των ποσοστώσεων: 11 για την Ευρώπη, επίσης 11 για την Ασία, 6 για την Αφρική , 6 για τη Λατινική Αμερική, 3 για τη Βόρεια Αμερική και 3 για την Ωκεανία. Μπορούν να προκριθούν με ανώτατο όριο τους 2 αθλητές ανά Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2016 η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος θα δημοσιεύει μηνιαία το ειδικό ατομικό ranking list για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα είναι βασισμένο στις ίδιες αρχές, όπως το World Ranking της I.T.T.F., λαμβάνοντας υπόψη μόνον αθλητές, που μπορούν να πάρουν μέρος στη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση του πλανήτη. Αθλητές, που έχουν αγωνιστεί στα προκριματικά ηπείρων, αλλά δεν προκρίθηκαν, θα είναι υποψήφιοι (αυτοί και μόνο αυτοί)  για πρόκριση μέσα από το Olympic Singles Ranking list, το οποίο θα εκδοθεί στις αρχές Μαΐου του 2016. Οι 22 αθλητές και οι ισάριθμες αθλήτριες (με μάξιμουμ 2 για κάθε NOC επαναλαμβάνουμε), που θα είναι ψηλότερα στο ΟlympicSinglesRankinglist, το οποίο θα εκδοθεί τον Μάιο 2016, θα προκριθούν υπό την προϋπόθεση ότι το ανώτατο όριο των δύο (2) αθλητών/τριών για κάθε χώρα δεν θα ξεπεραστεί συμπεριλαμβανομένων των 40 θέσεων από τα προκριματικά των ηπείρων.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση απευθείας πρόκρισης μέσω Ranking, θα υπολογιστεί ο αμέσως προηγούμενος πίνακας και ο καλύτερος αθλητής στο Ο.S.R. θα προκριθεί. Αν παραμείνει η ισοβαθμία, θα υπολογιστούν προηγούμενα Ο.S.R. Αν συνεχιστεί και πάλι τότε θα γίνει ξανά αναφορά στα προηγούμενα Ranking και ούτω καθεξής μέχρι να λυθεί η ισοβαθμία.

Ο αριθμός των θέσεων πρόκρισης από το Olympic Singles Ranking της I.T.T.F. μπορεί ν’ αυξηθεί αν η θέση της διοργανώτριας χώρας έχει ανακατανεμηθεί ή (/και) αν η ποσόστωση για το ομαδικό (22 θέσεις) δεν αξιοποιείται πλήρως. Αυτό ισχύει μόνο για τους αθλητές/τριες, που έχουν συμμετάσχει στα προκριματικά των ηπείρων, όμως δεν έχουν ήδη προκριθεί.

Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων, ανά φύλο, στις προκρίσεις του ομαδικού είναι 22. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2016 η I.T.T.F. θα δημοσιεύει κάθε μήνα ανάλογο ranking list και για το ομαδικό (αποκαλείται OlympicTeamRanking) με βάση τις ίδιες αρχές, που διέπουν τον κλασικό πίνακας αξιολόγησης των εθνικών ομάδων της Ι.T.T.F.. Κι εδώ βεβαίως, θα λαμβάνει υπόψη μόνο αθλητές/τριες με δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόλις βγουν οι 62 αθλητές και οι ισάριθμες αθλήτριες, που θα έχουν προκριθεί μέσα από τα προκριματικά των ηπείρων και από το Olympic Singles Ranking, τότε θ’ αρχίσει η διαδικασία επιλογής της ομάδας μέσα από τον συγκεκριμένο πίνακα για να καθορίσει τις συνολικά δεκαέξι ομάδες για το συγκεκριμένο αγώνισμα στο Ρίο. Και θυμίζουμε τέλος, ότι σύμφωνα με τη φόρμα διεξαγωγής για τα ματς του ομαδικού στους Ολυμπιακούς η κάθε ομάδα θ’ αποτελείται από τρεις (3) αθλητές και τρεις (3) αθλήτριες.

 

Φωτό: Οι νικητές του απλού ανδρών το 2012 στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου. Από αριστερά Γουάνγκ Χάο, Ζανγκ Τζικέ και Ντιμίτρι Οβτσάροφ.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ