Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρόκριση στην 8άδα με πρωτιά στο γκρουπ για τον Γκιώνη!

Gio drive_Butterfly

Gio drive_ButterflyΤο καλύτερο δυνατό πέτυχε ο Παναγιώτης Γκιώνης στην πρώτη φάση του Top 16 της Ευρώπης, που γίνεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στην καθοριστική 3η αγωνιστική επιβλήθηκε το μεσημέρι με εξαιρετική απόδοση του Γερμανού Μπάστιαν Στέγκερ με 3-1 σετ και σε συνδυασμό με την ήττα του Πορτογάλου Ζοάο Μοντέιρο από τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ με 3-1 πέρασε στο ταμπλό των «8» ως νικητής του γκρουπ C. Προέκυψε τριπλή ισοβαθμία των Γκιώνη, Μοντέιρο, Σαμσόνοφ και ο πρωταθλητής μας είχε 4 σετ υπέρ και 3 κατά από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Δεύτερος ήρθε ο Μοντέιρο με απολογισμό 4-4 κι έξω από τη συνέχεια έμεινε ο Σαμσόνοφ με 3-4…Αργότερα θα μάθει ο Γκιώνης τον αντίπαλό του στα προημιτελικά (θα είναι κάποιος, που θα έχει πάρει 2η θέση σε όμιλο), τα οποία αρχίζουν σήμερα στις 16.30 ώρα Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στον βασικό του στόχο και με τις εμφανίσεις του δείχνει ότι μπορεί κάλλιστα να κυνηγήσει το μετάλλιο! Στη δεύτερη φάση κορυφαίας ατομικής διοργάνωσης με προσκλήσεις είχε περάσει και τον περσινό Φεβρουάριο στο EuropeCup(προηγούμενη ονομασία του Top 16) και τον Οκτώβριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο και με τη σταθερότητά του επιβεβαιώνει ότι έχει τη δυνατότητα να διεκδικεί διακρίσεις σε κάθε μεγάλο ραντεβού!

Μετά την εντυπωσιακή νίκη του εναντίον του Σαμσόνοφ το βράδυ της Παρασκευής (3-0) ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή ήρθε σε πολύ καλύτερη μοίρα συγκριτικά με την έναρξη των αγώνων, όταν έχασε 3-1 από το νούμερο 4 του γκρουπ, τον Μοντέιρο. Όταν έμπαινε να παίξει με τον Στέγκερ ήξερε ότι θα μπορούσε να τον ευνοήσει ακόμα και ήττα εάν την ίδια ώρα έχανε και ο Λευκορώσος, ενώ προκρινόταν με οποιοδήποτε νικηφόρο σκορ. Αυτό ήταν πολύ καλό για την ψυχολογία του, ενώ από την άλλη πλευρά ο Στέγκερ εκμηδένιζε αυτομάτως τις λιγοστές πιθανότητές του για πρόκριση αν έχανε έστω κι ένα σετ…

Ο Γκιώνης (νούμερο 6 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) έχει καλή παράδοση με τον Στέγκερ (Νο 10) και τον νίκησε και πριν από λίγες ημέρες 3-2 σετ στο γερμανικό πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας. Σήμερα μπήκε με καθαρό μυαλό και δυνατό ηθικό και πήρε με διαφορά το 1ο σετ, το οποίο διευκόλυνε κατευθείαν το έργο του. Στο 2ο σετ έκανε «κοιλιά» κι έδωσε τη δυνατότητα στον Στέγκερ να ισοφαρίσει σχετικά εύκολα, όμως ήταν ξεκάθαρο ότι είχε τον έλεγχο του αγώνα. Είχε διάρκεια στην άμυνα και καλές επιλογές στην επίθεση, εκμεταλλεύτηκε και το γεγονός ότι ο Γερμανός είχε χάσει το ισχυρό κίνητρο κι έφτασε στο τελικό 3-1 ύστερα από 32 λεπτά (11-4, 6-11, 11-7, 11-5). Ο Στέγκερ έχει στο ομαδικό τις μεγαλύτερες διακρίσεις του κι έχει αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου.

Λίγο αργότερα έληξε και ο αγώνας του Σαμσόνοφ με τον Μοντέιρο. Το 3ο φαβορί της διοργάνωσης και επικεφαλής του γκρουπ πήρε τη νίκη με 3-1, όμως δεν είχε αντίκρισμα. Ο Πορτογάλος, σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης του ομαδικού ανδρών, χρειαζόταν βασικά ένα σετ και μετά το 1-1 …ηρέμησε. Ο Σαμσόνοφ δεν γινόταν ν’ ανατρέψει την κατάσταση, εφόσον σημείωνε δεύτερη νίκη ο Έλληνας πρωταθλητής κι έπαιξε απλά για το πρεστίζ. Ο Μοντέιρο, που ήθελε να φτάσει στην πρωτιά με το 3 στα 3 κάμφθηκε στις λεπτομέρειες (11-7, 9-11, 11-8, 11-9). Εννοείται ότι ο εκπρόσωπος της ιβηρικής χερσονήσου δεν μπορεί να κληρωθεί αντίπαλος του Γκιώνη στα προημιτελικά.

Να προστεθεί ότι ο αποκλεισμός του Σαμσόνοφ συνιστά τεράστια είδηση διότι μιλάμε για τοπ αθλητή του παγκοσμίου στερεώματος, ο οποίος επιδεικνύει μεγάλη σταθερότητα σε αυτά τα ευρωπαϊκά events. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον θεσμό (που καθιερώθηκε ως Top 12) πήγε πρώτη φορά στον τελικό το 1997 κι από τότε κατέκτησε 4 φορές το τρόπαιο και αγωνίστηκε συνολικά σε 12 τελικούς!!!

Η τελική βαθμολογία του γκρουπ C:

ΟΝΟΜΑ                   ΒΑΘΜΟΙ        ΣΕΤ

1. Παναγιώτης Γκιώνης        5        7-4

2. Ζοάο Μοντέιρο               5           7-4

————————————————–

3. Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ        5        6-5

4. Μπάστιαν Στέγκερ             3          2-9

Η νίκη του Γκιώνη επί του Σαμσόνοφ μπορεί να μην ήταν η πρώτη, ωστόσο δημιούργησε και πάλι αίσθηση εξαιτίας της τεράστιας αξίας του «Βλάντι» και των αμέτρητων διακρίσεών του σε αυτές τις διοργανώσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ιστοσελίδες της παγκόσμιας (I.T.T.F.) και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (E.T.T.U.)  χαρακτήρισαν έκπληξη το φοβερό 3-0, ενώ είχαν τον ίδιο χαρακτηρισμό και για την ήττα νωρίτερα από τον Μοντέιρο.

«Αργότερα όμως, ο Γκιώνης επέστρεψε στο τραπέζι με πλήρη εξοπλισμό. Ο Έλληνας παίκτης σφράγισε τη μέρα με τη νίκη επί του Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. «Τώρα αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Χρειαζόμουν μια καλή νίκη», δήλωσε ο Γκιώνης. «Η καλή αρχή ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο στον αγώνα μου εναντίον του Σαμσόνοφ. Αυτό μου έδωσε θάρρος και εμπιστοσύνη. Ο Βλάντι έπαθε σύγχυση, υποθέτω ότι δεν το περίμενε, αλλά επίσης έμοιαζε να μην είναι στην κορυφή του παιχνιδιού του», ανέφερε στο ρεπορτάζ του το σάιτ της E.T.T.U..

Στα υπόλοιπα γκρουπ των ανδρών τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής ήταν:

Γκρουπ Α:

Ντιμίτρι Οβτσάροφ (Γερμανία)-Παρ Γκέρελ (Σουηδία) 3-0

Σιμόν Γκοζί (Γαλλία)-Αντρέι Γκάσινα (Κροατία) 3-0. Την πρόκριση στην 8άδα πήραν κατά σειρά ο Οβτσάροφ (6 βαθμοί) και ο Γκοζί (5).

Γκρουπ Β:

Μάρκος Φρέιτας (Πορτογαλία)-Κρίστιαν Κάρλσον (Σουηδία) 3-1

Αντριέν Ματενέ (Γαλλία)-Στέφεν Μένγκελ (Γερμανία) 3-2. Στα προημιτελικά πέρασαν ο Φρέιτας ως 1ος με 6 βαθμούς και ο Ματενέ ως 2ος με 5.

Γκρουπ D:

Τιάγκο Απολόνια (Πορτογαλία)-Φαράντ Ισμαϊλοφ (Αζερμπαϊτζάν) 3-0

Ρόμπερτ Γκάρντος (Αυστρία)-Πολ Ντρίνκχολ (Αγγλία) 3-1. Με το απόλυτο των επιτυχιών κατέκτησε την πρωτιά ο Γκάρντος. Μάζεψε 6 βαθμούς και τον ακολούθησε στην επόμενη φάση ο Απολόνια με 5.

Στο Top 16 των γυναικών προκρίθηκαν στα προημιτελικά η Λιου Τζια (Αυστρία) και η Πετρίσα Σόλγια (Γερμανία) από το γκρουπ Α, η Βου Γιαντούο (Γερμανία) και η Τζορτζίνα Πότα (Ουγγαρία) από το γκρουπ Β, η Χου Μελέκ (Τουρκία) και η Κριστίν Σιμπερέιζεν (Γερμανία) από το γκρουπ Cκαι η Λι Τζιάο (Ολλανδία) και η Ιρέν Ιβάνκαν (Γερμανία) από το γκρουπ D.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ E.T.T.U. CUP Η ΕΝΕΜΠΟΝ ΤΟΥ ΚΡΕΑΝΓΚΑ

Το βράδυ της Παρασκευής εξάλλου, η Ενεμπόν του Καλλίνικου Κρεάνγκα αποκλείστηκε από τον ημιτελικό γύρο του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.T.T.U. Cup) ύστερα από δεύτερο ματς θρίλερ με την επίσης γαλλική Λα Ρομάν. Όπως στον πρώτο, έτσι και στον δεύτερο προημιτελικό, που έγινε στην έδρα της, η τετράκις πρωταθλήτρια Γαλλίας έχασε 3-2, ωστόσο η υπόθεση πρόκριση παιζόταν μέχρι το φινάλε! Με τον Κρεάνγκα να έχει βοηθήσει με νίκη στο τρίτο στη σειρά παιχνίδι η αναμέτρηση πήγε στο 2-2. Τα σετ εκείνη την ώρα ήταν 8-7 υπέρ της Ενεμπόν όταν στον πρώτο προημιτελικό η Λα Ρομάν είχε 11 υπέρ και 8 κατά. Αυτό σημαίνει ότι αν στο καθοριστικό τελευταίο ματς επικρατούσε ο Προκόπκοφ με 3-0 σετ, τότε η Ενεμπόν θα έπαιρνε νίκη και πρόκριση, καθώς θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα και θα ήταν καλύτερη στα σετ με 11 υπέρ-7 κατά. Αν πάλι, ο Τσέχος επικρατούσε με 3-1 σετ, τότε θα προέκυπτε η απόλυτη ισορροπία στα συνολικά σετ (19-19) και θα μετρούσαν οι πόντοι! Τελικά ο Προκόπκοφ προηγήθηκε 1-0, αλλά στο τέλος κάμφθηκε με 3-1 από τον Γάλλο Ολιβιέ. Ο τελευταίος έκανε ζημιά στο ίδιο σημείο και στα δύο ματς στην Ενεμπόν (στις 23 Ιανουαρίου είχε νικήσει στο φινάλε τον Κρεάνγκα), αλλά κύριος πρωταγωνιστής ήταν ο Κινέζος Τσεν Τιανγιουάν, ο οποίος σημείωσε από δύο νίκες και στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις. Χτες ο Έλληνας πρωταθλητής μπήκε στη θέση 3 της ομάδας του, αναμετρήθηκε με τον διεθνή Γάλλο Αμπντέλ Καντέρ Σαλιφού και με καλή απόδοση επιβλήθηκε με 3-1 σετ. 

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ενεμπόν-Λα Ρομάν 2-3:

Τσεν Τσίεν Αν-Μπρις Ολιβιέ 3-0 (11-2, 11-9, 11-6)

Ντμίτρι Προκόπκοφ-Τσεν Τιανγιουάν 2-3 (11-9, 11-4, 5-11, 8-11, 5-11)

Καλλίνικος Κρεάνγκα-Αμπντέλ Καντέρ Σαλιφού 3-1 (11-9, 9-11, 11-6, 11-9)

Τσεν Τσίεν-Τσεν Τιαν 0-3 (6-11, 4-11, 10-12)

Προκόπκοφ-Ολιβιέ 2-3  (11-6, 9-11, 7-11, 12-10, 5-11)

                                                

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ