Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Με Σαμσόνοφ, Στέγκερ και Μοντέιρο κληρώθηκε ο Γκιώνης στο Μπακού

Top 16_practice_Gio-Vladi

Top 16_practice_Gio-VladiΜε τη φάση των γκρουπ ανοίγει αύριο στο Μπακού το αγωνιστικό πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Top 16 της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, το ετήσιο ατομικό event, που συγκεντρώνει κορυφαία ονόματα της γηραιάς ηπείρου. Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η κλήρωση κι έφερε τον Παναγιώτη Γκιώνη στο 3ο γκρουπ με αντιπάλους τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (επικεφαλής), τον Γερμανό Μπάστιαν Στέγκερ και τον Πορτογάλο Ζοάο Μοντέιρο. Η κλήρωση είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από τον σημερινό «χάλκινο» πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών προκειμένου να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ και να υλοποιήσει τον στόχο της πρόκρισης στα προημιτελικά. Οι αγώνες αφορούν και τις γυναίκες, γίνονται πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και θα έχουν καθημερινή κάλυψη στο διαδίκτυο από το Laola1.tv. Θα φιλοξενηθούν σε δύο τραπέζια στη σάλα του National Gymnastics Arena Baku και δίνουν και άλλα κίνητρα στους αθλητές και τις αθλήτριες πέρα από τη δόξα της διάκρισης σ’ έναν θεσμό, που έχει ιστορία μεγαλύτερη των 40 ετών (από το 1971 και με την επωνυμία Τop 12 μέχρι και το 2012).

Ο Γκιώνης και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής βρίσκονται στο Μπακού (που είναι δύο ώρες μπροστά από την Ελλάδα) από το βράδυ της Τετάρτης. Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε απόψε, οι αγώνες αρχίζουν την Παρασκευή στις 10 το πρωί τοπική ώρα (08.00 δική μας), ενώ για τις 16.00 είναι προγραμματισμένη η τελετή έναρξης. Αύριο διεξάγονται οι δύο πρώτες αγωνιστικές των γκρουπ, το Σάββατο η 3η αγωνιστική, τα προημιτελικά, αλλά και παιχνίδια για τις θέσεις 5-8 και την Κυριακή οι υπόλοιποι αγώνες κατάταξης, οι ημιτελικοί και φυσικά οι τελικοί. Ο Γκιώνης κάνει πρεμιέρα αύριο στις 11.45 ώρα Ελλάδας (13.45 τοπική) απέναντι στον Ζοάο Μοντέιρο. Την ίδια ημέρα στις 18.00 κοντράρεται με τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ και το Σάββατο θα κλείσει τα παιχνίδια του γκρουπ απέναντι στον Μπάστιαν Στέγκερ (11.45).

Στο στάδιο των γκρουπ οι αγώνες θα διεξάγονται με το σύστημα «ο καλύτερος των πέντε σετ», δηλαδή κάθε ματς μπορεί να λήγει μέχρι 3-2 σετ, ενώ από τα προημιτελικά κι έπειτα όλοι οι αγώνες θ’ ακολουθούν το σύστημα «του καλύτερου των επτά σετ». Στο τελικό ταμπλό των «8» προχωρούν οι δύο πρώτοι αθλητές από το κάθε γκρουπ. Αυτή είναι η βασική επιδίωξη του Έλληνα άσου, αυτό είχε πετύχει και πέρσι στο τουρνουά (που τότε είχε την επωνυμία EuropeCup), όταν τελικά κατέκτησε την 7η θέση. Οι χαμένοι των προημιτελικών θα συνεχίσουν για την τελική κατάταξη από την 5η έως την 8η θέση. Οι χαμένοι των ημιτελικών θα παίξουν μεταξύ τους για τις θέσεις 3-4. Για όσους αποκλειστούν στα γκρουπ δεν προβλέπονται άλλοι αγώνες. Συνεπώς, οι 3οι των γκρουπ θα υπολογιστούν για τις θέσεις 9-12 και οι 4οι των γκρουπ για τις θέσεις 13-16.

Οι πρώτοι τρεις αθλητές και οι πρώτες τέσσερις αθλήτριες των δύο eventsθα προκριθούν για το ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015 με τον περιορισμό όμως, των δύο αθλητών/τριών για κάθε χώρα. Υπάρχει επίσης το οικονομικό κίνητρο, καθώς η διοργάνωση θα μοιράσει συνολικά 70.000 ευρώ. Ο νικητής και η νικήτρια θα πάρουν από 10.000 ευρώ. Οι φιναλίστ από 6.000, οι 3οι από 4.000 και οι 4οι από 3.000. Οι θέσεις 5-8 δίνουν από 1.500, οι θέσεις 9-12 από 1.000 και οι θέσεις 13-16 από 500 ευρώ.

Όλα τα γκρουπ της πρώτης φάσης:

Γκρουπ Α:

Ντιμίτρι Οβτσάροφ (Γερμανία)

Αντρέι Γκάσινα (Κροατία)

Σιμόν Γκοζί (Γαλλία)

Παρ Γκέρελ (Σουηδία)

Γκρουπ Β:

Μάρκος Φρέιτας (Πορτογαλία)

Στέφαν Μένγκελ (Γερμανία)

Αντριέν Ματενέ (Γαλλία)

Κρίστιαν Κάρλσον (Σουηδία)

Γκρουπ C:

Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία)

Παναγιώτης Γκιώνης (Ελλάδα)

Μπάστιαν Στέγκερ (Γερμανία)

Ζοάο Μοντέιρο (Πορτογαλία)

Γκρουπ D:

Τιάγκο Απολόνια (Πορτογαλία)

Ρόμπερτ Γκάρντος (Αυστρία)

Πολ Ντρίνκχολ (Αγγλία)

Φαράντ Ισμαϊλοφ (Αζερμπαϊτζάν)

Να σημειωθεί ότι συνολικά τέσσερις αθλητές, που αρχικά ήταν αναπληρωματικοί, απέκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής στο Τοp 16. Είναι ο Γερμανός Στέφεν Μένγκελ, που αντικατέστησε τον συμπατριώτη του Πάτρικ Μπάουμ, ο Ζοάο Μοντέιρο, που παίζει αντί του Δανού Μίκαελ Μέιζ, ο Σουηδός Παρ Γκέρελ, ο οποίος παίρνει τη θέση του Ρουμάνου Άντριαν Κριζάν και ο Άγγλος Πολ Ντρίνκχολ, που αντικατέστησε τις τελευταίες ημέρες τον Γερμανό Τίμο Μπολ.

Στο αντίστοιχο τουρνουά των γυναικών αγωνίζονται οι αθλήτριες: Λιου Για (Αυστρία), Τζορτζίνα Πότα (Ουγγαρία), Ελιζαμπέτα Σαμάρα (Ρουμανία), Λι Τζιάο (Ολλανδία), Χου Μελέκ (Τουρκία), Βου Γιαντούο (Γερμανία), Λι Τζίε (Ολλανδία) Ιβέτα Βασένοβσκα (Τσεχία), Πετρίσα Σόλγια (Γερμανία), Κριστίν Σιλμπερέιζεν (Γερμανία), Ιρέν Ιβάνκαν (Γερμανία), Μαργαρίτα Πεσότσκα (Ουκρανία), Λι Κιαν (Πολωνία),Πολίνα Μικαΐλοβα (Ρωσία), Μπερναντέτ Ζοκς (Ρουμανία) και Μαριάμ Ιμάνοβα (Αζερμπαϊτζάν). Εδώ μπήκαν στον πίνακα των συμμετοχών δύο αθλήτριες από τις αναπληρωματικές. Η Πολίνα Μικαΐλοβα, η οποία αντικατέστησε τη Βικτόρια Πάβλοβιτς από τη Λευκορωσία και η Μπερναντέτ Ζοκς, που πήρε τη θέση της επίσης Ρουμάνας Ντανιέλα Μοντέιρο Ντοντεάν.

* Το πρωτάθλημα δεν κατέστη δυνατό να γίνει στο γυμναστήριο, που θα φιλοξενήσει το τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες τον προσεχή Ιούνιο, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο λόγος είναι ότι συνεχίζεται η ανακαίνιση στο Baku Sports Hall και δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

* Αύριο το βράδυ δίνει και η Ενεμπόν του Καλλίνικου Κρεάνγκα τη ρεβάνς με τη Λα Ρομάν για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ένωσης ανδρών (Ε.Τ.Τ.U. Cup). Στη γαλλική «μονομαχία» η Ενεμπόν είχε χάσει με το ρευστό 3-2 στον εκτός έδρας πρώτο αγώνα, στις 23 Ιανουαρίου, συνεπώς έχει σοβαρές ελπίδες ν’ ανατρέψει την κατάσταση. Αν η πρώην πρωταθλήτρια Γαλλίας περάσει στα ημιτελικά τότε θ’ αντιμετωπίσει την πολωνική Ολίμπια Γκρούντιαζ.

                                      

* Η φωτό από το Μπακού είναι από προπόνηση του Γκιώνη. Διακρίνεται να παίζει με τον Σαμσόνοφ, τον οποίο τελικά θα συναντήσει και σε επίσημο ματς.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ