Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κ. Βατσακλής: «Παραμένω αισιόδοξος και για τη νέα χρονιά»

Vatsa panigisimos

Vatsa panigisimosΗ χρονιά που έφυγε δεν επιφύλαξε για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση τις συγκινήσεις του 2013, ωστόσο περιλάμβανε στιγμές, που επιβεβαίωσαν ότι στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση το άθλημα κρατάει αίγλη και αξιώσεις. Με αφορμή το κλείσιμο του έτους ο Κώστας Βατσακλής έκανε την αποτίμηση του 2014 και παράλληλα εξέφρασε τις προσδοκίες του για τη νέα χρονιά. Ο ομοσπονδιακός προπονητής που, ως γνωστόν, από τον Αύγουστο του 2013 είναι υπεύθυνος και των ανδρών και των γυναικών στις εθνικές ομάδες, δήλωσε ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα μέσα στο 2014. Την ίδια ώρα έδειξε αισιόδοξος για την πορεία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης το 2015 και σημείωσε ότι η δουλειά στο ομοσπονδιακό προπονητήριο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είναι σε καλό δρόμο. Επίσης, τόνισε ότι τον πρώτο μεγάλο στόχο της χρονιάς τον βάζει η εθνική ανδρών στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, ξεκαθάρισε ότι οι προσθήκες με νεότερους αθλητές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα γίνουν σταδιακά και συμπλήρωσε ότι τα ανοιχτά πρωταθλήματα μικρών ηλικιών και η σχολή προπονητών θα συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί νέα φουρνιά ταλαντούχων αθλητών.

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο του αθλήματος: Την ομοσπονδία, τους αθλητές, τους γονείς, τους προπονητές, τους διαιτητές, τους παράγοντες, όλους όσοι ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα στη χώρα μας. Ευχές και ευχαριστίες ειδικά στα διοικητικά στελέχη της ομοσπονδίας, που με εμπιστεύονται στον πάγκο των εθνικών ομάδων, πόστο στο οποίο κλείνω έξι χρόνια τον Μάρτιο», προλόγισε ο εκλέκτορας των εθνικών συγκροτημάτων και κάνοντας μίνι απολογισμό της χρονιάς ανέφερε:

«Το 2014 πήρε τη σκυτάλη από μία πολύ πετυχημένη χρονιά για τις εθνικές μας ομάδες. Με άφησε ικανοποιημένο και η φετινή μας παρουσία, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό με εκείνη του 2013, αφού τότε είχαμε πρωτόγνωρες διακρίσεις, ειδικά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο ήταν η πρώτη διοργάνωση και τηρουμένων των αναλογιών πήγαν πολύ καλά και τα δύο αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα. Οι άνδρες κατέκτησαν την 9η θέση και ειδικά λόγω της νίκης εναντίον της Ιαπωνίας στην πρεμιέρα συγκέντρωσαν εγκωμιαστικά σχόλια απ’ ολόκληρη τη διεθνή σκηνή. Καλές εμφανίσεις έκαναν και τα κορίτσια και υπερέβαλλαν εαυτούς σε κάποια παιχνίδια.

Η παρουσία μας ήταν γενικά θετική και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών τον Σεπτέμβριο, ενώ έγινε αξιόλογη προσπάθεια και στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των μικρών ηλικιών τον Ιούλιο. Το καλοκαίρι δεν ήμουν παρών στην Ιταλία, όμως έχω συμπεράνει ότι οι δυνατότητές μας είναι να βρισκόμαστε κάπου στη μέση της Ευρώπης από τη στιγμή, που οι νεαροί αθλητές μας δεν αγωνίζονται σε τουρνουά στο εξωτερικό».

Μία αντικειμενική δυσκολία στη λειτουργία των εθνικών ομάδων είναι ότι εδώ και 17 μήνες ο παλιός διεθνής αθλητής δουλεύει ως ο μοναδικός τεχνικός υπεύθυνος στο Σ.Ε.Φ.. Παρόλα αυτά, δηλώνει με έμφαση ότι «σε αυτό τον 1,5 χρόνο τα παιδιά σημειώνουν πρόοδο και στις ασκήσεις αλλά και στην αγωνιστική συμπεριφορά τους. Υπάρχει ταλέντο. Δεν θέλω ν’ αναφέρω ονόματα, όμως όλοι δείχνουν βελτίωση στα επίσημα παιχνίδια τους και στις ελληνικές διοργανώσεις και στο εξωτερικό. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και με βάση πάντα τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, μπορούμε με όρεξη και σωστές, μεθοδικές κινήσεις να προχωρήσουμε αργά και σταθερά. Υπάρχει η διάθεση και από την ομοσπονδία και από τους γονείς να βοηθήσουν ώστε τα παιδιά να εξελιχθούν κι άλλο στο σπορ που αγαπάνε πολύ και προσπαθώ κι εγώ από την πλευρά μου να συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά μας δίνουν χαρά και κουράγιο να συνεχίσουμε».

Μέσα στην προηγούμενη χρονιά έγινε κουβέντα και από τον Κώστα Βατσακλή και από τον Παναγιώτη Γκιώνη για την προοπτική της συμμετοχής και νέων αθλητών στις δραστηριότητες της εθνικής ομάδας. Ο έμπειρος τεχνικός κλήθηκε να επανατοποθετηθεί με την ευκαιρία της νέας χρονιάς: «Όπως έχω ξαναπεί η ανανέωση είναι μία ωραία και εύηχη λέξη, αλλά όταν είναι να περάσουμε στο κομμάτι της εφαρμογής πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η ανανέωση πρέπει να γίνει σταδιακά και ομαλά, διότι αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάθει κάποια ζημιά η ομάδα, που πέτυχε τόσα καλά τα προηγούμενα χρόνια. Οι νεότεροι αθλητές θα πάρουν τις ευκαιρίες τους και θα γίνουν σιγά-σιγά προσθήκες στην εθνική ομάδα. Ήδη, τον Ιανουάριο θα πάμε στη Βουδαπέστη με την πολυπληθέστερη αποστολή, που έχει γίνει ποτέ σε τουρνουά WorldTour κι εκεί θα μπορέσουν και οι νεότεροι να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Θέλω όμως απ’ όλους να συνεχίσουν να δουλεύουν με τον ίδιο ζήλο και μεθοδικά».

Ο Κώστας Βατσακλής ρωτήθηκε και για το τι περιμένει γενικά για το άθλημα το 2015 από τη στιγμή που παραμένουν ή και διογκώνονται τα οικονομικά προβλήματα. «Ως άνθρωπος του πινγκ πονγκ βλέπω ότι διατηρούμε τα θετικά στοιχεία, που χρειάζονται για να κρατήσουμε το άθλημα σε καλή ρότα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Δηλαδή προσπάθεια με μεράκι, πίστη και αγάπη. Είχαμε το 2014 τη σχολή προπονητών, που την αγκάλιασαν όλοι και μπορεί να γίνει η αφετηρία για ν’ αρχίσουν να δουλεύουν κι άλλοι προπονητές και να βοηθήσουν να βγει νέα φουρνιά παικτών. Αυτό σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των ανοιχτών πρωταθλημάτων μικρών ηλικιών, που έχουν μεγάλη απήχηση. Και οι δυο αυτές παράμετροι αποτελούν εφόδια για την ανάπτυξη του αθλήματος συνεπώς παραμένω αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πανηγυρίσουμε κι άλλες επιτυχίες σε άμεσο μέλλον. Πρώτος στόχος είναι το Μπακού για την ανδρική ομάδα. Να ‘μαστε καλά έως τον Ιούνιο και θα κοιτάξουμε να μπούμε στην 8άδα κι αν μπορούμε να πάρουμε μετάλλιο».

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ