Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Ζανγκ Τζικέ κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ζhang jike_2

Ζhang jike_2Ο Ζανγκ Τζικέ (φωτό) εξακολουθεί να γράφει ιστορία. Το 2011 και το 2013 αναδείχτηκε διαδοχικά παγκόσμιος πρωταθλητής του απλού ανδρών, ενδιάμεσα φόρεσε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο σε απλό και ομαδικό και απόψε στο Ντίσελντορφ πήρε δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του 2011. Σ’ έναν από τους πιο δραματικούς τελικούς από το 1980 και την έναρξη του θεσμού ο Κινέζος άσος, νούμερο 2 των αγώνων, έκαμψε τον συμπατριώτη του και 1ο φαβορί της διοργάνωσης, Μα Λονγκ, με 4-3 σετ. Την 3η θέση κατέκτησε ο Τίμο Μπολ, ο οποίος στον «μικρό» τελικό κατέβαλλε τον Ιάπωνα Τζουν Μιζουτάνι με 4-2 σετ. Στο 35ο Παγκόσμιο Κύπελλο εκπροσωπήθηκε επάξια και η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση από τον Παναγιώτη Γκιώνη, ο οποίος στην πρώτη του παρουσία στον θεσμό πέρασε τη διαδικασία των γκρουπ και αποκλείστηκε στις θέσεις 9-16.  

ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ!

Ο Ζανγκ επιβεβαίωσε γιατί είναι ο πιο επιτυχημένος πινγκπονίστας της τελευταίας 5ετίας, όμως επιβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν είναι το πιο ήσυχο παιδί… Για μία ακόμα φορά είχε απρόβλεπτο και περίεργο ξέσπασμα στους πανηγυρισμούς του και (κυριολεκτικά) θα το πληρώσει. Μόλις τελείωσε ο ιδιαίτερα θεαματικός τελικός με τη συναρπαστική εξέλιξη πανηγύρισε έξαλλα σπάζοντας από ένα παραβάν στη μία και την άλλη πλευρά του αγωνιστικού χώρου! Κάποιοι από τους χιλιάδες φιλάθλους στο ISS Dome μάλιστα, τον αποδοκίμασαν, προφανώς ενθυμούμενοι την εκκεντρική του στάση σε παρόμοια περίπτωση (για παράδειγμα έκανε κομμάτια τη φανέλα της εθνικής Κίνας όταν κατέκτησε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο). Πρόκειται σίγουρα και για παρορμήσεις της στιγμής όταν η αδρεναλίνη είναι πολύ ψηλά, ωστόσο η ανάρμοστη συμπεριφορά δεν του συγχωρέθηκε. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας «η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να παρακρατήσει το χρηματικό έπαθλο και να μην το λάβει ο αθλητής μετά τις ενέργειές του»! Και τα 45.000 αμερικανικά δολάρια είναι από τα μεγαλύτερα ποσά, που δίνονται στις διεθνείς διοργανώσεις…  

Ο Ζανγκ δεν χάρηκε όσο ήθελε τη νέα του μεγάλη διάκριση, έδειξε να κατάλαβε το λάθος του και παρουσιάστηκε μετανιωμένος. «Λυπάμαι πολύ για ό, τι έκανα. Δεν ήταν αποδεκτή συμπεριφορά και λυπάμαι».

Στο αγωνιστικό κομμάτι, τα συναισθήματα άλλαζαν συνεχώς με τον τρόπο που κυλούσε το ματς. Ο Μα πήρε το 1ο σετ, στη συνέχεια προηγήθηκε 2-1 ο Ζανγκ κατακτώντας στην παράταση το 3ο σετ για να ξαναβρεθεί μπροστά ο συμπατριώτης του κάνοντας μάλιστα το 3-2 με το εμφατικό 11-2. Γρήγορα όμως, ξαναήρθε η ισορροπία, ο Ζανγκ έκανε το 3-3 με διαφορά στο 6ο σετ και στο «κόντρα» απέκτησε δύο ματς μπολ. Ο Μα ισοφάρισε, αλλά ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής έγραψε το τελικό 12-10 με καταπληκτικό άνοιγμα backhand και εξαιρετικό σερβίς (8-11, 11-4, 13-11, 7-11, 2-11, 11-5, 12-10). Ο Ζανγκ έχει να επιδείξει στον θεσμό κι έναν τελικό το 2010 όπου έχασε από τον επίσης Κινέζο Γουάνγκ Χάο. Ο Μα Λονγκ είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2012. Γενικά ήταν η 5η συνεχόμενη χρονιά με Κινέζο νικητή και η 21η συνολικά στις 35 διοργανώσεις, αλλά και ο 7ος τελικός όπου αναμετρήθηκαν αθλητές από την κορυφαία δύναμη του αθλήματος. Σημειωτέον ότι ο αγώνας κράτησε 1 ώρα και 8 λεπτά!!!

Καλό θέαμα και αποτέλεσμα ευχάριστο για τους χιλιάδες φιλάθλους στο Ντίσελντορφ επιφύλαξε και ο «μικρός» τελικός. Ο Τίμο Μπολ, παίκτης της τοπικής Μπορούσια, επιβλήθηκε 4-2 του Τζουν Μιζουτάνι και κατέκτησε την 3η θέση (2-11, 11-7, 11-8, 6-11, 11-2, 11-9). Ο Ιάπωνας έμεινε γι’ άλλη μία φορά στην 4η θέση, όπως είχε γίνει το 2010 και το 2011…

Τα ημιτελικά είχαν την έκβαση που περίμεναν όλοι σχεδόν, δηλαδή την επικράτηση των Κινέζων πρωταθλητών. Ωστόσο, ο Μπολ έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή του Ζανγκ Τζικέ, παραλίγο να τον νικήσει για τρίτη φορά στην καριέρα του, ώσπου τελικά κάμφθηκε με 4-3. Ο Μα Λονγκ αντίθετα, είχε απλό έργο και με το ευρύ 4-0 σετ έφτασε στο φοβερό στατιστικό του 11-0 απέναντι στον Μιζουτάνι.

 

* Photo by Ina Fassbender on site of I.T.T.F.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ