Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η γερή στάμπα του Καλλίνικου Κρεάνγκα

36national pre_Olympics
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΔΡΩΝ
 
36national pre_OlympicsΜετά από μία τριετία απουσίας η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση θα γνωρίσει πάλι τη χαρά και την τιμή της συμμετοχής σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών. Μέχρι τώρα, υπήρξε μοναδικός και πανάξιος εκπρόσωπός της ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Στο φετινό event, που θα γίνει από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου στο Ντίσελντορφ, θα γνωρίσει αυτή την ξεχωριστή εμπειρία ο Παναγιώτης Γκιώνης και είναι έτοιμος να ξαναδείξει την τεράστια αξία του και παράλληλα να προβάλλει σε μία ακόμα σπουδαία διοργάνωση τα γαλανόλευκα χρώματα. Ο Κρεάνγκα μετείχε τελευταία φορά στο ετήσιο γεγονός το 2010 και ήδη είχε αφήσει το δικό του σημάδι με μία σειρά από επιτυχίες. Ο Γκιώνης ελπίζει να γίνει καλός συνεχιστής σε αυτή τη νέα πρόκληση της καριέρας του και με αφορμή την ελληνική συμμετοχή το γραφείο Τύπου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. επιχειρεί αφιέρωμα στον θεσμό, που κλείνει φέτος 35 χρόνια. Στην αρχή του αφιερώματος θ’ αναφερθούμε στα πεπραγμένα του Κρεάνγκα και στη συνέχεια θα δούμε νούμερα και άλλα στοιχεία για τα Παγκόσμια Κύπελλα, όπως επίσης όλους τους νικητές και τους φιναλίστ: 
 
# Ο Κρεάνγκα εμφανίζει 12 συμμετοχές στα Παγκόσμια Κύπελλα κι από τους αθλητές, που συνεχίζουν ν’ αγωνίζονται με τις εθνικές τους ομάδες, τον περνάνε μόνο ο Βέλγος Ζαν Μισέλ Σέιβ και ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. 
 
# Η αρχή έγινε το 1992 στο Βιετνάμ και ήταν και πολύ πετυχημένη. Στα 20 χρόνια του αγωνίστηκε στο Χο Τσι Μινχ και κατάφερε να πάρει την 4η θέση σημειώνοντας την πρώτη του διάκριση. Στον «μικρό» τελικό είχε χάσει 2-1 σετ από τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη της Σεούλ, τον Κορεάτη Γιου Ναμ Κίου. Με 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια χωρίς να χάσει σετ (μεταξύ άλλων νίκησε και τον Κινέζο Γιου Σεντόνγκ) είχε κάνει ξέφρενη πορεία μέχρι τα ημιτελικά κι εκεί έχασε 3-0 από τον μετέπειτα νικητή Μα Βενγκέ. 
 
Kre-Ma Lin# Οι σπουδαιότερες στιγμές του ήταν τη διετία 2003 και 2004 όταν έφτασε στον τελικό. Και τις δύο φορές όμως, έπεσε πάνω σ’ έναν από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου, τον Μα Λιν και κάμφθηκε με 4-1 και 4-2 αντίστοιχα. Πριν από δέκα χρόνια πάντως, πραγματικά άξιζε να πάρει την πρωτιά όταν προηγήθηκε 2-1 και μετά έχασε όλα τα σετ με οριακή διαφορά (12-14, 9-11, 10-12)!
 
# Αργότερα, το 2008, έφτασε ξανά στην απόλυτα τιμητική 4η θέση. Οι Κινέζοι σταμάτησαν και σ’ εκείνη τη διοργάνωση το όνειρό του για κάτι περισσότερο, καθώς ο τότε τροπαιούχος Γουάνγκ Χάο τον νίκησε 4-2 στα ημιτελικά και ο Μα Λονγκ 4-1 στον «μικρό» τελικό. Επίσης, το 2001, το 2006 και το 2009 κατάφερε να μπει στα προημιτελικά, το 1997, το 1998, το 2002 και το 2005 αρκέστηκε στις θέσεις 9-12 και μόνο το 2010 έμεινε τελευταίος στον όμιλό του και περιορίστηκε στις θέσεις 13-16. 
 
# Ο Σουηδός Γιαν Όβε Βάλντνερ και ο Βέλγος Ζαν Μισέλ Σέιβ είναι οι αθλητές με τις περισσότερες συμμετοχές στον θεσμό. Έχουν από 18 με τον πρώτο να έχει φτάσει και σε μία πρωτιά. Το «ιερό τέρας» του παγκοσμίου πινγκ πονγκ, ο Βάλντνερ, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1983 (σε ηλικία 18 ετών) και την τελευταία το 2004. Ο Σέιβ (αθλητής-θρύλος και αυτός) έκανε ντεμπούτο το 1989 και όταν αγωνίστηκε τελευταία φορά πέρσι, στο Βερβιέ του Βελγίου, ως επιλογή της διοργανώτριας χώρας, ήταν 44 ετών (γεννημένος στις 17 Νοεμβρίου 1969)!  
 
# Δεύτερος στον σχετικό πίνακα είναι ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, που έχει 15 συμμετοχές με αρχή το 1996. Είναι δε, ο Ευρωπαίος με τα περισσότερα τρόπαια στο ενεργητικό του. Έχει πάρει 3 κι από 2 εμφανίζουν ο Γερμανός Τίμο Μπολ και ο Κροάτης Ζόραν Πρίμορατς.
 
# Από τους προσκληθέντες στο Ντίσελντορφ έχουν από 12 παρουσίες ο Γερμανός Τίμο Μπολ και ο Τσουάν Τσι Γιουάν από την Ταϊπέι. Οι δυο τους δηλαδή, είναι μαζί με τον Κρεάνγκα στον πίνακα των συνολικών συμμετοχών. Ακολουθούν ο Αυστριακός Βέρνερ Σχλάγκερ με 11, ενώ από 10 έχουν ο συγχωρεμένος Αντρέι Γκρούμπα από την Πολωνία, ο Τζόνι Χουάνγκ από τον Καναδά, ο Κροάτης Ζόραν Πρίμορατς και ο Κορεάτης Κιμ Τάεκ Σου.
 
# Ο Κινέζος Μα Λιν είναι ο ρέκορντμαν των τίτλων με 4. Τους κατέκτησε από το 2000 έως το 2006 και κάτι ακόμα, που τον καθιστά τον πιο πετυχημένο στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι ότι δεν έχασε τελικό.
 
# Γενικά οι παγκόσμιοι πρωταθλητές υπερτερούν και σε αυτόν τον θεσμό, καθώς έχουν συμπληρώσει 20 πρωτιές. Επιπλέον, κατακτούν σταθερά το τρόπαιο την τελευταία 4ετία και μάλιστα με διαφορετικό αθλητή κάθε φορά. 
 
# Οι Ευρωπαίοι έχουν 14 τίτλους και ο τελευταίος ήταν το 2009 στη Ρωσία όταν ο Σαμσόνοφ είχε επιφέρει τρία «χτυπήματα» σε δύο Κινέζους. Στον Τσεν Κι στον τελικό και στον όμιλο και στον Μα Λονγκ στα ημιτελικά! 
 
# Συνολικά στα 34 χρόνια έχουν ανέβει τουλάχιστον μία φορά στην κορυφή του βάθρου 23 αθλητές. Όλοι τους προέρχονται από την Κίνα και από ευρωπαϊκές χώρες.
 
# Η Κορέα πάντως, έχει να επιδείξει πέντε παρουσίες σε τελικό. Περισσότερο άτυχος ο Κιμ Τάεκ Σου, ο οποίος έχασε και τους τρεις τελικούς, στους οποίους πήρε μέρος!
 
Primorac# Ο Πρίμορατς είναι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, που έφτασε στην κορυφή χωρίς να χάσει σετ!!! Το πέτυχε το 1997 στη Νιμ της Γαλλίας και σε 6 αγώνες. Σημείωσε νίκες με 2-0 σετ στα γκρουπ και με 3-0 στα νοκ άουτ παιχνίδια. Από ένα σετ έχασαν στην πορεία τους μέχρι το τρόπαιο ο Γκρούμπα το 1988 και ο Μα Λιν το 2000 (ο Πολωνός δίνοντας 7 αγώνες γιατί τότε σχηματίστηκαν προκριματικά γκρουπ των 5 αθλητών)! 
 
# Κάτι εντυπωσιακό κατάφερε και ο Τίμο Μπολ το 2005 στο Βέλγιο. Έφτασε στην πρωτιά νικώντας διαδοχικά στο ταμπλό τρεις Κινέζους και όλους στο …όριο με 4-3 σετ!!! Τον Γουάνγκ Λιτσίν στην 8άδα, τον Μα Λιν στην 4άδα και τον Γουάνγκ Χάο στον τελικό!
 
# Συνεχώς από το 2000 και μετά βρίσκεται τουλάχιστον ένας Κινέζος αθλητής στον τελικό. Εξάλλου, μόλις τέσσερις τελικοί είχαν αντιπάλους αθλητές από ευρωπαϊκές χώρες: Το 1983, το 1991, το 1994 και το 1999. 
 
# Ο Κινέζος Γουάνγκ Χάο έπαιξε τέσσερις σερί τελικούς από το 2005 έως το 2008, πήρε δύο κι έχασε δύο. Άλλο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κατέκτησε το 2010 κι έτσι είναι κι αυτός 2ος στη σχετική λίστα μαζί με τον Σαμσόνοφ και πίσω από τον Μα Λιν.
 
# Τον Οκτώβριο του 2003 στο Γιανγκουίν της Κίνας ο Κρεάνγκα είχε πετύχει την τελευταία του νίκη επί Κινέζου πρωταθλητή σε επίσημη διοργάνωση της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (I.T.T.F.). Είχε επικρατήσει με 4-2 σετ στον όμιλο του Γουάνγκ Λιτσίν, που ήδη τότε ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών (το επανέλαβε άλλες δύο φορές το 2005 και το 2007)!
 
# Ο Τζα Κανάκ, που εκπροσωπεί τα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, είναι μόλις 14 χρονών (γεννημένος στις 19 Ιουνίου 2000) και φυσικά ο μικρότερος σε ηλικία αθλητής, ο οποίος θα εμφανιστεί στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Γκιώνης θα είναι ο μεγαλύτερος, τρεις μήνες πριν κλείσει το 35ο έτος της ηλικίας του. Ο Έλληνας άσος θα έχει στη διοργάνωση και δύο συμπαίκτες του στη Μπορούσια: Τον Μπολ και τον Ινδό Ατσάντα.
 
# Είναι η πρώτη φορά, που φιλοξενεί ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών το Ντίσελντορφ και δεύτερη γενικά για τη Γερμανία μετά το Μαγδεμβούργο το 2010.
 
ΕΤΟΣ       ΤΟΠΟΣ                           ΝΙΚΗΤΗΣ                                    ΦΙΝΑΛΙΣΤ 
1980    Χονγκ Κονγκ              Γκούο Γιουεχούα (Κίνα)                 Λι Ζενσί (Κίνα)
1981   Κουάλα Λουμπούρ    Τιμπόρ Κλαμπάρ (Ουγγαρία)       Σίε Σάικε (Κίνα)
1982   Χονγκ Κονγκ               Γκούο Γιουεχούα (Κίνα)                 Μίκαελ Άπελγκρεν (Σουηδία) 
1983   Μπαρμπέιντος           Μίκαελ Άπελγκρεν (Σουηδία)          Γιαν Όβε Βάλντνερ (Σουηδία)
1984    Κουάλα Λουμπούρ   Γιαν Γιαλιάνγκ (Κίνα)                      Κιμ Βαν (Κορέα)
1985    Φοσάν                        Τσεν Σινχούα (Κίνα)                        Αντρέι Γκρούμπα (Πολωνία)
1986    Τρινιντάντ                  Τσεν Λονγκάν (Κίνα)                        Γιαν Γιαλιάνγκ (Κίνα)
1987    Μακάο                         Τενγκ Γι (Κίνα)                                 Γιαν Γιαλιάνγκ (Κίνα)
1988    Καντόν & Βουχάν     Αντρέι Γκρούμπα (Πολωνία)         Τσεν Λονγκάν (Κίνα)
1989    Ναϊρόμπι                   Μα Βενγκέ (Κίνα)                              Αντρέι Γκρούμπα (Πολωνία)
1990    Σίμπα                          Γιαν Όβε Βάλντνερ (Σουηδία)       Μα Βενγκέ (Κίνα)
1991    Κουάλα Λουμπούρ  Γιόργκεν Πέρσον (Σουηδία)            Ζαν Φιλίπ Γκατιέν (Γαλλία)
1992    Χο Τσι Μινχ              Μα Βενγκέ (Κίνα)                                Κιμ Τάεκ Σου (Κορέα)
1993    Γκουανζχού             Ζόραν Πρίμορατς (Κροατία)             Γουάνγκ Τάο (Κίνα)
1994    Ταϊπέι                        Ζαν Φιλίπ Γκατιέν (Γαλλία)               Ζαν Μισέλ Σέιβ (Βέλγιο)
1995    Νιμ                            Κονγκ Λινγκουί (Κίνα)                        Γιοργκ Ρόσκοπφ (Γερμανία)
1996    Νιμ                      Λιου Γκουολιάνγκ (Κίνα)         Γιαν Όβε Βάλντνερ (Σουηδία)
1997    Νιμ                            Ζόραν Πρίμορατς (Κροατία)              Κονγκ Λινγκουί (Κίνα)
1998    Σαντού                   Γιοργκ Ρόσκοπφ (Γερμανία)                 Κιμ Τάεκ Σου (Κορέα)
1999    Σιαολάν                  Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία)    Βέρνερ Σχλάγκερ (Αυστρία)
2000    Γιανγκζού              Μα Λιν (Κίνα)                                           Κιμ Τάεκ Σου (Κορέα)
2001    Κουρμαγιέρ           Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία)     Γουάνγκ Λιτσίν (Κίνα)
2002     Γινάν                      Τίμο Μπολ (Γερμανία)                           Κονγκ Λινγκουί (Κίνα)
2003     Γιανγκουίν          Μα Λιν (Κίνα)                              Καλλίνικος Κρεάνγκα (Ελλάδα)
2004     Σιαοσάν              Μα Λιν (Κίνα)                              Καλλίνικος Κρεάνγκα (Ελλάδα)
2005     Λιέγη                      Τίμο Μπολ (Γερμανία)                            Γουάνγκ Χάο (Κίνα)
2006     Παρίσι                    Μα Λιν (Κίνα)                                           Γουάνγκ Χάο (Κίνα)
2007     Βαρκελώνη            Γουάνγκ Χάο (Κίνα)                               Ρίου Σέουνγκ Μιν (Κορέα)
2008     Λιέγη                       Γουάνγκ Χάο (Κίνα)                               Τίμο Μπολ (Γερμανία)
2009     Μόσχα                     Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία)    Τσεν Κι (Κίνα) 
2010     Μαγδεμβούργο      Γουάνγκ Χάο (Κίνα)                               Ζανγκ Τζικέ (Κίνα)
2011     Παρίσι                     Ζανγκ Τζικέ (Κίνα)                                  Γουάνγκ Χάο (Κίνα)
2012    Λίβερπουλ              Μα Λονγκ (Κίνα)                                    Τίμο Μπολ (Γερμανία)
2013    Βερβιέ                   Σου Σιν (Κίνα)                             Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία)
 
 
* Φωτό 1: Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα στην προπόνηση (φωτό Πέτρος Γιαννακούρης)
* Φωτό 2: Φάση από τελικό Κρεάνγκα-Μα Λιν σε Παγκόσμιο Κύπελλο
* Φωτό 3: Ο Ζόραν Πρίμορατς
 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ