Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Πορτογαλία πρωταθλήτρια Ευρώπης στους άνδρες, έσπασε την κυριαρχία της Γερμανίας!

Apollonia

ApolloniaΞεχωριστή μέρα για την ευρωπαϊκή επιτραπέζια αντισφαίριση, ξεχωριστή μέρα για την Πορτογαλία. Η χώρα της ιβηρικής αναδείχτηκε απόψε πρωταθλήτρια Ευρώπης στους άνδρες, στη διοργάνωση που φιλοξένησε η ίδια στη Λισσαβώνα κι έγραψε ιστορία! Κατέκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού κι επιπλέον διέκοψε την κυριαρχία της Γερμανίας, η οποία είχε έξι χρυσά στη σειρά από το 2007! Στον τελικό η οικοδέσποινα νίκησε τη Γερμανία με 3-1 και χάρισε τη μεγαλύτερη χαρά στους χιλιάδες φιλάθλους της, που έσπευσαν στο MEO Arena να της συμπαρασταθούν. Η Γερμανία πάντως, έχει ως …παρηγοριά την πρωτιά στις γυναίκες. Κατέβαλλε με 3-0 στον τελικό την Αυστρία και διατήρησε τα σκήπτρα, που απέκτησε πέρσι στο Σβέσατ της Αυστρίας.

Στον τελικό των ανδρών η Πορτογαλία βρισκόταν μπροστά σε τεράστια πρόκληση, καθώς στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση, που ανέλαβε στην επιτραπέζια αντισφαίριση, διεκδικούσε το χρυσό μετάλλιο. Απέναντί της μάλιστα, είχε μία Γερμανία με προβλήματα πριν ακόμα αρχίσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αφού την ακύρωση της συμμετοχής του Μπάουμ και την καθυστερημένη άφιξη του Οβτσάροφ, ο οποίος έχασε και προπονήσεις λόγω επέμβασης στα δόντια, ακολούθησε ο τραυματισμός του Φρανζίσκα!

Όλα αυτά βέβαια, δεν μειώνουν σε τίποτα τη φοβερή επιτυχία της Πορτογαλίας, η οποία άλλωστε, είχε χάσει την περασμένη Πέμπτη από τη Γερμανία με 3-1 στη φάση των ομίλων. Στον τελικό ο ήρωας της ήταν ο Μάρκος Φρέιτας. Ο φετινός νικητής του Europe Cup επιβλήθηκε στο εναρκτήριο ματς του Στέφεν Μένγκελ και στο τελευταίο του διαχρονικά κορυφαίου Ευρωπαίου αθλητή Τίμο Μπολ! Νωρίτερα, ο Τιάγκο Απολόνια κατάφερε να επικρατήσει του σημερινού πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών Ντιμίτρι Οβτσάροφ και να δώσει στη χώρα του σημαντικό προβάδισμα στο σκορ και στην ψυχολογία.

Έτσι, οι Ίβηρες, που πέρσι στο Σβέσατ υπέφεραν στα …χέρια των Ελλήνων αθλητών και με ήττα 3-1 έμειναν εκτός μεταλλίων, τώρα ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης. Μέχρι τώρα είχαν να επιδείξουν ένα χάλκινο μετάλλιο το 2011, αλλά η σταθερά ανοδική τους πορεία, που αποτέλεσε και τον βασικό λόγο για ν’ αναλάβουν τη διοργάνωση, τους οδήγησε στον θρίαμβο. Στο φινάλε αθλητές, προπονητές και άλλα στελέχη της ομάδας έπεσαν στο έδαφος και πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά. Ο κόσμος ξέσπασε σε ζητωκραυγές και ασταμάτητα χειροκροτήματα, ενώ την ώρα της απονομής και του εθνικού ύμνου εκτυλίχτηκαν συγκινητικές στιγμές.

Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Πορτογαλία-Γερμανία 3-1:

Μάρκος Φρέιτας-Στέφεν Μένγκελ 3-0 (11-8, 11-8, 11-8)

Ζοάο Μοντέιρο-Τίμο Μπολ 0-3 (7-11, 1-11, 8-11)

ΤιάγκοΑπολόνια-ΝτιμίτριΟβτσάροφ 3-1 (11-7, 11-2, 11-13, 11-9)

Φρέιτας-Μπολ 3-1 (12-10, 5-11, 11-6, 11-9)

Η Πορτογαλία απέκτησε και το δικαίωμα συμμετοχής στο WorldTeamCup, που θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο στο Ντουμπάι. Την 3η θέση στο ομαδικό ανδρών πήραν η Σουηδία και η Κροατία.

Στις γυναίκες, μετά το 1962 και το 1968 (σαν Δυτική Γερμανία), το 1996, το 1998 και το 2013, η Γερμανία κατέκτησε τον 6ο τίτλο της σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Σε μία εντυπωσιακή πορεία, κατά την οποία έχασε μόλις ένα επί μέρους ματς σε έξι αγώνες, κατέβαλλε στον τελικό και την Αυστρία με 3-0. Είχε πάντως, δύσκολη αποστολή, καθώς στα δύο πρώτα παιχνίδια επικράτησε στα πέντε σετ και στις λεπτομέρειες. Σε αυτό το διάστημα η Αυστρία προηγήθηκε δύο φορές με 2-0 σετ, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε. Πέτυχε πάντως, απόλυτα στην αποστολή της, αφού κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στο ομαδικό μεγάλης διοργάνωσης. Αξιοσημείωτο ότι από τις έξι αθλήτριες, που αγωνίστηκαν στον τελικό, μόνο μία είναι γηγενής για κάποια από τις φιναλίστ. Είναι η Γερμανίδα Πετρίσα Σόλγια. Από τις υπόλοιπες τέσσερις προέρχονται από την Κίνα και μία από τη Μολδαβία…

Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Γερμανία-Αυστρία 3-0:

Σαν Σιάονα-Σοφία Πολκάνοβα 3-2 (5-11, 10-12, 11-4, 11-9, 11-7)

Χαν Γινγκ-Λιου Για 3-2 (9-11, 8-11, 11-8, 11-5, 12-10)

Πετρίσα Σόλγια-Λι Κιανμπίνγκ 3-0 (11-4, 11-3, 11-9)

Το χάλκινο μετάλλιο πήραν η Πολωνία και η Σουηδία.

* Η ελληνική αποστολή επέστρεψε από τη Λισσαβώνα το απόγευμα. Θυμίζουμε ότι οι άνδρες τερμάτισαν στη 12η θέση και οι γυναίκες στην 20η. Για τον Καλλίνικο Κρεάνγκα παραμένει η εκτίμηση ότι δεν έχει κάτι σοβαρό, αλλά θα πάρει γνώμη γιατρού και στην Αθήνα. Προς το παρόν εξακολουθεί να έχει ενοχλήσεις στον προσαγωγό και παίρνει χάπια για να καταπραΰνει τους πόνους.  

* Ως γνωστόν, η διοργάνωση στη Λισσαβώνα έδινε προκρίσεις και για τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, που θα γίνουν τον προσεχή Ιούνιο στο Αζερμπαϊτζάν. Πέρα λοιπόν, από τη διοργανώτρια χώρα, που προκρίνεται απευθείας, το εισιτήριο για το τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Μπακού πήραν οι 14 πρώτες ομάδες της Championship Division και η νικήτρια της Challenge Division. Είναι κατά σειρά οι ακόλουθες:

Στους άνδρες:

Πορτογαλία

Γερμανία

Σουηδία

Κροατία

Ρωσία

Λευκορωσία

Γαλλία

Ισπανία

Πολωνία

Ουγγαρία

Αυστρία

Ελλάδα

Τσεχία

Ρουμανία

Ουκρανία

Στις γυναίκες:

Γερμανία

Αυστρία

Πολωνία

Σουηδία

Ουγγαρία

Ολλανδία

Ρουμανία

Λευκορωσία

Τσεχία

Γαλλία

Ρωσία

Πορτογαλία  

Λουξεμβούργο

Ουκρανία

Σερβία

 

* Φωτό: Ο Τιάγκο Απολόνια σε χαρακτηριστικό πανηγυρισμό μετά τη σπουδαία νίκη του επί του Οβτσάροφ (photo Remy Gros).

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ