Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νίκη 3-1 με Τσεχία παρά τον τραυματισμό Κρεάνγκα και παραμονή στην 1η κατηγορία για την εθνική ανδρών

TT136

TT136Την παραμονή στην 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εξασφάλισε πριν από λίγο η εθνική μας ομάδα των ανδρών επικρατώντας 3-1 της Τσεχίας για τις θέσεις 9-16. Από τη στιγμή που έμεινε έξω από την 8άδα έπρεπε να βάλει κατευθείαν στη σκέψη της τον επόμενο στόχο, που ήταν η παραμονή και η ταυτόχρονη εξασφάλιση της συμμετοχής στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, οι οποίοι θα γίνουν τον Ιούνιο του 2015 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Με τις διαφορές μεταξύ των ομάδων της Championship Division να είναι πολύ μικρές δεν ήταν και η πιο απλή υπόθεση η νίκη εναντίον της Τσεχίας κι έγινε δυσκολότερη όταν τραυματίστηκε και αποχώρησε στο εναρκτήριο ματς ο Καλλίνικος Κρεάνγκα! Τελικά με δυνατή ψυχολογία και καλή εμφάνιση, με τον Παναγιώτη Γκιώνη να σημειώνει δύο νίκες και τον Κώστα Παπαγεωργίου να φέρνει το πρώτο θετικό αποτέλεσμα στη Λισσαβώνα ήρθε η αγχωτική νίκη και η διατήρηση αυτού του κεκτημένου. Ο Κρεάνγκα αποχώρησε με ενοχλήσεις στον προσαγωγό ύστερα από δύσκολη προσπάθεια στην παράταση του 2ου σετ. Η εθνική μας συνεχίζει αύριο για τις θέσεις 9-12 και στις 15.00 αντιμετωπίζει την Ουγγαρία. Χάσει-κερδίσει θα παίξει ξανά για την τελική διαβάθμιση στις 21.00. Επίσης, στις 15.00 ολοκληρώνει τους αγώνες της η εθνική γυναικών αντιμετωπίζοντας για τις θέσεις 19-20 την Κροατία, την οποία είχε αντίπαλο και στα γκρουπ.

Κ. ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής έδειξε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση του δεύτερου στόχου, εξήρε την προσπάθεια των παιδιών, ενώ στάθηκε και στο αρνητικό αποτέλεσμα της πρεμιέρας. Φυσικά, έβγαλε και τον ενθουσιασμό του για την πορεία της γυναικείας ομάδας. «Ξεκινήσαμε άσχημα, αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μας βγήκε το ματς με την Ισπανία και σε τόσο υψηλό επίπεδο πολλές φορές τα πράγματα κρέμονται σε λεπτή κλωστή. Έτσι, αντί να προχωρήσουμε εμείς, προκρίθηκαν η Ισπανία και η Γαλλία και δεν μπορέσαμε να διεκδικήσουμε δεύτερο μετάλλιο, το οποίο αν ερχόταν θ’ αποτελούσε επίτευγμα. Τελικά, μετά από τεράστια προσπάθεια, σωματική και ψυχική, μπήκαμε στις θέσεις 9-12 νικώντας ξανά την Τσεχία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν κακός μας δαίμονας. Τη νικήσαμε μάλιστα, ουσιαστικά με δύο παίκτες και πρέπει να πω ότι ο Καλλίνικος ήρθε εδώ με τραυματισμό στον προσαγωγό και αγωνίστηκε ηρωικά. Τραυματίστηκε στο πρώτο παιχνίδι, παρόλα αυτά γυρίσαμε την κατάσταση με τεράστια ψυχικά αποθέματα και πετύχαμε την πολυπόθητη νίκη. Έδειξε την κλάση του ο Παναγιώτης, ήταν θετικότατος αυτή τη φορά και ο Κώστας που γενικά επηρεάστηκε από την έλλειψη αγώνων και δεν ήταν στην κατάλληλη ετοιμότητα. Έχουμε δυνατή ομάδα, αλλά όχι με το βάθος άλλων συγκροτημάτων. Αν κάτι πάει στραβά μετά πρέπει να ίνει υπερπροσπάθεια. Πραγματοποιήσαμε έναν από τους στόχους μας αλλά κάπου υπάρχει απογοήτευση γιατί βλέπουμε στην 8άδα ομάδες χειρότερες από μας», δήλωσε ο προπονητής των εθνικών ομάδων και αναφορικά με το καθοριστικό (όπως αποδείχτηκε) 0-3 από την Ισπανία έβγαλε και διάθεση για αυτοκριτική: «Θέλω να την κάνω όταν χρειάζεται και θα πω ότι είχα πολλές σκέψεις ν’ αλλάξω το στήσιμο της ομάδας. Το συζήτησα και με τα παιδιά όμως, άκουσα και την εκτίμησή τους ότι θα φτάναμε στη νίκη και με το κανονικό στήσιμο κι έτσι δεν άλλαξα κάτι. Δεν μας βγήκε, αλλά πραγματικά σκέφτεσαι ότι, έστω μία νίκη να ερχόταν στα τρία επί μέρους ματς, πιθανότατα θα επικρατούσαμε εμείς στο τέλος. Το υποστηρίζω γιατί μας βόλευαν τα ζευγάρια στο τέταρτο και το πέμπτο παιχνίδι, κάτι που είδα ότι παραδέχτηκε μετά τον αγώνα σε δηλώσεις του και ο προπονητής των Ισπανών. Θα τολμούσα να πω ότι είχαμε γκίνια και τελικά παίζουμε για τις θέσεις 9-12 όταν ήδη έχουμε σημειώσει τρεις νίκες στην κατηγορία».

«ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΦΟΒΕΡΗ ΠΡΟΟΔΟ»

Για την επιτυχία των κοριτσιών να φτάσουν άμεσα στην παραμονή στη 2η κατηγορία και στη συνέχεια σε καθοριστικό ματς για την άνοδο στην 1η κατηγορία, ο Κώστας Βατσακλής χαμογέλασε πλατιά. «Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τα κορίτσια. Στο κοουτσάρισμα βέβαια, είναι η Χριστίνα, αλλά αυτή την ομάδα τη δουλεύω 14 μήνες στο Σ.Ε.Φ. και βλέπω φοβερή πρόοδο. Οι αθλήτριές μας έκαναν εντυπωσιακή πορεία, πέτυχαν τον στόχο τους και κάτι περισσότερο και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Αυτά τα αποτελέσματα χαρίζουν αισιοδοξία, μας δίνουν κουράγιο για πιο σκληρή δουλειά στο μέλλον».

Απέναντι στην Τσεχία η ελληνική ομάδα παρατάχθηκε ξανά με τη βασική τριάδα και είχε το «Χ» στο στήσιμο των ομάδων. Πρώτος στο τραπέζι μπήκε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (νούμερο 41 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη), ο οποίος είχε ήδη καταπονήσει τον εαυτό του με μία σειρά από δύσκολα ματς και ήταν γνωστό ότι είχε διάφορα προβλήματα τραυματισμού τον τελευταίο καιρό. Αναμετρήθηκε με τον Λούμπομιρ Γιάνκαρικ (Νο 77), έχασε το 1ο σετ και στην παράταση του 2ου αποκόμισε έντονη ενόχληση στον προσαγωγό και εγκατέλειψε. Επιχείρησε δύσκολο χτύπημα σε ράλι, το πόδι του έμεινε στο έδαφος και αμέσως ένιωσε πόνο, που δεν του επέτρεψε να συνεχίσει. Αποχώρησε υποβασταζόμενος και γρήγορα τοποθέτησε πάγο. Μία πρώτη εκτίμηση από ξένο φυσιοθεραπευτή («καθώς η ομάδα εξακολουθεί να μην έχει δικό της, παλεύουμε μόνοι μας και αυτά τα προβλήματα τα συναντάμε κάθε τόσο μπροστά μας…», όπως σχολίασε απόψε ο Κώστας Βατσακλής) ανέφερε ότι δεν έχει πάθει κάτι πολύ σοβαρό, πάντως ο Κρεάνγκα σίγουρα ολοκλήρωσε εδώ την παρουσία του στη Λισσαβώνα.

Το παρήγορο είναι ότι η ομάδα δεν φοβήθηκε μετά από αυτή την απρόοπτη κατάσταση και κατάφερε ν’ ανταπεξέλθει άμεσα. Ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 8) ήταν εξαιρετικός απέναντι στον Ντιμίτρι Προκόπκοφ (Νο 42), από τον οποίο είχε χάσει στην πρεμιέρα του περσινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και τον κατέβαλλε με 3-0 σετ. Ουσιαστικά απειλήθηκε μόνο στο 3ο σετ όταν έχασε κι ένα ματς μπολ, όμως ήταν καλύτερος και δεν θ’ άφηνε την ευκαιρία αναξιοποίητη.

Με δεδομένο ότι αν τα πράγματα έφταναν σε πέμπτο ματς ο αναπληρωματικός Τάσος Ρηνιώτης θα ήταν αουτσάιντερ παίζοντας εκτάκτως αντί του τραυματία Κρεάνγκα (σημειωτέον ότι είχε ήδη δηλωθεί κι έκανε προθέρμανση για να είναι έτοιμος), είχε τεράστια σημασία ο τρίτος στη σειρά αγώνας. Ευτυχώς, ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 51), που δεν επανέλαβε τις περσινές καταπληκτικές εμφανίσεις του στο Σβέσατ, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη ώρα. Με αντίπαλο τον Τόμας Τρέγκλερ (Νο 96) έπιασε πολύ καλή απόδοση, επέβαλλε με ηρεμία το παιχνίδι του και νίκησε 3-0 σετ.   

Η ψυχολογία είχε γυρίσει για τα καλά πια με το μέρος της εθνικής μας και ο Γκιώνης ανέλαβε να οριστικοποιήσει την παραμονή στο επόμενο ματς. Οι Τσέχοι έκαναν αλλαγή και χρησιμοποίησαν και τέταρτο παίκτη ελπίζοντας να τα πάει καλύτερα απέναντι στην άμυνα, όμως δεν άλλαξαν τη μοίρα τους. Ο 34χρονος πρωταθλητής μας ήταν αποφασιστικός και πολύ προσεχτικός κόντρα στον Τόμας Κονέτσνι (Νο 48) και πανηγύρισε τη νίκη με 3-1. Πήρε με διαφορά τα δικά σου σετ και δεν ανησύχησε ούτε όταν έχασε την ευκαιρία για το 2-0 και δέχτηκε την ισοφάριση. Έτσι, η Ελλάδα δημιουργεί καλή παράδοση τα τελευταία χρόνια με την Τσεχία, την οποία θυμίζουμε ότι νίκησε επίσης 3-1 πέρσι στον 1ο γύρο στην Αυστρία, στο ξεκίνημα της εντυπωσιακής πορείας της, που οδήγησε στο ιστορικό ασημένιο μετάλλιο. Η Ουγγαρία νίκησε 3-1 την Ιταλία για να περάσει στις θέσεις 9-12. Σε αυτή την 4άδα το άλλο παιχνίδι είναι Πολωνία-Αυστρία.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Τσεχία-Ελλάδα 1-3:

Λούμπομιρ Γιάνκαρικ-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-0 (11-8, 11-10 και αποχώρηση του Έλληνα αθλητή)

Ντιμίτρι Προκόπκοφ-Παναγιώτης Γκιώνης 0-3 (6-11, 5-11, 10-12)

Τόμας Τρέγκλερ-Κώστας Παπαγεωργίου 0-3 (7-11, 12-14, 6-11)

Τόμας Κονέτσνι-Γκιώνης 1-3 (7-11, 13-11, 5-11, 6-11)

 

* Φωτό ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Κώστας Παπαγεωργίου, που έβγαλαν τα …κάστανα από τη φωτιά κόντρα στην Τσεχία μετά τον τραυματισμό και την εγκατάλειψη του Κρεάνγκα (φωτό Πέτρος Γιαννακούρης).

                                                         

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ