Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Άρχισε …αντεπίθεση η δευτεραθλήτρια Ευρώπης, 3-1 τη Γαλλία

Xares me_Japan

Xares me_JapanΜε την ψυχή και τον αέρα της δευτεραθλήτριας Ευρώπης η εθνική ανδρών έκαμψε με 3-1 τη Γαλλία στη 2η αγωνιστική του γκρουπ Β της 1ης κατηγορίας (Championship Division) και διατήρησε αυξημένες τις ελπίδες της για πρόκριση στην 8άδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Η ομάδα του Κώστα Βατσακλή δεν πτοήθηκε από την ήττα της πρεμιέρας από την Ισπανία και με αποφασιστικότητα και καλό αγωνιστικό πρόσωπο συνέχισε την εξαιρετική παράδοση των τελευταίων χρόνων κόντρα στους Γάλλους. Είχε μάλιστα, μεγάλο πρωταγωνιστή τον «απίστευτο» Καλλίνικο Κρεάνγκα, ο οποίος τοποθετήθηκε 1ος παίκτης και σημείωσε δύο νίκες θυμίζοντας τα σπουδαία αποτελέσματα, που πετύχαινε από την ίδια θέση στο ομαδικό κατά το παρελθόν. Το προβάδισμα το είχε δώσει ο Παναγιώτης Γκιώνης και παρά την ήττα του Κώστα Παπαγεωργίου στο τρίτο ματς η εθνική μας δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για τη νίκη. Τώρα, όλα θα κριθούν σε λίγες ώρες στην 3η αγωνιστική του γκρουπ όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Σλοβακία (21.00). Θέλει απαραίτητα τη νίκη, όμως θα έχει την προσοχή της και στον αγώνα της Ισπανίας με τη Γαλλία. Το απόγευμα οι Ισπανοί κατέβαλλαν και τη Σλοβακία με 3-2 κι εφόσον μπορεί να προκύψει τριπλή ισοβαθμία υπάρχει ο κίνδυνος να μη φτάσει στους διεθνείς μας το θετικό αποτέλεσμα κόντρα στους Σλοβάκους… Η Ισπανία έχει 4 βαθμούς, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι στους 2 και η Σλοβακία χωρίς βαθμό… Παρεμπιπτόντως, έγινε η κλήρωση για τη νοκ άουτ φάση στη 2η κατηγορία των γυναικών και η Ελλάδα αντιμετωπίζει αύριο στις 12.00 την Αγγλία, που ήρθε 1η στο γκρουπ Ε.

Στον αγώνα των ανδρών το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε το «Χ» στο στήσιμο και σε μία κίνηση τακτικής (που είχε σχέση και με την ανάγκη για νίκη με καλό σκορ ύστερα από το χτεσινό 0-3 από την Ισπανία), ο Κώστας Βατσακλής έβαλε τον Παναγιώτη Γκιώνη στη θέση 2 ώστε ν’ αντιμετωπίσει στο πρώτο ματς τον Αντριέν Ματενέ, με τον οποίο έχει θετική παράδοση και τον νίκησε ξανά μόλις πριν λίγες ημέρες στη Μπουντεσλίγκα. Από την άλλη πλευρά οι Γάλλοι άλλαξαν τον τρίτο παίκτη συγκριτικά με την πρεμιέρα κόντρα στη Σλοβακία κι έβαλαν το μεταγραφικό απόκτημα του Πέρα Αθηνών Στεφάν Ουές αντί του Εμμανουέλ Λεμπεσόν.

Ο Γκιώνης λοιπόν (νούμερο 8 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) αναμετρήθηκε στο εναρκτήριο ματς με τον Ματενέ (Νο 25), επιβεβαίωσε ότι είχε τον πρώτο λόγο και με σκορ 3-1 έδωσε στην εθνική μας πλεονέκτημα στο σκορ και στην ψυχολογία. Ο 1ος Μεσογειονίκης του 2009 κοντρόλαρε το παιχνίδι με σταθερές βαθιές άμυνες και παράλληλα χρησιμοποίησε πολλές φορές την επίθεση. Ο Ματενέ, που δεν είναι και ο πιο αποδοτικός απέναντι σε άμυνα, είχε λίγες φορές την ευκαιρία να παίξει δυνατά κι έκανε πολλά λάθη. Ο Γκιώνης πήρε το 1ο σετ, μετά ισοφαρίστηκε με «σόρι» του Γάλλου στο 9-9 και χαμένο σερβίς αμέσως μετά, αλλά πέρασε την τακτική του στα επόμενα σετ.

Στη συνέχεια ο Κρεάνγκα (νούμερο 41 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) βρήκε μπροστά του τον νεαρό Σιμόν Γκοζί (Νο 28), έναν ανερχόμενο αθλητή, που έχει λιγότερα κι από τα μισά δικά του χρόνια… Στη σκληρή αναμέτρηση που ακολούθησε ο 42άχρονος πρωταθλητής ήταν έτοιμος από κάθε πλευρά και πήρε τη νίκη με 3-2. Στο τελευταίο σετ έκανε τέλεια εκκίνηση με 4-0, μετά προηγήθηκε 8-3 και αυτή τη φορά δεν επανέλαβε τα λάθη του χτεσινού παρόμοιου σκηνικού με τον Ισπανό Μασάδο και πανηγύρισε την πολύτιμη νίκη.

Στον επόμενο αγώνα ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 51) αναμετρήθηκε με τον αριστερόχειρα Στεφάν Ουές (Νο 63), τον οποίο θα βρει απέναντί του και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Γενικά δεν ήταν αυτός που έπρεπε κι έχασε με 3-0 σετ. Είχε πάντως, μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το 1ο σετ όταν προηγήθηκε 8-5, ενώ έχασε με οριακή διαφορά και το 2ο σετ. Στο 3ο σετ ο σημερινός πρωταθλητής Γαλλίας πήρε τις επιθέσεις κι επιβλήθηκε με διαφορά.

Με το σκορ στο 2-1 ξαναμπήκε στο τραπέζι ο Κρεάνγκα και αντιμετώπισε τον Ματενέ, με τον οποίο έχει δώσει ντέρμπι και στη γαλλική λίγκα. Σήμερα έγινε ένα ακόμα «θρίλερ», ο Έλληνας άσος είχε δυνατό ηθικό από την πρώτη του νίκη κι αυτό τον βοήθησε να επικρατήσει ξανά στα πέντε σετ! Ενδεικτικό του πόσο ισορροπημένα ήταν τα πράγματα είναι ότι κανένα σετ δεν κρίθηκε με διαφορά άνω των τριών πόντων. Στο φινάλε οι δύο αθλητές πήγαιναν πόντο-πόντο και ο Κρεάνγκα με πολύ καλές επιλογές μετέτρεψε το 8-8 σε 11-8 υπέρ του χαρίζοντας τη σπουδαία νίκη στη χώρα μας.

Αναπληρωματικός της εθνικής μας ήταν ο Τάσος Ρηνιώτης. Στον πάγκο για τους Γάλλους ήταν ο Εμμανουέλ Λεμπεσόν και ο Αμπντέλ-Καντέρ Σαλιφού.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Γαλλία-Ελλάδα 1-3:

Αντριέν Ματενέ-Παναγιώτης Γκιώνης 1-3 (6-11, 11-9, 8-11, 8-11)

Σιμόν Γκοζί-Καλλίνικος Κρεάνγκα 2-3 (6-11, 11-9, 8-11, 11-9, 5-11)

Στεφάν Ουές-Κώστας Παπαγεωργίου 3-0 (12-10, 11-9, 11-4)

Ματενέ-Κρεάνγκα 2-3 (11-9, 8-11, 11-9, 8-11, 8-11)

Στο άλλο παιχνίδι του γκρουπ η Ισπανία έκανε ανατροπή εναντίον της Σλοβακίας και τη νίκησε 3-2 από 1-2 που έχανε. Δύο νίκες για τους Ίβηρες σημείωσε ο φορμαρισμένος Μασάδο (επί Κέιναθ και Πίστε) και μία ο Χε Ζιβέν εναντίον του Κέιναθ. Για τη Σλοβακία ο Πίστε νίκησε τον Χε στο 0-0 και ο Σέρεντα τον Ντουράν στο 1-1.

 

* Όπως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014 (απ’ όπου και η φωτό) έτσι και σήμερα στη Λισσαβώνα η εθνική ανδρών πανηγύρισε τη νίκη κόντρα στους Γάλλους. 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ