Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Με υψηλές πάντα προσδοκίες πρεμιέρα των εθνικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Aerodromio Kre_Papageo

Aerodromio Kre_PapageoΤον Οκτώβριο του 2013, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ, η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εκπλήρωσε προσδοκίες και καημούς χρόνων φτάνοντας στο ασημένιο μετάλλιο με την εθνική ανδρών. Φέτος, η διοργάνωση φιλοξενείται για πρώτη φορά στα χρονικά στην Πορτογαλία, όμως μετά από εκείνη την ιστορική διάκριση οι διεθνείς δεν χρειάζεται να γίνουν …πειρατές του ονείρου. Απλά διατηρούν τις μεγάλες φιλοδοξίες και ξέρουν ότι αν βρουν και φέτος θέση στο βάθρο των νικητών θα πρόκειται για εκπληκτικό και ιδιαίτερα τιμητικό αποτέλεσμα για το άθλημα. Η ελληνική αποστολή αναχώρησε το πρωί για τη Λισσαβώνα και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού με τους αθλητές Παναγιώτη Γκιώνη, Καλλίνικο Κρεάνγκα, Κώστα Παπαγεωργίου, Τάσο Ρηνιώτη και τις αθλήτριες Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη, Αγγελίνα Παπαδάκη και Φιλαρέτη Εξάρχου. Μαζί τους είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής και η Χριστίνα Φίλη, που θα καθοδηγήσει τις γυναίκες, όπως και ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης ως αρχηγός αποστολής. Το συγκρότημα των ανδρών μετέχει στην 1η κατηγορία (Championship Division), είναι επικεφαλής στο γκρουπ Β ως 2ο φαβορί των αγώνων και αύριο στην πρεμιέρα αντιμετωπίζει την Ισπανία (18.00 ώρα Ελλάδας). Παρατάσσει την ίδια τετράδα με το Σβέσατ και με βασικό στόχο την είσοδο στην 8άδα θα τα δώσει όλα για να βρεθεί στα μετάλλια και να κάνει πάλι περήφανους τους Έλληνες φιλάθλους. Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον και για τις γυναίκες, οι οποίες αγωνίζονται στη 2η κατηγορία (Challenge Division), βρίσκονται στο γκρουπ F και μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις θέλουν όσο τίποτε άλλο να δικαιώσουν τους κόπους τους με μία όσο γίνεται πιο γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής. Αύριο συναντούν διαδοχικά την Κροατία στις 12.00 (με απευθείας κάλυψη στο διαδίκτυο) και μετά τη Σκωτία στις 18.00. Στο MEO Arena θα δώσουν το «παρών» 44 χώρες. 

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: «ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ»

Πριν από την αναχώρηση ο Κώστας Παπαγεωργίου έδειξε το πνεύμα, με το οποίο αντιμετωπίζει τη νέα πρόκληση η εθνική ανδρών. «Δεν αλλάζουν πολλά για μας επειδή πηγαίνουμε στην Πορτογαλία ως δευτεραθλητές Ευρώπης. Είμαστε πολύ έμπειροι, γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε τις επιτυχίες και δεν νιώθουμε το βάρος να υπερασπιστούμε τη θέση μας. Ξέρουμε ότι πέρσι στο Σβέσατ κάναμε μία υπέρβαση, δεν γίναμε δεύτερη δύναμη της Ευρώπης. Συνεπώς, δεν έχουμε την πίεση να βρισκόμαστε πάντα στις τοπ θέσεις. Είναι πιο δύσκολο να επαναλάβεις μία μεγάλη διάκριση, αλλά βέβαια θα κυνηγήσουμε το καλύτερο δυνατό κι αν έρθει μετάλλιο σε δεύτερο διαδοχικό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα είναι κάτι υπέροχο για μας και όλο τον κόσμο του αθλήματος», δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας και συνέχισε: «Θέλει μεγάλη προσοχή ο όμιλός μας όπου θεωρητικά δυνατότερη αντίπαλος είναι η Γαλλία. Κόντρα σε αυτή έχουμε δημιουργήσει καλή παράδοση, όμως δεν γίνεται να κερδίζουμε πάντα μία χώρα που συνεχώς εξελίσσεται, έχει πλειάδα παικτών και μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Ο στόχος είναι η είσοδος στην 8άδα και ταυτόχρονα με αυτό να εξασφαλίσουμε την παραμονή στην κατηγορία. Για μένα δεν είναι παράδοξο να βάζουμε τέτοιο στόχο μετά από ασημένιο μετάλλιο. Υπάρχουν παραδείγματα άλλων δυνατών ομάδων που μετά από μετάλλιο έπαιζαν για να μείνουν στην κορυφαία κατηγορία. Εμείς στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού, τον Μάρτιο του 2013, παίζαμε καθοριστικό ματς για την παραμονή με την Ουγγαρία και μετά βρεθήκαμε στη 2η θέση της ηπείρου».

ΚΡΕΑΝΓΚΑ: «ΥΨΗΛΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ»

Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα ρωτήθηκε για την αυριανή πρεμιέρα με την Ισπανία, αλλά και το σύστημα διεξαγωγής, που επαναφέρει τους ομίλους όταν πέρσι η Ελλάδα είχε φτάσει στην πρωτοφανή διάκριση παίζοντας από την αρχή σε νοκ άουτ ματς κι επίσης με το ίδιο σύστημα είχε κατακτήσει το 2007 στο Βελιγράδι τη δεύτερη καλύτερη θέση της στον θεσμό, που ήταν η 6η.

«Για τον αγώνα με τους Ισπανούς κατ’ αρχάς, να πω ότι με αντίπαλο τον αειθαλή Χε Ζιβέν μεγαλώνει ο βαθμός δυσκολίας για εμάς. Έχει εμφανιστεί σε καλή κατάσταση, έχει σημειώσει μεγάλες νίκες με Ασιάτες και Ευρωπαίους και σίγουρα γίνεται υψηλό εμπόδιο για μας. Το ζητούμενο για μας πάντως, είναι να μπούμε δυνατά στο ματς και να είμαστε αυτοί που πρέπει. Εγώ είχα αρκετό καιρό να κάνω κανονικά προπόνηση λόγω ενοχλήσεων, αυτός είναι και ο λόγος που δεν είχα παίξει στην πρεμιέρα του γαλλικού πρωταθλήματος, πάντως τώρα πιστεύω ότι είμαι εντάξει», είπε αρχικά ο «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής του 2003 και πρόσθεσε: «Πράγματι θεωρώ κι εγώ ότι τα νοκ άουτ παιχνίδια βολεύουν περισσότερο την εθνική μας ομάδα. Προτιμούμε τους μεγάλους αγώνες, που είναι μία κι έξω κι έχουν μεγαλύτερη ένταση, γιατί παίζει ρόλο η εμπειρία και ελέγχουμε τα νεύρα καλύτερα. Είμαστε έτοιμοι και για τους ομίλους βέβαια και θυμίζω ότι το 2011, που είχαν εφαρμοστεί τελευταία φορά, είχαμε προκριθεί στα προημιτελικά. Από κει και πέρα να συμπληρώσω ότι στο θέμα της απόδοσης θα μετρήσει σαφώς και το νέο πλαστικό μπαλάκι! Σίγουρα λίγο ή πολύ το έχουν δοκιμάσει όλοι πλέον, όμως ακόμα είναι το πρώτο διάστημα της χρήσης του και οι ομάδες, που συνολικά θα προσαρμοστούν πιο γρήγορα, θα έχουν πλεονέκτημα».

Η εθνική μας κάνει αρχή αύριο στις 18.00 (16.00 τοπική) με αντίπαλο την Ισπανία, με την οποία έχει αρκετά χρόνια να συναντηθεί. Οι Ίβηρες έχουν στη σύνθεσή τους τον Χε Ζιβέν, τον Κάρλος Μασάδο, τον Μαρκ Ντουράν, τον Χέσους Καντέρο και τον Αλβάρο Ρόμπλες. Η Ελλάδα τελειώνει την Πέμπτη τα παιχνίδια της πρώτης φάσης, αν πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ θα προκριθεί στα προημιτελικά, ενώ αν τερματίσει 3η ή 4η θα συνεχίσει για τις θέσεις 9-16. Η προκήρυξη αναφέρει επίσης ότι στη δεύτερη φάση ακολουθείται το προοδευτικό νοκ άουτ ώστε να βγει η τελική θέση κάθε χώρας. Εξαίρεση ότι δεν προβλέπεται αγώνας για τις θέσεις 3-4 και δίνονται χάλκινα μετάλλια σε δύο χώρες. Οι πρώτες 14 ομάδες της διοργάνωσης εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, τον Ιούνιο του 2015. Η 15η και η 16η θέση οδηγούν στον υποβιβασμό στη Challenge Division του επόμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

ΕΞΑΡΧΟΥ, ΤΟΛΙΟΥ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ, ΚΑΤΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ»

Στη 2η κατηγορία της διοργάνωσης η εθνική μας ομάδα των γυναικών δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται ότι από συγκυρίες ή δικά της λάθη μπορεί να χάσει τον στόχο της σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2012 και του 2014, όπως και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013 είχε αρνητικά αποτελέσματα και το ‘χει βάλει πείσμα να πάρει επιτέλους αυτό που θεωρεί ότι αξίζει με βάση τις δυνατότητές της και τους κόπους της. Κυνηγά την παραμονή από την πρώτη κιόλας φάση της διοργάνωσης. «Η αλήθεια είναι ότι, ενώ πάντα ξεκινούσαμε με καλές προϋποθέσεις, στις τελευταίες διοργανώσεις δεν καταφέρναμε να φτάσουμε στον στόχο μας, που είναι να εξασφαλίζουμε τη σωτηρία στη 2η κατηγορία μέσα από τους ομίλους. Μόνο πέρσι στο Ευρωπαϊκό δεν είχαμε ομίλους κι εκείνο το σύστημα δεν μας ευνόησε. Έχουμε προετοιμαστεί πολύ καλά πάντως, έχουμε δουλέψει σκληρά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε σημαντική εμπειρία πλέον και πιστεύω ότι είμαστε και πιο δυνατές ψυχολογικά για να πάρουμε μία από τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ και να σιγουρέψουμε αυτομάτως την παραμονή», δήλωσε στο αεροδρόμιο, λίγο πριν από την αναχώρηση της ομάδας η Φιλαρέτη Εξάρχου, που επανέρχεται στους αγώνες της εθνικής ύστερα από την απουσία της στο Παγκόσμιο του Τόκιο.

Στο ίδιο πνεύμα η Κατερίνα Τόλιου υπογράμμισε: «Χρωστάμε κάτι στον εαυτό μας. Αυτό που δεν καταφέραμε στις προηγούμενες διοργανώσεις να το καταφέρουμε τώρα. Είμαστε καλές αθλήτριες, έχουμε κάνει αξιόλογες εμφανίσεις σε υψηλό επίπεδο, συνεπώς μπορούμε και αξίζουμε να φέρουμε και καλά αποτελέσματα».

Στην αυριανή πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος οι αθλήτριες της Χριστίνας Φίλη δίνουν δύο αγώνες. Στις 12.00 ώρα Ελλάδας θ’ αντιμετωπίσουν την επικεφαλής του γκρουπ Κροατία και στις 18.00 τη Σκωτία. Η Κροατία δεν είναι το μεγαθήριο των προηγούμενων χρόνων όταν την οδηγούσε η πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ταμάρα Μπόρος, ωστόσο παραμένει ισχυρή κι έχει αθλήτριες που πρωταγωνιστούν διεθνώς, όπως τη νεαρή Λία Ράκοβατς. Η Σκωτία είναι η θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα του γκρουπ F, αλλά σαφώς χρειάζεται κι αυτή προσοχή. Ο αγώνας με τη Δανία την Πέμπτη ίσως είναι καθοριστικός για την απευθείας παραμονή και μία καλή πληροφορία, που πήραν οι Ελληνίδες αθλήτριες πριν φύγουν από την Αθήνα, είναι ότι οι Σκανδιναβές δεν ενισχύονται τελικά από τη διαχρονικά καλύτερη παίκτριά τους, τη Μίε Σκοβ.  

Εάν η εθνική μας κατακτήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ μπαίνει στα προημιτελικά της κατηγορίας της και αυτομάτως σιγουρεύει την παραμονή. Αν δεν το καταφέρει, θα πάει στις θέσεις 25-32 και θα χρειαστεί νικηφόρο αποτέλεσμα στα νοκ άουτ για ν’ αποφύγει τις θέσεις 31 και 32 και τον υποβιβασμό στην 3η και τελευταία κατηγορία της Ευρώπης (StandardDivision).

Η ιστοσελίδα της διοργάνωσης είναι στη διεύθυνση http://www.2014eurotabletennis.com/en/. Αναλυτικά οι αγώνες των εθνικών μας ομάδων στα γκρουπ σε ώρες Ελλάδας:

Οι άνδρες:

24/09, 18.00: Ελλάδα-Ισπανία

25/09, 15.00: Ελλάδα-Γαλλία (σ.σ. ζωντανή μετάδοση σε διαδικτυακό πρόγραμμα μέσα από το ettu.tv)

25/09, 21.00: Ελλάδα-Σλοβακία

Οι γυναίκες:

24/09, 12.00: Ελλάδα-Κροατία

24/09, 18.00: Ελλάδα-Σκωτία

25/09, 15.00: Ελλάδα-Δανία

* Με δύο πολύ σημαντικές απουσίες μετέβη στη Λισσαβώνα η πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία. Ο Πάτρικ Μπάουμ απέσυρε τη συμμετοχή του από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα του. Ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ ενδεχομένως ενσωματωθεί αργότερα στην αποστολή, πάντως το απόγευμα της Δευτέρας δεν «πέταξε» με την ομάδα διότι έβγαλε τέσσερις φρονιμίτες την προηγούμενη εβδομάδα και πρέπει ν’ αφαιρεθούν τα ράμματα για να μπορέσει να επανέλθει στη δράση. Έτσι σήμερα η εθνική Γερμανίας έχει ετοιμοπόλεμους μόνο τους Τίμο Μπολ, Πάτρικ Φρανζίσκα και Στέφεν Μένγκελ και σύμφωνα με τους κανονισμούς του θεσμού δεν επιτρέπεται να εντάξει τελευταία στιγμή κάποιο νέο πρόσωπο…

* Πρωτόπειρη είναι η Πορτογαλία στην οργάνωση μεγάλων eventsστην επιτραπέζια αντισφαίριση. Φιλοξενεί Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πρώτη φορά στα 56 χρόνια του θεσμού και φυσικά δεν έχει διοργανώσει ούτε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι Ίβηρες πάντως, τονίζουν ότι το πινγκ πονγκ όλο και μεγαλώνει ως άθλημα στη χώρα και γι’ αυτό περιμένουν να δείξει πολύς κόσμος ενδιαφέρον για τη διοργάνωση.  

* Στο περιθώριο των αγώνων και συγκεκριμένα στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.), όπου την ελληνική ομοσπονδία θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος Μανώλης Κολυμπάδης.

 

* Φωτό από την αναχώρηση με τον Καλλίνικο Κρεάνγκα και τον Κώστα Παπαγεωργίου λίγο πριν τσεκάρουν τα εισιτήριά τους. Το μεσημέρι η αποστολή έφτασε στη Λισσαβώνα.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ