Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σημαντική εμπειρία για νεαρούς αθλητές τα δυνατά καμπ σε Κίνα και Ρουμανία

Siapkaras stin_Kina

Siapkaras stin_KinaΠέντε ακόμα επίλεκτοι νεαροί της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους σε καμπ του εξωτερικού κι έκλεισαν ιδανικά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι αθλήτριες του Α.Ο. Άρης 2006 Έλλη Φίσερ, Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου, Στέλλα Πατεράκη και Ελισάβετ Τέρπου μετείχαν για δύο εβδομάδες σε συγκέντρωση προετοιμασίας στην Κοστάντζα της Ρουμανίας, ενώ ο αθλητής της Ε.Α. Βόχας Πέτρος Σιαπκαράς πήρε μέρος για έναν μήνα στο καθιερωμένο καμπ του Αθλητικού Πανεπιστημίου στη Σαγκάη! Οι τέσσερις αθλήτριες δούλεψαν σε προηγμένη χώρα του αθλήματος, κάτοχο πέντε χρυσών μεταλλίων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων και υπό την καθοδήγηση ενός καταξιωμένου προπονητή, του ομοσπονδιακού Βιορέλ Φιλιμόν. Ο σημερινός πρωταθλητής Ελλάδας του διπλού νέων  αξιοποίησε μία σπουδαία ευκαιρία να βρεθεί δίπλα στους κορυφαίους του είδους και απόλαυσε ποιοτική δουλειά μαζί με Κινέζους, αλλά και αθλητές από άλλες χώρες. Όλα τα παιδιά έζησαν σημαντική εμπειρία και θα ‘λεγε κάποιος ότι σε αυτό το κομμάτι το φετινό καλοκαίρι είχε ξεχωριστό χρώμα για εξελίξιμους αθλητές της χώρας, καθώς πριν από λίγο καιρό έλαβαν μέρος σε ανάλογες εκδηλώσεις στη Βαρκελώνη και τη Ναντ έξι ακόμα νεαροί πρωταθλητές.

Στην Κοστάντζα το καμπ άρχισε στις 19 του μήνα και τελείωσε σήμερα το πρωί. Οι κορασίδες Φίσερ, Ισαμπάλογλου και η νεάνιδα Πατεράκη συμμετείχαν από την αρχή, ενώ η (επίσης κορασίδα) Τέρπου πήγε τη δεύτερη εβδομάδα. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο προπονητής των σωματείων της Βούλας Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. Το πρόγραμμα περιλάμβανε κάθε μέρα διπλή προπόνηση από 2,5 ώρες το πρωί και το απόγευμα, ενώ το βράδυ όσοι ήθελαν προπονούνταν ξανά με πολλά μπαλάκια και σερβίς. Στην αίθουσα υπήρχαν 12 τραπέζια και το ένα χρησιμοποιείτο μόνο για την ατομική προπόνηση με τα πολλά μπαλάκια, τη λεγόμενη «κούτα». Το πρόγραμμα χωριζόταν σε δύο μέρη είχε τρέξιμο και γυμναστική, ποικιλία ασκήσεων (όπως μπαλιές κοντά στο φιλέ), αγώνες ή παιχνίδια σε διάφορες μορφές (π.χ. στοπ). Επικεφαλής προπονητής ήταν ο Βιορέλ Φιλιμόν, απλά έφυγε στη δεύτερη εβδομάδα του καμπ (και άφησε στη θέση του την επί χρόνια συνεργάτιδά του Λιλιάνα Σέμπε) για να συνοδεύσει την αθλήτριά του Ελιζαμπέτα Σαμάρα στο World Tour της Τσεχίας. Η τελευταία ήταν ανάμεσα στα δυνατά ονόματα από τη Ρουμανία, που έκαναν προπονήσεις στην Κοστάντζα, όπως επίσης ο πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού μικτού Αντρέι Φιλιμόν, το νούμερο 1 της Ευρώπης στους παίδες Κρίστι Πλετέα και οι πρωταθλήτριες Ευρώπης στις μικρές ηλικίες Μικαέλα Πλεάσου, Άννα Σέμπε και Χριστίνα Χίριτσι!

«Ήταν πολύ εποικοδομητική εμπειρία για τα κορίτσια, όπως και για εμένα. Σίγουρα θα ήθελα να την επαναλάβουν οι αθλήτριες μου οποιαδήποτε στιγμή ακόμα και αν πάνε μόνες τους. Ήταν πολύ ωραίο να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με τους κορυφαίους προπονητές και τους κορυφαίους αθλητές. Αξίζει, αν έχεις πρώτα κάνει το κάτι παραπάνω στην Ελλάδα και έχεις κάποιο επίπεδο. Μπορεί στα παιχνίδια να δυσκολευόμασταν, αλλά στην προπόνηση ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί και μάθαμε πράγματα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε και να δείξουμε βελτίωση», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.

Το καμπ στη Σαγκάη τώρα, διεξήχθη από τις 22 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου. Το διοργάνωσε στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις του το Shanghai University of Sports. Ο Σιαπκαράς πήγε εκεί ως απεσταλμένος της εθνικής Νορβηγίας μαζί με δύο κορίτσια από την ίδια χώρα. Το νούμερο 10 της κατηγορίας εφήβων στον πίνακα αξιολόγησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. έχει εκτός από την ελληνική και τη νορβηγική υπηκοότητα, καθώς είναι η μητέρα του από τη σκανδιναβική χώρα. Αποφάσισε κάποια στιγμή να παίξει για την εθνική Νορβηγίας και επίσημα είναι μέλος της από τον περασμένο Ιούνιο. Τότε μάλιστα, αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τα χρώματά της σε διεθνές τουρνουά.  

Το καμπ περιλάμβανε καθημερινά έξι ώρες προπόνηση σε δύο δόσεις και όποιοι ήθελαν είχαν τη δυνατότητα να τη συμπληρώσουν μόνοι τους το βράδυ με φυσική κατάσταση ή σερβίς. Το πρόγραμμα είχε και εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας γι’ αυτό μερικές φορές λόγω των πρωινών μαθημάτων οι ώρες προπόνησης μειώνονταν στις τρεις. Ρεπό δινόταν την Κυριακή, ενώ κανονίζονταν και κάποιες εκδρομές. Οι ξένοι έφτασαν τους 19, συγκεκριμένα ήταν 12 αγόρια και 7 κορίτσια. Ανάμεσά τους οι Ρουμάνοι πρωταθλητές Σίπος και Πλετέα (ο πρώτος αναδείχτηκε φέτος στην Ιταλία πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό παίδων), η συμπατριώτισσά τους Ντιάκονου, που πήρε και τα τέσσερα χρυσά μετάλλια της κατηγορίας κορασίδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ιουλίου, ο δυνατός Άγγλος έφηβος Τζάρβις, ενώ τις τελευταίες ημέρες προπονήθηκε εκεί και ο επί σειρά ετών βασικός της εθνικής ανδρών της Ρουμανίας Αντρέι Φιλιμόν. Φυσικά στο event συμμετείχαν και οι Κινέζοι, που αγωνίζονται στην ομάδα του Πανεπιστημίου και μεταξύ αυτών ήταν ο νούμερο 2 αθλητής στη Σαγκάη. Ο προπονητής της ομάδας ήταν και υπεύθυνος του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο καμπ είχε πάρει μέρος το καλοκαίρι του 2013 ο διεθνής έφηβος Πάρις Ζώνιος.

Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του από την πολυήμερη παραμονή στην πρώτη χώρα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ο αθλητής του σωματείου της Κορινθίας ανέφερε με ενθουσιασμό. «Η ποιότητα της προπόνησης ήταν υψηλή και το αγωνιστικό επίπεδο πάρα πολύ καλό. Οι προπονήσεις ήταν πολύ δυνατές και το σημείο που μου άρεσε περισσότερο είναι ότι κάναμε πολλές φορές ασκήσεις με πολλά μπαλάκια. Προπονήθηκα με σπουδαίους παίκτες και είναι επίσης πολύ σημαντικό για μένα, που είχα την ευκαιρία να δώσω αρκετά παιχνίδια με όλους τους Κινέζους. Μάλιστα, σημείωσα ορισμένες νίκες και έχασα αρκετά ματς στα πέντε σετ και στο όριο των πόντων. Γενικά ήταν πολύτιμη εμπειρία και είμαι πολύ χαρούμενος που την έζησα».

 

* Αναμνηστική φωτό με συμμετέχοντες στο καμπ του Αθλητικού Πανεπιστημίου στη Σαγκάη. Ο Σιαπκαράς είναι ο ξανθός αθλητής κάπου στη μέση της πίσω σειράς των ορθίων.

                                                          

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ