Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. αναβαθμίζει τον θεσμό των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων

Terzakeia telikos_pampaidon

Terzakeia telikos_pampaidonΤα ανοιχτά πρωταθλήματα νεαρών ηλικιών θ’ αποτελέσουν το βασικό κομμάτι στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και για την περίοδο 2014-2015. Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. δίνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στον μικρό σε ιστορία, αλλά ήδη πετυχημένο θεσμό και τον αναβαθμίζει με ουσιαστικές αλλαγές. Κατά πρώτον, αύξησε τα αναπτυξιακά τουρνουά σε 15 από τα 13 της περασμένης σεζόν και ήταν λίγες οι αιτήσεις σωματείων, που δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει. Κατά δεύτερον, εκπόνησε νέο κανονισμό για τα συγκεκριμένα αυτοχρηματοδοτούμενα events, ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου και θα ισχύσει από αυτή την περίοδο. Ο κανονισμός προβλέπει οικονομικά έπαθλα, νέα κίνητρα για συμμετοχή στις εθνικές ομάδες των νεαρών ηλικιών, ειδική βαθμολογία αθλητών και αθλητριών και τη διεξαγωγή μεγάλου τελικού στο φινάλε των όπεν! Η σειρά των ανοιχτών πρωταθλημάτων ανοίγει και φέτος με τα «Ελευσίνια», τα οποία θα λάβουν χώρα στις 6-7 Σεπτεμβρίου. Το τελευταίο είναι το Παναττικό με ημερομηνία έναρξης 2 και 3 Μαΐου και ο τελικός των τουρνουά θα γίνει στις 9 και 10 Μαΐου. Τα καινούργια όπεν είναι εκείνα του Α.Ο. Καρέα και της Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας, τα οποία θα διεξαχθούν στις αρχές Ιανουαρίου και τα μέσα Μαρτίου αντίστοιχα. Από τα συνολικά 15 της χρονιάς, τα 6 θα φιλοξενηθούν στη Βόρεια Ελλάδα, τα 2 στην Πελοπόννησο και τα 7 στην Αττική.

Από κει και πέρα το καλεντάρι της ομοσπονδίας περιλαμβάνει δύο ανοιχτά πρωταθλήματα για άνδρες και γυναίκες. Το πρώτο χρονικά θα γίνει στις 13-14 Σεπτεμβρίου στην Αττική και το δεύτερο στις  25-26 Απριλίου, σε τόπο που δεν έχει ορισθεί ακόμα. Τα διασυλλογικά πρωταθλήματα της Α1 εθνικής κατηγορίας (τα οποία προμηνύονται συναρπαστικά λόγω κυρίως της παρουσίας των Γάλλων πρωταθλητών Ουές και Μπουλουσά), αρχίζουν στις 11 Οκτωβρίου ενώ η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών θα διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου. 

Ο έτοιμος προς ψήφιση κανονισμός έχει κατ’ αρχάς ειδικό ranking αναπτυξιακών πρωταθλημάτων για την κάθε ηλικιακή κατηγορία κι αυτό θ’ αποτελεί βασικό κριτήριο για την κατάρτιση των εθνικών ομάδων των ηλικιακών κατηγοριών. Για τον τελικό προβλέπει έπαθλα χρηματικά και έπαθλα σε είδος μέχρι και για τον 16ο της κατάταξης! Ειδικά για τους τρεις πρώτους είναι πολύ σημαντική η παροχή συμμετοχών σε διεθνή όπεν εντός Ευρώπης. Στον τελικό θα πάρουν μέρος οι 16 πρώτοι/ες της ειδικής βαθμολογίας για την κάθε ηλικιακή κατηγορία.

Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων και ο επίλογος με τον μεγάλο τελικό:

6-7 Σεπτεμβρίου 2014: Ανοιχτό πρωτάθλημα «Ελευσίνια 2014»

20-21 Σεπτεμβρίου 2014: Ανοιχτό πρωτάθλημα Πορταριάς

4-5 Οκτωβρίου 2014: Ανοιχτό πρωτάθλημα Βόχας

18-19 Οκτωβρίου 2014: Ανοιχτό πρωτάθλημα Α.Σ. Πέρα

25-26 Οκτωβρίου 2014: Ανοιχτό πρωτάθλημα Φλώρινας

8-9 Νοεμβρίου 2014: Ανοιχτό πρωτάθλημα Βέροιας

22-23 Νοεμβρίου 2014: Ανοιχτό πρωτάθλημα Πάτρας σε μνήμη Γιάννη Ασημακόπουλου

6-7 Δεκεμβρίου 2014: Ανοιχτό πρωτάθλημα Δράμας

27-28 Δεκεμβρίου 2014: Ανοιχτό πρωτάθλημα «Τερζάκεια»

3-4 Ιανουαρίου 2015: Ανοιχτό πρωτάθλημα Α.Ο. Καρέα

31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου 2015: Ανοιχτό πρωτάθλημα Α.Ο. Φοίνιξ Αγίας Σοφίας Πειραιά

21-22 Φεβρουαρίου 2015: Ανοιχτό πρωτάθλημα Σίνδου

14-15 Μαρτίου 2015: Ανοιχτό πρωτάθλημα Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας  

25-26 Απριλίου 2015: Ανοιχτό πρωτάθλημα Μετσόβου

2-3 Μαΐου 2015: Ανοιχτό πρωτάθλημα “Παναττικό”

9-10 Μαΐου 2015: Μεγάλος τελικός αναπτυξιακών πρωταθλημάτων

Παρακάτω θ’ αναφέρουμε ορισμένα ακόμα σημαντικά σημεία των σχετικών ανακοινώσεων της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., αφού τονίσουμε ότι ο νέος κανονισμός και άλλες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους έχουν αναρτηθεί εδώ και καιρό στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας www.httf.gr (στην κεντρική σελίδα, αλλά και στην ενότητα των ανακοινώσεων). Στο σάιτ υπάρχει φυσικά και το αγωνιστικό πρόγραμμα της νέας σεζόν.

– «Για τη συμμετοχή στον τελικό των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων δεν αρκεί μόνο η βαθμολογία, που έχουν συγκεντρώσει οι αθλητές και οι αθλήτριες από τα αντίστοιχα τουρνουά. Υπολογίζεται και το γεγονός ότι ο δικαιούμενος συμμετοχή αθλητής ή αθλήτρια θα πρέπει στην υπό κρίση αγωνιστική περίοδο να έχει συμμετάσχει τουλάχιστον στο 50% των επίσημων όπεν, που διοργανώνουν οι Τοπικές Επιτροπές ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, των ανοιχτών πρωταθλημάτων κάθε γεωγραφικής περιφέρειας.

– To εδάφιο ii της § 7 του άρθρου 3 του Κανονισμού Εθνικών – Προεθνικών ομάδων τροποποιείται ως ακολούθως: «Οι Εθνικές ομάδες Εφήβων – Νεανίδων και Παίδων – Κορασίδων συγκροτούνται – για την συμμετοχή τους στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – από τους αθλητές που συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία (σαν άθροισμα) από τους πιο κάτω αναφερόμενους πίνακες που αφορούν στην ηλικιακή τους κατηγορία:

1. Του πίνακα αξιολόγησης (R.L.) της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας που ισχύει κατά την στιγμή της συγκρότησης,

2. Του πίνακα ειδικής βαθμολογίας του απλού αγωνίσματος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας της υπό κρίση αγωνιστικής περιόδου, και τέλος,

3. Του πίνακα ειδικής βαθμολογίας όπως αυτός θα διαμορφώνεται από τον τελικό των ανοικτών πρωταθλημάτων της υπό κρίση αγωνιστικής περιόδου.

– Για τα σωματεία–μέλη Φ.Ο. Καρδίτσας, Γ.Σ. Πανιώνιος, Α.Ο. Ελληνικό και Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης η Τεχνική Επιτροπή της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. εισηγήθηκε αρνητικά επειδή υπήρξε μεγάλος αριθμός δηλώσεων ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση του αγωνιστικού  προγράμματος. Για την επόμενη αγωνιστική περίοδο τα σωματεία αυτά φυσικά και μπορούν εφόσον το επιθυμούν να υποβάλλουν εκ νέου εκδήλωση ενδιαφέροντος για διοργάνωση αναπτυξιακού πρωταθλήματος. Η Τεχνική Επιτροπή προτρέπει τα σωματεία να σκεφτούν και τη δυνατότητα συν-διοργανώσεων».

 

* Φωτό: Στιγμιότυπο από τον τελικό της κατηγορίας παμπαίδων στο περσινό αναπτυξιακό πρωτάθλημα “Τερζάκεια” μεταξύ του Αλκιβιάδη Σταματούρου (με την πλάτη) και του Γιάννη Δαμιανή (φωτό από το πρακτορείο newsports.eu). 

 

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ