Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Συνέντευξη Κ. Βατσακλή: «Θα ήθελα και δεύτερο ευρωπαϊκό μετάλλιο με την εθνική ανδρών»

ST Vatsaklis_xamogelastos

ST Vatsaklis_xamogelastosΜεγάλη συνέντευξη του Κώστα Βατσακλή δημοσίευσε απόψε το Sportsland.gr. Στο περιθώριο των πρώτων προπονήσεων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στη νέα ιστοσελίδα για τους επόμενους στόχους, τις φετινές κλήσεις στις προεθνικές ομάδες, τις δύσκολες συνθήκες προετοιμασίας, ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται το ενδεχόμενο πρόσληψης δεύτερου προπονητή στο Σ.Ε.Φ.. Αναφερόμενος εξάλλου, στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών εκτίμησε ότι θα είναι από τα καλύτερα της τελευταίας 10ετίας. Ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης στον Νίκο Λάκατα, ενώ ολόκληρη υπάρχει στο www.sportsland.gr (η φωτογραφία του Κώστα Βατσακλή είναι από το πρακτορείο Newsports.eu).

Κόουτς ξεκίνησε η αγωνιστική χρονιά για τις Εθνικές μας ομάδες. Μία χρονιά που είναι ιδιαίτερη, καθώς θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον τίτλο του δευτεραθλητή Ευρώπης. Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή τη σεζόν και ποια είναι τα δικά σου όνειρα;

«Όπως πολύ σωστά είπες είναι μία ιδιαίτερη χρονιά. Επίσης είναι μία χρονιά μακράς διάρκειας. Ξεκινάει στις 24 του Σεπτέμβρη από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου κατεβαίνουμε σαν δεύτερο φαβορί. Εκεί θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν ήταν μία διάκριση-φωτοβολίδα. Υπάρχει αξία και μέταλλο στην ομάδα. Μπορεί να μην είναι νεανική, αλλά μιλάμε για το «παρών» και βάζουμε στόχο την 8αδα και γιατί όχι ακόμα ένα μετάλλιο».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Μανώλης Κολυμπάδης χρησιμοποίησε κι αυτός στην συνέντευξη που είχε δώσει στο Sportsland την λέξη φωτοβολίδα. Κατά την γνώμη μου, όμως, δεν θα έπρεπε να υπήρχε στο λεξιλόγιο μετά την παρουσία της Εθνικής στην Ιαπωνία…

«Ο μόνος λόγος που την αναφέρω είναι για τους κακοπροαίρετους! Όχι γι αυτούς που ξέρουν τη διαδικασία του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού και συνάμα τις δυνατότητες τις Εθνικής ομάδας, αλλά για τους άλλους που τους αρέσει να είναι μακριά και να πετάνε… πέτρες!!! Και για να γίνω και λίγο καυστικός δεν έχουμε κάτι να αποδείξουμε. Η αξία των αθλητών μας, η αξία της Εθνικής είναι τεράστια και αυτό το παραδέχονται όλοι στο παγκόσμιο στερέωμα. Τα κορίτσια έχουν ένα μεγάλο στοίχημα να παραμείνουν στη δεύτερη κατηγορία και να κάνουν μία καλή πορεία σ’ αυτό το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο Παγκόσμιο ήταν καθαρά θέμα συγκυρίας ότι δεν ανεβήκαμε, γιατί κερδίσαμε τους καλύτερους και χάσαμε από τους χειρότερους!»

Τα δικά σου όνειρα κλείνοντας τη σεζόν 2014-15 ποια είναι;

«Ξεκινώντας με το Πανευρωπαϊκό, όπου αναλύσαμε τους στόχους, στη συνέχεια θέλουμε να συμμετάσχει ο Παναγιώτης Γκιώνης στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα παίξει ρόλο το ράνκινγκ λιστ και το Πανευρωπαϊκό. Αυτή τη στιγμή είναι ή μέσα στους αθλητές που θα συμμετάσχουν ή πρώτος αναπληρωματικός! Στη συνέχεια θα πρέπει να ετοιμαστούμε για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στα ατομικά. Όσοι πάμε κι αν πάμε -το τονίζω αυτό γιατί η διοργάνωση είναι στην Κίνα και ως γνωστόν στο Παγκόσμιο τα εισιτήρια τα πληρώνουμε μόνοι μας διευκολύνοντας ταμειακά την ομοσπονδία. Μετά έχουμε τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μπακού. Εκεί ο πρόεδρος μας (σ.σ. Κολυμπάδης) είναι αρχηγός αποστολής, είναι οι πρώτοι αγώνες και οτιδήποτε είναι πρώτο γράφεται στην ιστορία. Και θα θέλαμε εκεί να κάνουμε κάτι καλό».

Δεν μας είπες, όμως, οι δικοί σου στόχοι ποιοι είναι;

«Θα ήθελα ένα μετάλλιο στους άντρες στο Πανευρωπαϊκό. Θα ήταν κάτι φοβερό, μοναδικό, δύο συνεχόμενες φορές να κατακτήσουμε μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Και θα ήθελα μετά το Μπακού ο Παναγιώτης να έχει εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Και γιατί όχι και ο Καλλίνικος και αυτοί οι δύο να τραβήξουν μαζί και την ομάδα. Να μην ξεχνάμε ότι ο Παπαγεωργίου πέρυσι έκανε την καλύτερη του χρονιά».

Η κατάσταση στο ΣΕΦ είναι πραγματική… κόλαση! Για να εξηγήσουμε και στον κόσμο έχουν περάσει… έξι λεπτά από την έναρξη της συνέντευξης και έχουμε γίνει μούσκεμα από τον ιδρώτα. Αυτές οι συνθήκες δεν βοηθάνε για τη σωστή προετοιμασία…

«Και φαντάσου ότι μόνο το ζέσταμα διαρκεί 10’ και η κάθε άσκηση 7-8’ σε πολύ έντονους ρυθμούς. Ο Καλλίνικος δουλεύει με 160 και 180 παλμούς. Αυτό που θέλω εγώ να τονίσω είναι ότι ζούμε στην Ελλάδα. Έχει ζέστη. Είναι η 3η χρονιά που κάνουμε εδώ προετοιμασία. Μέσα στην αίθουσα έχει 45 βαθμούς, είναι και οι λάμπες και 20 κορμιά που ιδρώνουν και χτυπιούνται. Παρακαλέσαμε λίγο την διεύθυνση του σταδίου να μας βάλουνε αέρα, γιατί για κλιματισμό δεν το συζητάμε όταν λείπει ο Ολυμπιακός. Μας το έκαναν. Είναι σαν να έχουμε βάλει δύο μικρούς ανεμιστήρες σε τεράστια αίθουσα, απλά για να… ξεγελιόμαστε! Αυτό που κάνουμε είναι να μικραίνουμε το χρόνο των ασκήσεων. Πολλές φορές δεν σου κρύβω ότι σταματάω τον Καλλίνικο, για να βγει έξω να πάρει δύο ανάσες, να επανέλθει το σώμα του σε φυσιολογική θερμοκρασία, γιατί έχει ξεπεράσει και τα 40!!!»

Βλέποντας τα πόσα άτομα έχεις υπό τις οδηγίες σου, κάλλιστα θα μπορούσες να γίνεις και προπονητής ομάδας ποδοσφαίρου. Πόσο δύσκολο είναι να χειρίζεσαι τόσα παιδιά; Μάλιστα ο κ. Κολυμπάδης δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση ξεπερνάει τις φυσικές σου δυνατότητες…

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο και πολλές φορές ακατόρθωτο. Πολλές φορές αισθάνομαι ανεπαρκής, γιατί έχω δύο χέρια, δύο πόδια, δύο μάτια, όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι και δεν μπορώ να βοηθήσω όλους τους αθλητές το ίδιο με το multiball training. Θα τους δώσω ένα ρυθμό, να κρατήσω μία πειθαρχία ή να διορθώσω κάποια λάθη που βλέπω, αλλά δεν φτάνει… Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ χωρίς βοήθεια. Πιο παλιά ήμασταν 5 προπονητές και δουλεύαμε. Τα μέσα είναι πενιχρά».

Επομένως ένας δεύτερος προπονητής είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό;

«Από όσο γνωρίζω είναι κάτι που συζητιέται συνέχεια τόσο από τον έφορο τον Εθνικών ομάδων και πρόεδρο κ. Κολυμπάδη, όσο και από όλο το Δ.Σ. Το θέμα είναι πως με τον ολοένα και κομμένο προϋπολογισμό, καθώς μόνο από εκεί συντηρείται η ομοσπονδία και με την ακρίβεια που ολοένα και αυξάνεται τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα και ένας σωστός οικογενειάρχης θα προσπαθήσει να τα φέρει βόλτα με αυτά που έχει».

Βλέποντας τις κλήσεις της Εθνικής έχει προκληθεί σάλος στο χώρο του πινγκ πονγκ. Με πρώτο και σημαντικότερο την κλήση του Παπαδάκη στην Εθνική Ανδρών…

«Με τον Γιάννη έχω δουλέψει πάρα πολλά χρόνια. Τον ξέρω από 7 χρονών και έχει φτάσει να παίξει τελικό σε πολύ μικρή ηλικία στο παιδικό με αντίπαλο τον Φραγκούλη. Είναι ένα παιδί που έχει πάρα πολύ όρεξη. Είναι πάρα πολύ σοβαρός στην προπόνηση. Ο Γιάννης είναι το παράδειγμα. Θέλω με αυτόν τον τρόπο να δώσω ένα κίνητρο σε όλους τους νεαρούς αθλητές. Αν δηλαδή τελειώσουν τα εφηβικά τους και έχουν όλα αυτά τα στοιχεία όπως: δουλειά, συνέπεια, σοβαρότητα και προσπάθεια, θα τους δοθεί η δυνατότητα να περάσουν από εδώ κι αν καταφέρουν να διακριθούν τότε είναι το καλύτερο γιατί θα υπάρχει και μία συνέχεια».

Βλέπουμε ότι δεν έχει κληθεί κανένα κορίτσι. Για παράδειγμα η Φίσερ, που όλοι λένε ότι είναι ένα καλό ταλέντο. Και δεν θέλω να σταθώ προσωπικά σε κάποιο κορίτσι, αλλά γενικότερα όπως έχουν κληθεί τόσοι παίδες δεν θα έπρεπε να κληθεί και κάποια κορασίδα;

«Η απάντηση μου ξεκινάει από την ερώτηση που μου είχες κάνει. Πως γίνεται ένας άνθρωπος να τα καταφέρει. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορώ να αυξήσω τόσο πολύ την ηλικιακή ψαλίδα. Και να καλέσω ένα κοριτσάκι πρώτης γυμνασίου, που έχει πάρα πολλές δυνατότητες, έχει ένα πολύ καλό σύλλογο από πίσω, έχει τέσσερις προπονητές, με υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο τον Κωστόπουλο που κάνει πολύ καλή δουλειά και την βοηθάει πολύ. Δεν μπορώ να έχω ένα κοριτσάκι 14 χρονών και έναν άντρα 42 χρονών. Μακάρι κατά τη διάρκεια της προπόνησης να βρεθεί ένας προπονητής/τρια και να βοηθήσει και να κληθούν περισσότερες κορασίδες- νεάνιδες. Και να συνοψίσω, όπως η Ελένη, η Σοφρά και άλλα παιδιά να μείνουν στους συλλόγους τους, να δουλέψουν στους συλλόγους τους τα μειονεκτήματα, αλλά και τα προτερήματά τους και σε ένα δύο χρόνια να κληθούν στην Εθνική».

Δεν είναι άδικο που νεαροί παίκτες όπως ο Τσόπελας, ο Σταματούρος και όλα τα άλλα παιδιά για να μην τα κατονομάσω όλα, έρχονται συνέχεια στην Εθνική και κάνουν 5 προπονήσεις, ενώ τα άλλα ταλέντα όπως ο Κορδούτης, ο Βλαχάκης, ο Αντωνιάδης που τους έχουν κερδίσει κιόλας δεν πηγαίνουν καθόλου. Μήπως θα ήταν πιο δίκαιο, αντί για να είναι μόνιμοι κάποιοι αθλητές να έρχονται 2-3 φορές την εβδομάδα, για να έρχονται και τα υπόλοιπα παιδιά, που το αξίζουν;

«Αυτό θέλω να κάνω. Στις 18 του μηνός να μαζευτούμε όλοι εδώ, να έρθει και ο έφορος των Εθνικών ομάδων και να δούμε. Πόσες φορές μπορεί να έρχεται ο καθένας. Γιατί και ο αστικός ιστός είναι τέτοιος στην πόλη μας που δεν μπορείς. Για παράδειγμα ο Αγγελάκης μένει στο Βουτσά. Για να έρχεται κάθε μέρα εδώ θα πρέπει να αφήσει τα μαθήματά του ή το σχολείο του. Εγώ σαν εκπαιδευτικός δεν θα το πρότεινα αυτό. Οι προεθνικές ομάδες είναι μία ζωντανή διαδικασία που συνέχεια μεταβάλλεται. Δεν σημαίνει ότι επειδή τον Σεπτέμβριο πήραμε δέκα παιδιά δεν θα καλέσουμε άλλον μέσα στην χρονιά».

Ο κ. Κολυμπάδης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας είπε ότι τα νέα παιδιά δεν έχουν τη σωστή νοοτροπία για να πρωταγωνιστήσουν. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πανηγυρίσει ένα μετάλλιο, όπως αυτό του Γκιώνη, της Ντουλάκη, της Φίλη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είμαστε πολύ μακριά. Η θέση μας στα τελευταία Πανευρωπαϊκά είναι στη μέση. Άρα χρειαζόμαστε μία φιτιλιά για να πάμε παραπάνω. Το θέμα είναι ότι έξω είναι άλλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Πρέπει να πας φροντιστήρια, να πας ξένη γλώσσα και σπαταλάς όλο τον ελεύθερό σου χρόνο. Δηλαδή οι τρεις ώρες προπόνησης του Σγουρόπουλου είναι πάρα πολλές για ένα ελληνόπουλο, αλλά πάρα πολύ λίγες για έναν Γάλλο, που κάνει 8 ώρες προπόνησης. Δεν μπορούν οι άλλοι να έχουν πυραύλους κι εμείς σφεντόνες και να θέλουμε να πάρουμε μετάλλιο».

Τέλος ένα σχόλιο για το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών;

«Φέτος, θα είναι από τα καλύτερα πρωταθλήματα της τελευταίας 10ετίας. Εκτός από την έλευση των δύο Γάλλων, γύρισε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Επίσης οι αθλητές έχουν μοιραστεί σε όλες τις ομάδες, επομένως δεν αποκλείεται να δούμε και εκπλήξεις πέραν του αγώνα Πέρα-Ολυμπιακός.».

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ