Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού βετεράνων θα εγκαινιαστούν τα πλαστικά μπαλάκια

Plastic Ball

Plastic BallΗ επιτραπέζια αντισφαίριση μπαίνει στην εποχή της νέας μπάλας από πλαστικό και αυτοί που θα έχουν την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουν πρώτοι επισήμως στην Ευρώπη θα είναι οι βετεράνοι του αθλήματος! Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.) ανακοίνωσε σήμερα στην ιστοσελίδα της (www.ettu.org) ότι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού βετεράνων, που θα διεξαχθεί στην Αλμερία της Ισπανίας στις αρχές Σεπτεμβρίου και αποτελεί και νέα διοργάνωση θα είναι το πρώτο event στη γηραιά ήπειρο, που θα δοκιμάσει τις νέες πλαστικές μπάλες!  Τρεις εβδομάδες μετά θα τις εισάγει πρώτη φορά και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων στη Λισσαβώνα, ενώ η πρώτη εκδήλωση για νέους, που θα κάνει αυτό το βήμα θα είναι το ατομικό Top10 της Ευρώπης, τον προσεχή Οκτώβριο, στην Τουρ της Γαλλίας. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων στη Ρίβα ντελ Γκάρντα της Ιταλίας, είναι πλέον πολύ κοντά χρονικά για να κάνει την αλλαγή (11-20 Ιουλίου) κι έτσι θα παιχτεί με τις παλιές μπάλες από ζελατίνη.

Ανάλογο ρεπορτάζ δημοσίευσε πρώτα το σάιτ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (www.ittf.com) και σύμφωνα με αυτό τα πλαστικά μπαλάκια θα χρησιμοποιούνται σε όλα τα eventsδιεθνούς χαρακτήρα από το ξεκίνημα του Ιουλίου. Η αλλαγή είναι ήδη σε ισχύ δηλαδή, και θα υπάρχουν και κυρώσεις από τη Διεθνή Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F). Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερα, τα μπαλάκια από σελιλόιντ θα χρησιμοποιηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2014, καθώς και σε τέσσερα τουρνουά νεαρών ηλικιών της I.T.T.F., που θα λάβουν χώρα Ιούλιο και Αύγουστο, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.

Για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η σχετική ανακοίνωση πρώτα από την I.T.T.F. κι έπειτα από την E.T.T.U. μαρτυρά ότι οι ομοσπονδίες έχουν την ευχέρεια ν’ αποφασίσουν εκείνες με ποια μπαλάκια θα διεξάγουν τις δικές τους διοργανώσεις. Προφανώς και το άθλημα πρέπει κάποια στιγμή ν’ ακολουθήσει έναν δρόμο, ωστόσο το να γίνει εισαγωγή της νέας μπάλας παντού από αυτή την αγωνιστική περίοδο δείχνει πολύ δύσκολο. Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. δεν έχει πάρει ακόμα κάποια απόφαση και φυσικά υπολογίζει και το σημαντικό οικονομικό κόστος.

Οι τέσσερις αυτές εκδηλώσεις του Junior Circuit της I.T.T.F., που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατ’ εξαίρεση τις παλιές μπάλες, είναι οι εξής:

Το όπεν νέων και παίδων της Κορέας: 23-27 Ιουλίου

Το όπεν νέων και παίδων του Χονγκ Κονγκ: 6-10 Αυγούστου

Το όπεν νέων και παίδων στη Γουατεμάλα: 6-9 Αυγούστου

Το όπεν νέων και παίδων του Ελ Σαλβαδόρ: 12-15 Αυγούστου  

Μετά την 1η Ιουλίου 2014 οι πλαστικές μπάλες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών

Παγκόσμια πρωταθλήματα νέων

Παγκόσμια Κύπελλα σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε εθνικών ομάδων, τα επαμειβόμενα όπεν World Tour συν τον μεγάλο τελικό αυτών των events, τα τουρνουά νέων από το World Junior Circuit (με εξαίρεση τα προαναφερόμενα όπεν μέσα στο 2014), κι επίσης τον τελικό αυτών. Ακόμα, τα World Cadet Challenge της I.T.T.F., τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα της κάθε ηπείρου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμπεριλαμβανομένων των  προκριματικών τουρνουά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες νέων συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών τουρνουά (με εξαίρεση τους φετινούς Ολυμπιακούς νέων). Οι διοργανωτές όλων των άλλων τουρνουά μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τα εγκεκριμένα μπαλάκια της I.T.T.F. από πλαστικό ή από σελιλόιντ.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο τί είχαν πει για τα νέα μπαλάκια ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής και ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης Καλλίνικος Κρεάνγκα στη συνέντευξη Τύπου, που είχε παραχωρήσει η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στα μέσα Μαΐου:

Κώστας Βατσακλής: «Καταργείται το κλασικό από σελιλόιντ  πρώτα για εμπορικούς λόγους και δεύτερον για να μπορούν και σε άλλες χώρες πλην της Κίνας να φτιάξουν μπαλάκια. Επίσης, τα πλαστικά μπαλάκια θα μεταφέρονται εύκολα, ενώ με τα κλασικά υπάρχει πρόβλημα γιατί θεωρούνται εύφλεκτα».  

Καλλίνικος Κρεάνγκα: «Το άθλημα παραμένει γρήγορο. Δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή εκεί. Το έχουμε δει το μπαλάκι. Είναι καλό. Οι αναπηδήσεις είναι περισσότερες με τα πλαστικά μπαλάκια, η ταχύτητα μικρότερη, αλλά φυσικά θα μεγαλώσει η δύναμη στα χτυπήματα από τους αθλητές. Θέλουν να μεγαλώνει η διάρκεια στους πόντους, άρα να είναι πιο ελκυστικό το παιχνίδι για την τηλεόραση, όμως για να γίνει πιο αργό το άθλημα θα πρέπει να σηκώσουν το φιλέ, πράγμα που δεν έχει συζητηθεί από τη διεθνή ομοσπονδία».

 

Φωτό: Tο νέο μπαλάκι (photo Roscher από το σάιτ της E.T.T.U.).                                        

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ