Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το ρεπορτάζ από το Μπακού και την επίσκεψη του Μ. Κολυμπάδη για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες 2015

Kolimpadis Bakou_1

Kolimpadis Bakou_1Πλήρως ενημερωμένος για την πορεία των έργων και το οργανωτικό κομμάτι και την ίδια ώρα ικανοποιημένος από το έντονο ενδιαφέρον, που δείχνουν οι οικοδεσπότες για τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, επέστρεψε χτες από το Μπακού ο Μανώλης Κολυμπάδης. Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει τη νέα διοργάνωση από τις 12 έως τις 28 Ιουνίου του 2015 και ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., που θα έχει την τιμή να είναι αρχηγός της ελληνικής αποστολής, βρέθηκε εκεί από την περασμένη Δευτέρα για την πρώτη επίσημη ενημέρωση προς τους υπεύθυνους των χωρών. Πήρε μέρος στο προγραμματισμένο τριήμερο σεμινάριο, έκανε διάφορες συναντήσεις, επισκέφτηκε στάδια, το Χωριό των αθλητών και άλλους χώρους και γενικά πήρε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την έως τώρα προετοιμασία. Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες περιλαμβάνουν ως γνωστόν και την επιτραπέζια αντισφαίριση, μάλιστα δίνουν και προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ως εκ τούτου ρίχνει και το άθλημα του πινγκ πονγκ βάρος στο καινούργιο event και γι’ αυτό το λόγο εντάσσουμε στο συγκεκριμένο κομμάτι όλα τα στοιχεία, που μας έκανε γνωστά για το ταξίδι του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μανώλης Κολυμπάδης, αλλά και το δελτίο Τύπου του συναδέλφου Τάσου Παπαχρήστου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με αφορμή την εντυπωσιακή γιορτή στο Μπακού ακριβώς έναν χρόνο πριν από την τέλεση των αγώνων.

Στο τριήμερο σεμινάριο παρουσιάστηκαν στους αρχηγούς των αποστολών όλων των Ολυμπιακών Ευρωπαϊκών Επιτροπών όλες οι πτυχές της διοργάνωσης με κάθε λεπτομέρεια. Από το πώς θα φτάσουν οι αποστολές, πώς θα παραληφθούν από τους διοργανωτές, πώς θα μεταβούν στο χωριό, πώς θα πάρουν τις διαπιστεύσεις, μέχρι πού και πώς θα προπονούνται, πού και πώς θ’ αγωνίζονται, πώς θα μεταβαίνουν στους τόπους προπόνησης και αγώνων, πού, πότε, πώς και τί θα τρώνε, τι μέσα τεχνολογίας θα έχουν στη διάθεσή τους και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Έγιναν συνολικά πάνω από 30 παρουσιάσεις από τους υπεύθυνους κάθε τομέα, ενώ έγιναν επισκέψεις σ’ όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις είτε αυτές είναι έτοιμες είτε υπό αποπεράτωση.
Το βράδυ της 11ης Ιουνίου έγινε στην παραλία της πόλης φαντασμαγορική γιορτή με εκατοντάδες χιλιάδες βεγγαλικά για να εορταστεί το γεγονός του ενός χρόνου ακριβώς πριν από την έναρξη των αγώνων.
Kapralos-Asimakopoulos Bakou_1Στο μεγάλο αυτό γεγονός του Ιουνίου του 2015 η χώρα μας θα έχει την τιμητική της, αφού ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος είναι πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των αγώνων, ενώ ο Γενικός Διευθυντής Αθλητισμού του ΑΘΗΝΑ 2004 Μάκης Ασημακόπουλος έχει αναλάβει συντονιστής του αθλητικού τομέα της διοργάνωσης. Φυσικά, αυτές τις ημέρες ήταν επίσης παρόντες στο Μπακού. Τέλος στην οργανωτική επιτροπή των αγώνων έχουν προσληφθεί και εργάζονται σε θέσεις-κλειδιά εδώ και αρκετούς μήνες πάνω από 50 στελέχη που δούλεψαν στην οργάνωση του Αθήνα 2004.
Την τελευταία ημέρα έγινε η επίσημη τελετή στο κυβερνητικό μέγαρο στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Αζάντ Ραχίμοφ, επέδωσε μέσα σε εντυπωσιακό τελετουργικό, τις προσκλήσεις σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές. Φυσικά η Ελλάδα δια του αρχηγού αποστολής της έλαβε πρώτη την πρόσκληση, όπως και πρώτη προσφωνείτο σε κάθε ευκαιρία από τους διοργανωτές καθ’ όλη την διάρκεια του σεμιναρίου.

Το δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Ε. δίνει κι άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την σπουδαία αθλητική εκδήλωση:

Bakou giorti«Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Μπακού που γιορτάζει ένα χρόνο μέχρι την έναρξη των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2015. Πυροτεχνήματα, επίσημο δείπνο και show με φώτα λέιζερ υπήρχαν στην εκδήλωση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου γιορτάστηκε ένας χρόνος μέχρι την έναρξη των Ευρωπαϊκών Αγώνων. Το κρίσιμο ορόσημο για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Μπακού 2015 είδαν κορυφαίοι δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη, εκπρόσωποι από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο έφτασαν στην πρωτεύουσα για να γιορτάσουν την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την ιστορική γιορτή του αθλητισμού. Οι εκδηλώσεις προσέλκυσαν πάνω από 25.000 θεατές και αποτέλεσαν ισχυρή απόδειξη του ενθουσιασμού των κατοίκων του Μπακού για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

Ping Pong_xoros_exoterika_BakouΟι πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες είναι ένα συναρπαστικό και καινοτόμο πολυ-αθλητικό γεγονός για την ήπειρο που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι τις 28 Ιουνίου 2015. Θα υπάρξουν συνολικά 19 αθλήματα στο Μπακού: 16 Ολυμπιακά αθλήματα και τρία μη Ολυμπιακά αθλήματα. Περισσότεροι από 6.000 αθλητές αναμένεται να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στις 17 ημέρες των αγώνων. Εννέα από τα αθλήματα θα δώσουν την πρόκριση για τους Αγώνες του 2016 στο Ρίο: η τοξοβολία, ο στίβος, το beach βόλεϊ, η ποδηλασία, η σκοποβολή, η κολύμβηση, η επιτραπέζια αντισφαίριση, το τεκβοντό και το τρίαθλο. Στο Μπακού δόθηκαν οι αγώνες από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές (EOC) τον Δεκέμβριο του 2012. Η Επιτροπή Λειτουργιών των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού θα διοργανώσει και θα πραγματοποιήσει τους Αγώνες σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές (EOC). 
«Είμαστε πολύ περήφανοι που γιορτάζουμε αυτό το σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο Αζάντ Ραχίμοφ, υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν και Διευθύνων Σύμβουλος του Μπακού 2015. «Όλοι στο Αζερμπαϊτζάν είναι παθιασμένοι με τη φιλοξενία των Ευρωπαϊκών Αγώνων και θα μπορούσα να αισθανθώ τον ενθουσιασμό σε όλο το Μπακού για τον εορτασμό αυτό. Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα έχουν μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας, και ιδιαίτερα στις ζωές των νέων μας. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη στο Μπακού για να απολαύσουν υψηλό αθλητισμό σε μια καταπληκτική πόλη».
Ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Πάτρικ Χίκεϊ, δήλωσε: «Με ένα χρόνο να απομένει, είναι η τέλεια στιγμή για να κοιτάξουμε πίσω σε ό, τι έχουν επιτύχει από κοινού τα τελευταία δύο χρόνια οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές. Οι ρυθμοί ανάπτυξης εδώ στο Μπακού υπήρξαν αξιοσημείωτοι. Αλλά δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό για χάσιμο: δύο έτη αποδοτικής δουλειάς μας έδωσαν την ευκαιρία να κάνουμε πραγματικά εξαιρετικούς εναρκτήριους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία. Το Μπακού 2015 είναι ήδη στην τελική ευθεία, και υπό την ηγεσία του υπουργού Ραχίμοφ είμαι βέβαιος ότι η Οργανωτική Επιτροπή θα παραδώσει καινοτόμους, βιώσιμους και Ευρωπαϊκούς Αγώνες με απήχηση με επίκεντρο τους αθλητές».

 

Φωτό 1: Ο Μανώλης Κολυμπάδης στο Μπακού, στην αίθουσα του σεμιναρίου

Φωτό 2: Ο Σπύρος Καπράλος αριστερά και ο Μάκης Ασημακόπουλος δεξιά στο πάνελ του σεμιναρίου στο Μπακού

Φωτό 3: Στιγμιότυπο από τη φαντασμαγορική γιορτή για τον ένα χρόνο πριν από την έναρξη των Ευρωπαϊκών Αγώνων

Φωτό 3: Εξωτερικά το γυμναστήριο, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Στο εσωτερικό του ανακατασκευάζεται.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ