Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Παπαγεωργίου για την προσπάθειά του στο Κατάρ: «Πάω να κυνηγήσω το όνειρό μου»!

Μέσα από την προσπάθεια του Κώστα Παπαγεωργίου στην Ντόχα του Κατάρ και το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά η Ελλάδα παίζει από μεθαύριο μέχρι την Κυριακή 13 του μήνα την τελευταία της ευκαιρία για πρόκριση στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πολύπειρος διεθνής και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής αναχωρούν αύριο το πρωί για την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με στόχο να παλέψουν για τον διακαή πόθο με όσες πιθανότητες αναλογούν στην ελληνική πλευρά. Τα δεδομένα κάνουν αφάνταστα δύσκολη την αποστολή, καθώς δίνονται μόλις δύο προκρίσεις για το ομαδικό και μόνο αν είναι μέσα σε αυτές ο Παπαγεωργίου θα έχει η Ελλάδα εκπροσώπηση και στο ομαδικό του Λονδίνου!

Μετά την ολοκλήρωση όλων των Προολυμπιακών τουρνουά των ηπείρων έγινε σαφές ότι δεν αρκούν στη χώρα μας οι προκρίσεις του Καλλίνικου Κρεάνγκα και του Παναγιώτη Γκιώνη στο απλό σε συνδυασμό με τη 15η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ. Ο λόγος είναι ότι «έκλεισαν» οι 14 από τις 16 θέσεις για το ομαδικό ανδρών κι επιπλέον για τις δύο εναπομείνασες θέσεις έχουν προβάδισμα η Σιγκαπούρη και η Πορτογαλία, που επίσης έχουν από δύο ατομικές προκρίσεις και τερμάτισαν ψηλότερα από την Ελλάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού.

Με το ανώτατο όριο των τριών ολυμπιακών προκρίσεων έχουν σιγουρέψει παρουσία και στο ομαδικό εννέα χώρες (Κίνα, Γερμανία, Κορέα, Ιαπωνία, Αυστρία, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ, Βόρεια Κορέα και Ρωσία) και σε αυτές θα προστεθούν η διοργανώτρια Μεγάλη Βρετανία και από μία εκπρόσωπος για τις τέσσερις πιο ασθενείς ηπείρους του αθλήματος (δηλαδή Αφρική, Νότια Αμερική, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία).

Στην Ντόχα πρόκειται ν’ αγωνιστούν 69 αθλητές και 47 αθλήτριες, αν εξαιρέσει κανείς τον Βου Τσιχ Τσι από την κινεζική Ταϊπέι και τον Ινδό Καμάλ Ατσάντα τα πιο δυνατά ονόματα προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η Σιγκαπούρη, που επίσης διεκδικεί συμμετοχή και στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα εκπροσωπηθεί στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό.

«Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Ο Κώστας Παπαγεωργίου θα δοκιμάσει δεύτερη φορά αυτή την εμπειρία μετά τη συμμετοχή του στο ανάλογο τουρνουά το 2008. Είναι στα αουτσάιντερ, ουδείς βγάζει απέναντί του την απαίτηση της πρόκρισης κι ενδεχομένως αυτό τον βοηθήσει να ελέγξει το όποιο άγχος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι παραμένει δυνατός ψυχολογικά και ότι θα διεκδικήσει το μεγάλο του όνειρο με όσες ελπίδες έχει.

«Όπως ξέρετε οι πιθανότητες να περάσουμε για το ομαδικό μόνο με τις δύο προκρίσεις, που έχουμε έως τώρα και τη θέση μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχουν τελειώσει. Συνεπώς, η μεγάλη μας επιθυμία μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από τη δική μου πρόκριση στο Κατάρ. Οι προκρίσεις για το ομαδικό είναι μόνο δύο και τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα», δήλωσε αρχικά ο 33χρονος διεθνής και συνέχισε: «Θ’ αγωνιστούν πολλοί σπουδαίοι παίκτες, μάλιστα θα έλεγα ότι η διοργάνωση μοιάζει με επανάληψη του Προολυμπιακού της Ευρώπης, υπό την έννοια ότι οι συντριπτικά περισσότεροι δυνατοί παίκτες προέρχονται από την ήπειρό μας. Μπορεί γενικά σαν αξία να υπερτερούν οι Ασιάτες, όμως σε ποσότητα καλών παικτών σε αυτό το πρωτάθλημα είναι πιο μπροστά η Ευρώπη. Εδώ όμως, δεν προκρίνονται 11, όπως από το Λουξεμβούργο, αλλά μόλις δύο κι αυτό κάνει την αποστολή μου ακόμα πιο δύσκολη. Πηγαίνω ωστόσο, με καλή ψυχολογία, δεν είμαι από τα φαβορί για να περάσω και το σκεπτικό μου είναι ότι θέλω να κυνηγήσω βασικά το δικό μου όνειρο. Σίγουρα όνειρο και της εθνικής μας ομάδας, αλλά μιλάω για τον εαυτό μου διότι έχω μετάσχει τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία δύο Ολυμπιακών Αγώνων ως βοηθός προπόνησης, όμως το ν’ αγωνιστείς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό αποτελεί την ύψιστη τιμή, αυτό έχει μεγαλύτερη αξία, επομένως θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις και ό,τι βγει».

Ερωτηθείς πόσα πράγματα τού δίδαξε το Προολυμπιακό της Ευρώπης πριν από έναν μήνα, ώστε τώρα να παρουσιαστεί βελτιωμένος, ο πρωταθλητής Ελλάδας τόνισε: «Κατ’ αρχάς φάνηκε ότι οι αποστάσεις στην αξία είναι μικρές και το γεγονός ότι πανηγύρισε πρόκριση αθλητής που είναι μόλις δύο θέσεις πιο πάνω από μένα στην παγκόσμια κατάταξη, ο Ούγγρος Ζβικλ, πρέπει να μου δίνει κουράγιο και να με κάνει να ελπίζω. Το συγκεκριμένο τουρνουά έδειξε επίσης, πως όταν τόσο σημαντικοί και αμφίρροποι αγώνες κρίνονται στις λεπτομέρειες, χρειάζεται να έχει πολύ καλή συγκέντρωση και ν’ αποφεύγεις τα λάθη στα κρίσιμα σημεία. Σίγουρα τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν από την ψυχολογία, όμως αν εκεί είσαι δυνατός, οφείλεις από κει και πέρα να παρουσιαστείς πιο έτοιμος στις αποφασιστικής σημασίας στιγμές. Άλλωστε, εκεί μπορούν από το άγχος να υστερήσουν και τα λεγόμενα φαβορί, αφού όπως προανέφερα οι διαφορές είναι μικρές σε τέτοιο επίπεδο».

Η κλήρωση της πρώτης φάσης γίνεται αύριο. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο εντυπωσιακό γυμναστήριο Aspire Zone και περιλαμβάνουν δύο στάδια. Στο πρώτο θα σχηματιστούν 16 γκρουπ, τα οποία θα έχουν από 3 έως και 6 αθλητές το κάθε ένα. Εκείνοι, που θα πάρουν την 1η ή τη 2η θέση στα δικά τους γκρουπ, θα προκριθούν σε ταμπλό των «32» και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί όχι το απλό, αλλά το προοδευτικό νοκ άουτ, ώστε να υπάρξει διαβάθμιση θέσεων. Οι δύο πρώτοι αθλητές και οι δύο πρώτες αθλήτριες περνούν σίγουρα για το Λονδίνο και οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν και στο ομαδικό. Το πόσες ολυμπιακές προκρίσεις μπορούν να δοθούν ακόμα για το ατομικό θα ξεκαθαρίσει στη διάρκεια των αγώνων, ενώ θα προκύψουν και αναπληρωματικοί.

 

                                                 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ