Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μ. Κολυμπάδης: «Η εθνική ανδρών συγκαταλέγεται οριστικά στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος»

P5043143

P5043143Στην καταξίωση της εθνικής ανδρών στο παγκόσμιο στερέωμα στάθηκε πρώτιστα ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης στη συνολική τοποθέτησή του  για την πορεία των ελληνικών ομάδων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σε δηλώσεις του λίγο πριν από την αναχώρηση της αποστολής από το Τόκιο επισήμανε ότι η νέα επιτυχία των διεθνών, με την κατάκτηση της 9ης θέσης, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς από διάφορους τομείς του αθλήματος και κάλεσε ξανά την πολιτεία να κάνει αξιολόγηση των αθλημάτων ώστε να πάρει η επιτραπέζια αντισφαίριση το κομμάτι που της αξίζει. Επτά μήνες μετά την κατάκτηση των μεταλλίων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ένιωσε ξανά περήφανος και δικαιωμένος για τους κόπους τόσων ετών και υπογράμμισε ότι αισθάνεται βαριά την ευθύνη να εξασφαλίσει όχι μόνο τη συνέχεια αυτής της ομάδας, αλλά και το βάθος της στον χρόνο. Έδειξε επίσης την ικανοποίησή του από την εμφάνιση των γυναικών και υπογράμμισε ότι έχουν δυνατότητες για κάτι πολύ καλύτερο από την 41η θέση, που κατέλαβαν.

«Όσον αφορά στην ανδρική ομάδα αποδείξαμε για μία ακόμα φορά ότι συγκαταλεγόμαστε οριστικά στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος παγκοσμίως. Αυτό δεν είναι τυχαίο γεγονός,  φαίνεται στην πράξη καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και θεωρώ ότι είναι μία κατάκτηση που έχει κερδηθεί με ιδρώτα και αίμα. Αυτές οι επιτυχίες δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της δουλειάς μιας ομάδας αθλητών, που οπωσδήποτε έχει τον πρωταρχικό ρόλο και είναι πρωταγωνίστρια, αλλά αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, η οποία αρχίζει από την κεντρική διοίκηση του αθλήματος και τελειώνει στον τελευταίο αθλητή της πιο ακριτικής και παραμεθόριας περιοχής της χώρας. Προσωπικά νιώθω τη βαριά ευθύνη όχι μόνο να εξασφαλίσω τη συνέχεια αυτής της ομάδας, αλλά να εξασφαλίσω και το βάθος στον χρόνο. Έχοντας διατρέξει όλη τη χώρα από άκρο σε άκρο επισκεπτόμενος τα σωματεία στις αίθουσές τους, αλλά έχοντας παρακολουθήσει και προσωπικά όλα τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, που αποτελούν αυτή τη στιγμή τον κύριο μοχλό και εργαλείο ανάπτυξης του αθλήματος, διαπιστώνω ότι το υλικό που υπάρχει στις μικρές ηλικίες είναι πολύ αξιόλογο κι έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα, που να εξασφαλίζουν τη σταδιακή πλαισίωση των εθνικών μας συγκροτημάτων σε κάθε χρονική φάση», δήλωσε αρχικά ο έφορος των εθνικών ομάδων, που ήταν αρχηγός αποστολής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα διότι το κίνητρο για τους νέους αθλητές και τις αθλήτριες από τις επιτυχίες αυτών των παιδιών είναι μεγάλο και πολύ ισχυρό. Το πρώτο μας μέλημα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η σκληρή δουλειά να αποκηρύξουμε τον εφησυχασμό και κυρίως να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο».

Ο Μανώλης Κολυμπάδης θεωρεί ότι είχε θετική παρουσία και η εθνική γυναικών, πάντως βρήκε την ευκαιρία να κάνει και μία γενικότερη επισήμανση: «Ακούω πολύ μεγάλη συζήτηση για τη γυναικεία επιτραπέζια αντισφαίριση. Η συζήτηση αυτή δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και την Παγκόσμια ομοσπονδία. Γιατί για παράδειγμα δεν υπάρχουν workinggroup για να μελετήσουν την ανάπτυξη της ανδρικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης και υπάρχουν για τη γυναικεία. Κατ’ αρχήν στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του αθλήματος είναι ανησυχητικά μικρότερος από αυτόν των ανδρών. Άρα λοιπόν, το πρώτο μέλημα είναι να δούμε το ποσοτικό σκέλος του προβλήματος και μετά το ποιοτικό. Είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά για την εθνική γυναικών σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ την παρουσία της σε αυτό το Παγκόσμιο ως αποτυχημένη. Το αντίθετο μάλιστα. Ανεξάρτητα από το ατυχές αποτέλεσμα με το Ισραήλ οι εμφανίσεις της με τις άλλες ομάδες για μένα ήταν ευχάριστη έκπληξη και μ’ έκαναν να διαπιστώσω ότι τα κορίτσια και δυνατότητες έχουν για κάτι πολύ πιο πάνω και μέλλον». 

Στον επίλογο των δηλώσεών του ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας ανέφερε: «Σε γενικές γραμμές ήταν ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο οποίο η Ελλάδα σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος, δικαιωμένος και πεισμένος ότι οι σκληρές προσπάθειες τόσων πολλών δεκαετιών άξιζαν τον κόπο και ευχαριστώ όλους όσους από την πλευρά τους έβαλαν ένα λιθαράκι για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Τελειώνοντας να κάνω μία έκκληση στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού της χώρας να προχωρήσει επιτέλους στην αξιολόγηση των αθλημάτων που καλλιεργούνται στη χώρα έτσι ώστε ν’ αποφευχθεί ο κατακερματισμός των δυνάμεων, αλλά και η σπατάλη δημοσίου χρήματος προς κατευθύνσεις, οι οποίες για λόγους αντικειμενικούς και μόνο δεν μπορεί να είναι παραγωγικές και αποτελεσματικές για τον ελληνικό αθλητισμό. Έχω την αίσθηση ότι διαχρονικά η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού έχει κατατάξει το άθλημά μας σε αυτά που εκπροσωπούν επάξια τη χώρα, τη διαφημίζουν και την καθιστούν μία αθλητική παγκόσμια δύναμη».

 

* Φωτό: Ο προεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.  Μανώλης Κολυμπάδης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου στο Τόκιο

                                                                  

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ