Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Άμεσες αλλαγές στα Παγκόσμια πρωταθλήματα ευνοούν την εθνική γυναικών για την παραμονή

P4293024

P4293024Ο θεσμός του Παγκοσμίου πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα γνωρίσει ορισμένες αλλαγές στο άμεσο μέλλον κι αυτές φαίνεται ότι ευνοούν την εθνική μας ομάδα των γυναικών. Ενόσω η φετινή διοργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη, το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης πήρε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις, τις ανακοίνωσε επίσημα στα μέσα ενημέρωσης και μία από αυτές αφορά στο επόμενο πρωτάθλημα ομαδικού, το 2016 στη Μαλαισία. Επισημαίνει ότι στις πρώτες 48 ομάδες, που προκρίνονται θα είναι και αυτές, οι οποίες τερμάτισαν έως την 44η θέση στην Ιαπωνία. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πορεία της στις θέσεις 41-44, οπότε όλα δείχνουν ότι αυτή η απότομη διαφοροποίηση είναι υπέρ της και ύστερα από δύο χρόνια θ’ αγωνιστεί και πάλι στη Second Division ανεξάρτητα από τη θέση που θα έχει τότε στην παγκόσμια κατάταξη! Θυμίζουμε ότι με βάση τα ισχύοντα για το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Τόκιο μόνο οι 16 πρώτες ομάδες των τριών πρώτων κατηγοριών διασφάλιζαν την παραμονή (η Ελλάδα είναι στις 17ες), δύο ανέβαιναν από την παρακάτω κατηγορία (αυτό σίγουρα δεν αλλάζει) και για τη συμπλήρωση του αριθμού 24 της κάθε κατηγορίας θα μετρούσαν οι θέσεις στη διεθνή κατάταξη. Η ανακοίνωση από την παγκόσμια ομοσπονδία μπορεί να μην ξεκαθαρίζει τα πάντα, όμως προκύπτει ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διατηρεί τα κεκτημένα χωρίς να χρειάζεται τελικά να περιμένει το World Team Ranking, όπως είχε γίνει μετά το Παγκόσμιο του Ντόρτμουντ το 2012.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου η I.T.T.F. αποφάσισε κατ’ αρχάς να επιτρέπεται και στα Παγκόσμια πρωταθλήματα να παίζουν στο διπλό δίδυμα από διαφορετικές χώρες! Είδε ότι ο σχηματισμός ζευγαριών από διαφορετικά έθνη στα World Tour, ακόμα και από αθλητές της παντοδύναμης Κίνας, είχε επιτυχία και ενέκρινε αυτή την αλλαγή. Θεωρεί ότι αυτό θα διπλασιάσει τα ζευγάρια στους αγώνες και ανοίγει ένα ευρύ φάσμα, που δυνητικά θα εμφανιστεί το 2015 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων στην πόλη Suzhou της Κίνας.

Δεύτερον, το Δ.Σ. της I.T.T.F. αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των αθλητών ανά χώρα για τα Παγκόσμια πρωταθλήματα ατομικών αγωνισμάτων του 2015 και του 2017, αλλά και να καθορίσει τον αριθμό των ομάδων για το Παγκόσμιο ομαδικού του 2016, προκειμένου να κάνει το κορυφαίο event πιο εύχρηστο για τη χώρα που θα το φιλοξενήσει.

Στα Παγκόσμια πρωταθλήματα ατομικών αγωνισμάτων ο αριθμός συμμετοχών για κάθε χώρα στο απλό έχει μειωθεί από πέντε σε τρεις αθλητές/τριες! Ο κανόνας που ισχύει σήμερα θα εξακολουθεί να υφίσταται για τις μεγάλες δυνάμεις του σπορ κατά την περίπτωση όπου, αν μια χώρα έχει ένα παίκτη στο Τop 100 του rankinglistθα παίρνει μία επιπλέον θέση κι αν έχει έναν παίκτη στο Τop 20 του rankinglistθα παίρνει μία ακόμα πρόσθετη, καθιστώντας τη συνολική ποσόστωση στο ανώτατο όριο των πέντε. Ωστόσο, η διοργανώτρια χώρα μπορεί να βάλει έξι αθλητές και ισάριθμες αθλήτριες στο απλό.

Για τα διπλά κάθε χώρα δικαιούται δύο συμμετοχές για κάθε ένα από τα τρία αγωνίσματα, το διπλό ανδρών, το διπλό γυναικών και το διπλό μικτό. Εάν δύο χώρες ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν ζευγάρι μικτών εθνικοτήτων αυτό το ζευγάρι υπολογίζεται ως μία συμμετοχή και για τις δύο χώρες. 

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού, το οποίο θα διεξαχθεί το 2016 στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας καθορίζεται ότι θα έχει μάξιμουμ αριθμό 96 ομάδων ανδρών και 96 γυναικών. Στο Τόκιο δεν υπάρχει όριο για το πόσες εθνικές ομοσπονδίες μπορούν να μετάσχουν και πήραν μέρος 110 ομάδες ανδρών και 95 γυναικών.

Οι 96 εθνικές ομάδες θα προκριθούν ως εξής: 48 ομάδες με βάση τα αποτελέσματα από το αμέσως προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση από το Τόκιο. Εδώ είναι το σημείο που ευνοεί την εθνική μας ομάδα των γυναικών, καθώς η (επίσημη επαναλαμβάνουμε) ανακοίνωση σημειώνει ότι οι 44 πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης στο Παγκόσμιο του 2014 θα είναι μέσα σε αυτές και η Ελλάδα μετά τον σημερινό της αγώνα τερμάτισε στις θέσεις 41-44! Οι κατηγορίες είναι δεδομένο ότι διατηρούνται, για αλλαγή στον αριθμό των ομάδων της κάθε μίας δεν γίνεται λόγος πουθενά, οπότε με τα σημερινά δεδομένα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα είναι και στη Μαλαισία ανάμεσα στις 24 ομάδες της SecondDivision (στις 24 της Championshipθα είναι δεδομένα οι άνδρες). Οι 48, που αναφέραμε παραπάνω συμπληρώνονται με τις δύο πρώτες ομάδες από την 3η κατηγορία και τις δύο πρώτες από την 4η κατηγορία στο τρέχον Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Επίσης, 42 ομάδες θα προκριθούν μέσα από τα qualificationresultsτων πρωταθλημάτων της κάθε ηπείρου. Επτά από την Αφρική, 12 από την Ασία, 12 από την Ευρώπη, 7 από τη Λατινική Αμερική, 3 από την Ωκεανία, και 1 από τη Βόρεια Αμερική). Τέλος, 1 ομάδα θα έχει η διοργανώτρια χώρα εάν δεν έχει ήδη προκριθεί με τους άλλους τρόπους και 5 οι περισσότερες θα εξασφαλίσουν συμμετοχή μέσα από την παγκόσμια κατάταξη εθνικών ομάδων μέχρι να συμπληρωθούν όλες οι εναπομείνασες θέσεις.

                                                         

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ