Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 3-1 χωρίς Γκιώνη από την Αυστρία και τιμητική 9η θέση για την Ελλάδα

P5023118

P5023118Με την περηφάνια ότι πλασαρίστηκε στην πρώτη 12άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και την ικανοποίηση ότι πάλεψε στην άνιση αναμέτρηση με την Αυστρία η εθνική μας ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των ανδρών ολοκλήρωσε το πρωί την αγωνιστική παρουσία της στο Τόκιο. Ένα όμορφο ταξίδι, που μετά τον τραυματισμό του Γκιώνη και την αναγκαστική απουσία του από το νοκ άουτ ματς τελείωσε άδοξα με φυσιολογική ήττα 3-1, όμως αναμφίβολα μένουν τα πλατιά χαμόγελα, το καμάρι και η δικαίωση γι’ αυτή τη μεγάλη ομάδα. Άρχισε τη σεζόν εντυπωσιακά με το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ, την έκλεισε υπέροχα με την είσοδο στις καλύτερες ομάδες του παγκοσμίου στερεώματος και (για τις επιδόσεις της ειδικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές) αξίζει το θερμό χειροκρότημα, την προβολή και την πλατιά αναγνώριση απ’ όλους όσοι ασχολούνται γενικά με τον αθλητισμό στη χώρα. Ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, ο Κώστας Παπαγεωργίου, οι αναπληρωματικοί Κώστας Λαγαγιάννης και Τάσος Ρηνιώτης (με τον τελευταίο να παίρνει σήμερα την ευκαιρία της συμμετοχής) και ο προπονητής Κώστας Βατσακλής έφεραν την ομάδα στις θέσεις 9-12 και επιβεβαίωσαν με ηχηρό τρόπο τη δυναμική της. Πέρα δε, από την άκρως τιμητική 9η θέση (που επίσημα αναφέρεται από τη διεθνή ομοσπονδία ως τελική κατάταξη και για τις τέσσερις ομάδες, που αποκλείονται στον 1ο γύρο των νοκ άουτ) δικαιούνται να κρατήσουν σαν παράσημο τη σπουδαία, την ιστορική νίκη της πρεμιέρας απέναντι στην οικοδέσποινα Ιαπωνία, η οποία είναι 3ο φαβορί της διοργάνωσης και πάει για μετάλλιο! Η εθνική μας ομάδα των γυναικών στο μεταξύ, οριστικά τίθεται αντιμέτωπη με το Ισραήλ για τις θέσεις 37-44 της διοργάνωσης. Παίζει αύριο στις 10.00 (04.00 Ελλάδας) κι αν νικήσει θα εξασφαλίσει την παραμονή στη Second Division του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το Ισραήλ στον αγώνα για τις θέσεις 37-48 κατέβαλλε εύκολα το πρωί 3-0 τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Παρά την έντονη θεραπεία ήταν σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσει  ο Γκιώνης μέχρι το πρωί τις ενοχλήσεις στον δελτοειδή μυ του δεξιού χεριού κι έτσι κάθισε υποχρεωτικά στον πάγκο. Ο Κώστας Βατσακλής επέλεξε την τριάδα των Κρεάνγκα, Παπαγεωργίου, Ρηνιώτη και η εθνική μας ήταν ξεκάθαρο αουτσάιντερ. Για να έρθει η νίκη θα ‘πρεπε να γίνει υπέρβαση και παράλληλα να υστερήσουν οι Αυστριακοί, πράγμα που σπάνια συμβαίνει σε αυτή την ολοκληρωμένη ομάδα έστω κι αν δεν έχει πια στις τάξεις της τον τελευταίο Ευρωπαίο παγκόσμιο πρωταθλητή Βέρνερ Σλάγκερ. Το έδειξε και η πορεία της στο γκρουπ Α, όπου ηττήθηκε μόνο από την ασυναγώνιστη Κίνα, το έχει δείξει και με σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, όπως την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Παπαγεωργίου έκανε άλλη μία μεγάλη εμφάνιση και σημείωσε τη μοναδική νίκη, ενώ ο Κρεάνγκα, που αντιμετώπιζε από χτες πρόβλημα στον ώμο αδυνατούσε να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης. Ο Ρηνιώτης έδωσε ένα παιχνίδι κι άφησε καλή εικόνα.

ΚΡΕΑΝΓΚΑ: «ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΥ, ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ»

«Από την κούραση και από τις ενοχλήσεις στον ώμο δεν μπορούσα να δώσω το εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων μου. Δεν είχα δυνάμεις και το χέρι μου ήταν αργό, ταλαιπωρημένο. Με βάση αυτό ήταν καλύτερο για μένα που έπαιξα στη θέση 2. Μπήκα δυνατά, πήρα με διαφορά το 1ο σετ από τον Γκάρντος, όμως μετά ανέβηκε πολύ εκείνος και δεν μπόρεσα να τον ακολουθήσω. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να βοηθήσω σήμερα, οπότε και με τον Γκιώνη στη σύνθεση θα ήταν πολύ δύσκολο. Άλλωστε η Αυστρία είναι συμπαγής ομάδα, συνολικά πολύ δυνατή», δήλωσε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα και για την πορεία της εθνικής μας μέχρι τη 12άδα ανέφερε: «Τα πήγαμε εξαιρετικά. Πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη επιθυμία με την είσοδο στην πρώτη 12άδα και σημειώσαμε κι ένα ιδιαίτερο πραγματικά αποτέλεσμα κόντρα στην Ιαπωνία. Προσπαθούμε πάρα πολύ, δουλεύουμε κοπιαστικά και δικαίως πανηγυρίζουμε τους τελευταίους μήνες διαδοχικές διακρίσεις. Έχουμε μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, αλλά με την κατάλληλη δουλειά παραμένουμε πολύ ανταγωνιστικοί και δείτε ότι και ο Παπαγεωργίου τώρα κάνει φοβερά πράγματα και η τριάδα μας έχει γίνει ακόμα πιο ικανή».

Από την πλευρά των Αυστριακών ο Στέφαν Φέγκερλ δήλωσε: «Είχαμε προετοιμαστεί για να βρούμε απέναντί μας τον Γκιώνη. Δεν γνωρίζαμε για τον τραυματισμό του, ήταν έκπληξη για μας που δεν έπαιξε και φυσικά η απουσία του μας έκανε να αισθανθούμε πιο άνετα. Δείξαμε την κατάλληλη προσοχή, έπαιξε πολύ καλά και ο Γκάρντος και τελειώσαμε το παιχνίδι πριν φτάσει στο 2-2. Αν πήγαινε σε πέμπτο ματς θα είχαμε προβλήματα, καθώς ο Κρεάνγκα είχε νικήσει στην τελευταία τους συνάντηση τον Χάμπεσον. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την πρόκριση».

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Παρά την απουσία του Γκιώνη δεν άλλαξε στο στήσιμο των τριάδων η θέση του  Καλλίνικου Κρεάνγκα (νούμερο 69 στην παγκόσμια κατάταξη), ο οποίος άρχισε σαν δεύτερος παίκτης στο X-Y-Z. Αντιμετώπισε έναν αθλητή, που γνωρίζει άριστα και από τη γαλλική λίγκα, τον Ρόμπερτ Γκάρντος (Νο 32) και εμφανώς επηρεασμένος από το πρόβλημα στον ώμο έχασε 3-1 χωρίς να καταφέρει να προβάλλει μεγάλη αντίσταση. Ο αγώνας είχε την ιδιομορφία ότι παρότι οι δύο αθλητές είναι ισοδύναμοι όλα τα σετ ολοκληρώθηκαν με μεγάλες διαφορές πόντων. Ο Κρεάνγκα έκανε εντυπωσιακή εκκίνηση σε φουλ ρυθμό και πήρε εύκολα το 1ο σετ. Στη συνέχεια όμως, η απόδοσή του έπεσε κατακόρυφα. Δεν μπόρεσε να βγάλει μεγάλη ενέργεια, είχε αστοχία και την ίδια ώρα ο Αυστριακός είχε ανεβάσει αισθητά την απόδοσή του. Ο Γκάρντος έπαιξε πολύ δυνατά και με σωστή τακτική, ο Καλλίνικος δεν μπόρεσε ν’ ακολουθήσει και μοιραία ήρθε η ανατροπή.

Στη θέση 1 της ομάδας τοποθετήθηκε ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 134) και βρήκε απέναντί του τον πρωταθλητή Ευρώπης του διπλού ανδρών το 2012 Ντάνιελ Χάμπεσον (Νο 61). Η ήττα του Κρεάνγκα είχε λιγοστέψει δραματικά τις πιθανότητες για τη νίκη, όμως το κίνητρο παρέμενε, έτσι κι αλλιώς, ισχυρό για τον πρωταθλητή Ελλάδας, καθώς ο Χάμπεσον είναι ψηλά στο ranking list και είναι αθλητής που βελτιώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο Παπαγεωργίου παρουσίασε πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο και με 3-1 σετ έκανε …συνήθεια πια τις νίκες εναντίον αθλητών, που είναι αρκετές θέσεις ψηλότερά του στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης! Έπαιξε ελεύθερα και η δυνατή ψυχολογία κυρίως τον οδήγησε στο να κατακτήσει στην παράταση τα δύο πρώτα σετ και αφού έσωσε συνολικά έξι σετ μπολ. Δύο στο 1ο σετ από 8-10 και τέσσερα στο 2ο από 7-10 και 12-13. Το να παρουσιάσει μία πτώση στο 3ο σετ ήταν φυσιολογικό, όμως διατήρησε το καλύτερο ηθικό και με σταθερότητα στο κοντρόλ από το backhand και την επίθεση από το forehandκυριάρχησε στο 4ο σετ.

Ο Τάσος Ρηνιώτης (Νο 300), που φυσικά έχει εμπειρία Παγκοσμίων πρωταθλημάτων, αγωνίστηκε πρώτη φορά σε τέτοιας σημασίας παιχνίδι. Η μοναδική του εμφάνιση σε αυτή τη διοργάνωση ήταν ο αγώνας με τον πολύ αξιόλογο Στέφαν Φέγκερλ (Νο 48). Το σκορ ήταν στο 1-1 και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε η απαίτηση της νίκης ο σημερινός πρωταθλητής Ελλάδας του διπλού ανδρών μπορούσε να περιορίσει το όποιο άγχος. Έπαιξε δυνατά, πάλεψε και είχε ορισμένα πολύ καλά διαστήματα. Στο τέλος έχασε 3-0 από ανώτερο αθλητή, ο οποίος δεν τον υποτίμησε στιγμή και τα έδωσε όλα για να μην κινδυνέψει με απρόσμενη ήττα και να ξαναφέρει σε θέση ισχύος την ομάδα του.  

Εναντίον του τις πιθανότητες είχε και ο Παπαγεωργίου στον αγώνα με τον πρώτο παίκτη των Αυστριακών τον Ρόμπερτ Γκάρντος. Με πίστη στις δυνατότητές του όμως, άρχισε πολύ καλά και στο 1ο σετ είχε μεγάλη ευκαιρία να πάρει κεφάλι στο σκορ όταν προηγήθηκε 7-3. Ο Γκάρντος όμως, έβγαλε μεγάλη ποιότητα και καθαρό μυαλό, πήρε πέντε πόντους στη σειρά κι εν τέλει επικράτησε 11-8. Επιπλέον, όπως και στον αγώνα με τον Κρεάνγκα ανέβαινε σταδιακά και τελικά με στάνταρ απόδοσης που τον έκαναν ασυναγώνιστο επικράτησε 3-0 υπογράφοντας τη νίκη της ομάδας του και την πρόκριση στα προημιτελικά (αργότερα σήμερα αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά την Κίνα).

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Αυστρία-Ελλάδα 3-1:

Ρόμπερτ Γκάρντος-Καλλίνικος Κρεάνγκα  3-1 (4-11, 11-3, 11-5, 11-6)

Ντάνιελ Χάμπεσον-Κώστας Παπαγεωργίου 1-3 (11-13, 13-15, 11-5, 6-11)

Στέφαν Φέγκερλ-Τάσος Ρηνιώτης 3-0 (11-4, 11-6, 11-5)

Γκάρντος-Παπαγεωργίου 3-0 (11-8, 11-2, 11-6)

 

* Φωτό της εθνικής ανδρών μετά τον αγώνα με την Αυστρία. Μόνο την ικανοποίησή τους μπορούν να δείχνουν στο φινάλε όλα τα παιδιά από τη στιγμή που η ομάδα υλοποίησε τον πολύ δύσκολο στόχο της πρόκρισης στην πρώτη 12άδα.  Από αριστερά Γκιώνης, Κρεάνγκα, Βατσακλής, Παπαγεωργίου, Λαγογιάννης και Ρηνιώτης σε γωνιά του Yoyogi Gymnasium.

                                                

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ