Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νίκησε 3-1 τη Γαλλία και φιγουράρει στην πρώτη 12άδα του κόσμου η εθνική ανδρών!

P5013109

P5013109Στο μεγάλο ραντεβού των κορυφαίων, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, η εθνική ομάδα των ανδρών δίνει τη συνέχεια που της πρέπει στην επική διάκριση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013! Στο καθοριστικό ματς για την κατάκτηση της προνομιούχου 3ης θέσης στο γκρουπ C της 1ης κατηγορίας (Championship Division) έβγαλε ποιότητα και περίσσευμα ψυχής, κατέβαλλε τη Γαλλία με 3-1 και προκρίθηκε περήφανα στην πρώτη 12άδα του κόσμου! Εξασφάλισε αυτόματα τον βασικό της στόχο που ήταν η παραμονή στην ελίτ του παγκοσμίου στερεώματος, υλοποίησε τη μεγάλη της επιθυμία για είσοδο στις θέσεις 1-12 και τώρα με το ίδιο πείσμα θα κοιτάξει να τερματίσει όσο γίνεται ψηλότερα. Επόμενος αντίπαλός της στο Τόκιο θα είναι η Αυστρία. Η κλήρωση επιφύλαξε άλλη μία ευρωπαϊκή «μονομαχία» και μάλιστα απέναντι σε σταθερή πρωταγωνίστρια μεγάλων διοργανώσεων. Ο αγώνας διεξάγεται αύριο στις 10.00 τοπική ώρα, δηλαδή στις 04.00 τα ξημερώματα Ελλάδας. Αν η εθνική μας νικήσει και προκριθεί στα προημιτελικά τότε ξαναπαίζει στις 19.30 τοπική με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Κίνα!

Στη νίκη επί των Γάλλων ήταν καθοριστική άλλη μια φορά η συμβολή του Παπαγεωργίου, που έδωσε πλεονέκτημα στο σκορ και στην ψυχολογία. Ο Γκιώνης ήταν εντυπωσιακός και παρότι αποκόμισε νωρίς πρόβλημα τραυματισμού πέτυχε δύο επιβλητικές νίκες, ενώ και ο Κρεάνγκα αγωνίστηκε με ενοχλήσεις στον ώμο! Ήταν τόσο αποφασισμένα όλα τα παιδιά όμως, που δεν …καταλάβαιναν από πόνους και απρόοπτα. Με τη μαεστρική καθοδήγηση από τον Κώστα Βατσακλή, με σημαντική βοήθεια στο κομμάτι της ψυχολογίας και της αγωνιστικής προετοιμασίας από τους αναπληρωματικούς Κώστα Λαγογιάννη και Τάσο Ρηνιώτη, όλοι μαζί μια γροθιά συνέχισαν τη θετική παράδοση των τελευταίων χρόνων με τη Γαλλία και πανηγύρισαν σε βάρος της την πανάξια πρόκριση.

ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ»

«Τα παιδιά έδειξαν άλλη μια φορά τις τεράστιες ψυχικές δυνάμεις τους και χαιρόμαστε μία ακόμα μεγάλη στιγμή. Έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν κόντρα σε απρόοπτα, όπως ο τραυματισμός του Γκιώνη από το εναρκτήριο σετ του πρώτου αγώνα του και οι πόνοι του Κρεάνγκα από χτες στον δεξιό ώμο. Προσθέτω σε αυτό ότι και ο Παπαγεωργίου χρειάστηκε ν’ ανατρέψει θεαματικά την κατάσταση μέσα στο ματς μετά το 0-2 για να πετύχει πάλι τη νίκη-κλειδί», δήλωσε με πλατύ χαμόγελο ο ομοσπονδιακός προπονητής και συμπλήρωσε: «Είμαι περήφανος για τους αθλητές μου και χαίρομαι για έναν ακόμα λόγο αυτή την πρόκριση: Διότι διαχειρίστηκα σωστά και με ψυχραιμία τις ειδικές συνθήκες και συνέβαλα περισσότερο από άλλες φορές στο θετικό αποτέλεσμα. Τόνωσα το ηθικό του Γκιώνη μετά τον τραυματισμό του και τον προέτρεψα να συνεχίσει, με την κατάλληλη βέβαια φροντίδα από φυσιοθεραπευτή, και συμβούλεψα τον Παπαγεωργίου ν’ αλλάξει τακτική μετά το αναπάντεχα αρνητικό του ξεκίνημα. Διέκρινα ότι ο αντίπαλος βιαζόταν και τον προέτρεψα να παίξει λιγότερο επιθετικά και να τον περιμένει. Αυτό απέδωσε, ο Κώστας αμέσως πήρε τα πάνω του ψυχολογικά κι έφτασε στην ανατροπή». Ο Βατσακλής, που πριν από λίγο καιρό έκλεισε 5ετία στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος κι έχει πανηγυρίσει ήδη πολλές μεγάλες στιγμές, μπορεί να κρατήσει από το σημερινό ματς και το γεγονός ότι με αυτόν στο τιμόνι η εθνική μας πέτυχε την 100η νίκη της στα Παγκόσμια πρωταθλήματα.

ΓΚΙΩΝΗΣ: «ΕΣΦΙΞΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ»

Ο Παναγιώτης Γκιώνης αποχώρησε με έντονες ενοχλήσεις στο χέρι, που δεν τον άφηναν να χαρεί όσο θα ήθελε την επιτυχία. «Στο 1ο σετ με τον Λεμπεσόν έγινε το κακό. Μου έκανε δύσκολο σερβίς και όπως επιχείρησα να το πιάσω με forehand spin ένιωσα τράνταγμα πίσω. Πονούσα πολύ, αλλά έσφιξα τα δόντια. Οι πόνοι δεν με άφησαν και μετά το 1ο σετ με τον Ματενέ πραγματικά σκέφτηκα να σταματήσω. Βρήκα βοήθεια όμως, από τον Ρουμάνο φυσιοθεραπευτή, που μου έβαλε αλοιφή και ειδικό τέιπ και με την ψυχολογική ώθηση από την ομάδα αποφάσισα να συνεχίσω και να παλέψω για το καλύτερο έστω κι έτσι». Ο Γκιώνης χαμογέλασε και πρόσθεσε: «Τελικά αυτό ίσως είχε και τα καλά του διότι χρησιμοποίησα περισσότερο το μυαλό και πήγα το παιχνίδι αναγκαστικά σε άλλο ρυθμό. Έπαιζα βασικά άμυνες, γύριζα τη μπάλα από το forehand και σπανίως έκανα δυνατή επίθεση και ειδικά τον Λεμπεσόν τον μπέρδεψα γιατί έχει συνηθίσει τις γρήγορες επιστροφές της μπάλας. Με τον Ματενέ έγινε ευκολότερη η προσπάθειά μου μετά το 1ο σετ γιατί δεν παίζει τόσο καλά με άμυνα κι εγώ ήμουν πολύ σταθερός. Αυτό που χρειάζεται να τονίσουμε βέβαια, είναι η τεράστια συμβολή του Παπαγεωργίου με τη νίκη στο τρίτο ματς και ότι η Ελλάδα απέδειξε περίτρανα και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ότι δεν ήρθε τυχαία το ασημένιο μετάλλιο στο Σβέσατ».

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: «ΟΛΟΙ ΠΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΟΥ»   

Ο Κώστας Παπαγεωργίου ήταν ο πρώτος που βγήκε στη μικτή ζώνη και με απερίγραπτη χαρά έδωσε εξήγηση για την εντυπωσιακή βελτίωση στην απόδοσή του κόντρα στον Φλορέ: «Άλλαξα την τακτική μου γιατί το χέρι μου έχει σφίξει από τις προπονήσεις και το σπιν δεν πήγαινε καλά. Κάθισα πιο κοντά στο τραπέζι, δεν ήμουν πολύ επιθετικός κι έδωσα βάρος στις κόντρες και το μπλοκ. Βελτιώθηκα και στην υποδοχή γιατί με δυσκόλευε πολύ το σερβίς του, έκανε και λάθη που οφείλονταν στην απειρία του και με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία γύρισα την κατάσταση. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα και συνέβαλα σε μία ακόμα σπουδαία νίκη. Και να ξέρετε ότι πάντα οι αντίπαλοι παίζουν με άγχος απέναντι σε μένα γιατί ξέρουν ότι δεν γίνεται να βγάλουν τρεις νίκες στους δύο πολύ μεγάλους παίκτες που έχει η ομάδα τον Παναγιώτη και τον Καλλίνικο. Ακόμα και η Ιαπωνία ήξερε ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε κάτι τέτοιο γι’ αυτό ο Ματσουντάιρα μπήκε να με αντιμετωπίσει υπό το βάρος πίεσης».       

ΣΙΛΑ: «ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ…»

Οι δευτεραθλητές κόσμου του 1997 και πρώην πρωταθλητές Ευρώπης έμειναν στην 4η θέση του γκρουπ, συνεχίζουν για την παραμονή στις θέσεις 13-20 και ήταν πικραμένοι. «Ναι, συμφωνώ μαζί σας ότι ήταν καθοριστικό το τρίτο παιχνίδι. Θα ήταν σίγουρα διαφορετικά τα πράγματα για μας αν εκμεταλλευόταν ο Τριστάν το πλεονέκτημα του 2-0 και ξαναπαίρναμε προβάδισμα στο σκορ. Επηρεάστηκε και ο Ματενέ γιατί δεν το περίμενε, έτσι όπως εξελισσόταν ο αγώνας. Ήξερε ότι έπρεπε πάση θυσία να νικήσει και αυτό μεγάλωσε το άγχος του. Αν περνούσαμε 2-1 μπροστά τότε θα είχαμε και το περιθώριο δεύτερης ήττας και θα διεκδικούσε ο Λεμπεσόν τη νίκη με τον Κρεάνγκα. Δεν κάναμε και τα καλύτερα παιχνίδια απέναντι στον Γκιώνη κι έτσι γνωρίσαμε άλλη μία ήττα από την Ελλάδα», δήλωσε στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ο προπονητής της εθνικής Γαλλίας και «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στο διπλό ανδρών Πατρίκ Σιλά. 

Έλληνες και Γάλλοι διεθνείς γνωρίζονται άριστα μεταξύ τους όχι μόνο γιατί εδώ και πολλά χρόνια Γκιώνης και Κρεάνγκα παίζουν στη λίγκα, αλλά και γιατί τα…λένε συχνά σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 2012 στο Ντόρτμουντ, η εθνική μας είχε νικήσει 3-1 σε αγώνα  για τις θέσεις 13-16, ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2011, σ’ ένα αξέχαστο ντέρμπι η Ελλάδα αναδείχτηκε ξανά νικήτρια με 3-0 από 0-2 πίσω (από μία νίκη Κρεάνγκα, Γκιώνης, Παπαγεωργίου). Σήμερα μάλιστα, ο Γκιώνης και ο Κρεάνγκα αντιμετώπισαν με την ίδια σειρά τους ίδιους αθλητές (Λεμπεσόν, Ματενέ), όπως και τότε.

Η μεγάλη αναμέτρηση άρχισε με τη συνάντηση του Καλλίνικου Κρεάνγκα (νούμερο 69 στην παγκόσμια κατάταξη) με τον Αντριέν Ματενέ (Νο 46). Ο «χάλκινος» πρωταθλητής κόσμου του 2003 δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, ήταν νευρικός και παρότι προηγήθηκε στο σκορ έχασε 3-1 με καθοριστικό το 4ο σετ όπου σπατάλησε καλή διαφορά. Ο Κρεάνγκα κατάφερε να γυρίσει το 1ο σετ από 8-10 με καλές επιλογές, όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στο επόμενο όταν στο αρχικό 0-4 μείωσε σε 4-5. Φάνηκε μάλιστα, να του δημιουργούν εκνευρισμό τα λάθη, καθώς στο 3ο δεν του πήγε τίποτα καλά και είχε αστοχία σε μπλοκ και επιθέσεις. Η μικρή ανάπαυλα τον βοήθησε να ηρεμήσει, στο 4ο σετ βρήκε ρυθμό και προηγήθηκε 6-1. Η μετάπτωση ξαναεμφανίστηκε, ο Ματενέ πλησίασε στο 6-4 και ο ελληνικός πάγκος πήρε τάιμ άουτ. Τα πράγματα όμως, εξελίχτηκαν χειρότερα. Ο πρωταθλητής μας δεν είχε καθαρό μυαλό, ισοφαρίστηκε κατευθείαν και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 7-8 έχασε τρία σερβίς του αντιπάλου του!

Το βάρος για να διατηρήσει την εθνική μας γερά στη διεκδίκηση του ματς ανέλαβε μετά ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 29). Είχε πολύ δύσκολο έργο απέναντι στον δυνατό αριστερόχειρα επιθετικό Εμανουέλ Λεμπεσόν (Νο 54) και το έφερε σε πέρας με πειστική εμφάνιση και υψηλή αυτοπεποίθηση, που μετέδιδε ηρεμία και στην ομάδα. Έπαιξε τόσο σταθερά και έξυπνα, που ξεπέρασε με 3-0 έναν αθλητή, από τον οποίο είχε χάσει στο Ευρωπαϊκό του 2011. Η τακτική του είχε λιγότερη επίθεση στο συγκεκριμένο ματς, ήταν πολύ έτοιμος στην πίεση του Λεμπεσόν στο backhand και με ποιοτικές άμυνες και διαφορετικά φάλτσα υποχρέωσε σε πολλά λάθη τον αντίπαλό του.

Στο τρίτο στη σειρά ματς ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 134) είχε πάλι πολύ σημαντική δουλειά. Αντιμετώπισε τον Τριστάν Φλορέ (Νο 109), ο οποίος είχε δώσει μόνο ένα παιχνίδι έως εκείνη τη στιγμή και τα είχε πάει καλά απέναντι στον Ιάπωνα Κόκι Νίουα χάνοντας 3-2 σετ. Ο πρωταθλητής Ελλάδας «μεταμορφώθηκε» αγωνιστικά μετά το 2ο σετ, έφτασε σε σπουδαία ανατροπή με 3-2 και χάρισε προβάδισμα και ψυχολογία στην εθνική μας ομάδα. 

Στα δύο πρώτα σετ ο 20χρονος Γάλλος, πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό νέων το 2011, επέβαλε το παιχνίδι του με τον Παπαγεωργίου να μην «πατά» καλά στο τάραφλεξ και να υποπίπτει σε αρκετά λάθη. Με δεδομένη την ποιότητα όμως, αλλά και το γεγονός ότι είναι πιο έμπειρος από τον Φλορέ βρήκε το ψυχικό σθένος και τον τρόπο ν’ αντιδράσει. Άλλαξε την τακτική του, έπαιξε πιο κοντρολαρισμένα και μόλις μείωσε το σκορ ένιωσε και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πήρε πόντους και από το σερβίς, έκλεισε με το «δοντάκι» πολλές φορές τον αντίπαλο στο backhandκαι απλά αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα στο να μπλοκάρει το φαλτσαριστό backhandspin. Μόλις βρήκε τη λύση είχε πια το πάνω χέρι για τη νίκη. Ολοκλήρωσε την ανατροπή κι έφερε την ομάδα ένα βήμα από την σπουδαία πρόκριση.

Ο Γκιώνης κλήθηκε να …τελειώσει τη δουλειά με μία ακόμα νίκη επί του Ματενέ, όπως και το φθινόπωρο του 2011 στο Γκντανσκ. Είχε πόνους στο χέρι όμως και δεν μπορούσε ν’ αποδώσει το 100%. Έχασε το 1ο σετ κι έδειξε απογοήτευση, όμως με την ψυχολογική στήριξη από τον πάγκο βρήκε τα κότσια όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά να βγάλει ηρεμία και να παίξει όπως ακριβώς έπρεπε. Ήταν σαν να… ξέχασε τον τραυματισμό, γύριζε δύσκολες βαθιές άμυνες σε οποιαδήποτε μπαλιά και ανάγκασε τον Ματενέ να κάνει λάθη. Στα κρίσιμα σημεία υπερίσχυσε ξεκάθαρα και δεν αγχώθηκε ούτε στο φινάλε όταν ο Γάλλος μείωσε σε 8-9 από 4-9…Το φινάλε του ματς βρήκε πάλι ένα κουβάρι τους διεθνείς να πανηγυρίζουν μία ακόμα παρουσία στην πρώτη 12άδα Παγκοσμίου πρωταθλήματος, τους χιλιάδες θεατές να τους χειροκροτούν παρατεταμένα και δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να σπεύδουν κοντά τους. Μέχρι να πάνε στη μικτή ζώνη πέρασαν αρκετά λεπτά μάλιστα, γιατί οι πρωταγωνιστές υπέγραφαν αυτόγραφα στους φιλάθλους κι έβγαζαν φωτογραφίες.    

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Γαλλία-Ελλάδα 1-3 :

Αντριέν Ματενέ-Καλλίνικος Κρεάνγκα  3-1 (12-14, 11-5, 11-4, 11-7)

Εμανουέλ Λεμπεσόν-Παναγιώτης Γκιώνης 0-3 (6-11, 9-11, 8-11)

Τριστάν Φλορέ-Κώστας Παπαγεωργίου 2-3 (12-10, 11-7, 6-11, 9-11, 7-11) 

Ματενέ-Γκιώνης 1-3 (11-7, 8-11, 9-11, 8-11)

Στα άλλα δύο ματς της 5ης αγωνιστικής του γκρουπ C, που δεν είχαν ουσιαστικό βαθμολογικό ενδιαφέρον, η Ιαπωνία νίκησε 3-2 την Ουγγαρία και η Ρουμανία 3-2 την Πορτογαλία, που έπαιξε χωρίς τους Φρέιτας, Απολόνια.  

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ C

ΧΩΡΑ                          ΒΑΘΜΟΙ         Ν.-Η.

1. Ιαπωνία                     9                  4-1

2. Πορτογαλία              8                  3-2 (3-1)

3. Ελλάδα                     8                  3-2 (1-3)

——————————————————

4. Γαλλία                     7                  2-3 (3-0)

5. Ρουμανία                7                  2-3 (0-3)

6. Ουγγαρία                6                  1-4

 

* Χαμόγελα στη μικτή ζώνη απ’ όλα τα στελέχη της ομάδας λίγα λεπτά μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα με τη Γαλλία

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ