Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 3-1 από την Πορτογαλία για την εθνική ανδρών, «τελικοί» οι δύο επόμενοι αγώνες

P4303051

P4303051Η ιδανική αρχή κόντρα στην Ιαπωνία και η προσέγγιση του μεγάλου στόχου έχουν δώσει πια τη θέση τους στο άγχος και στην αμφιβολία για την εθνική μας ομάδα των ανδρών. Μετά την πρώτη ήττα από την Ουγγαρία την Τρίτη, σήμερα το μεσημέρι ήρθε άλλη μία από την εξαιρετική Πορτογαλία με 3-1 και πλέον τα δύο εναπομείναντα ματς στο γκρουπ C της Championship Division έχουν τον χαρακτήρα τελικών στον δρόμο για την πρόκριση στην πρώτη 12άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά όταν αγωνίζεσαι στο κορυφαίο επίπεδο κι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα ύστερα από τρεις αγωνιστικές η Ελλάδα μπορεί να πλασαριστεί στις πρώτες τρεις θέσεις του γκρουπ, μπορεί όμως να μείνει ακόμα και στην τελευταία θέση! Επόμενος αγώνας σε λίγες ώρες (13:30) κόντρα στη Ρουμανία, η οποία μόλις πέτυχε την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση επικρατώντας 3-1 της Ουγγαρίας! Οι δευτεραθλητές Ευρώπης τα έδωσαν όλα κόντρα στο 6ο φαβορί των αγώνων και την ομάδα που είχαν νικήσει τον Οκτώβριο στο Σβέσατ για να εξασφαλίσουν το μετάλλιο, όμως αυτή τη φορά ήταν εκείνοι που έχασαν στις λεπτομέρειες.

Έφερναν λοιπόν, από το κοντινό παρελθόν τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις για την ελληνική πλευρά οι Ίβηρες, καθώς εκτός από τη νίκη στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, υπήρξε μετά και η επικράτηση του Γκιώνη στην 8άδα του απλού εναντίον του Απολόνια για την εξασφάλιση ενός ακόμα μεταλλίου… Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός όμως και στο Τόκιο (όπου σημειωτέον βρίσκεται ως το 6ο φαβορί των αγώνων) η Πορτογαλία παρουσιάστηκε ακόμα πιο καλή. Η ομάδα του Κώστα Βατσακλή επανέκαμψε ψυχολογικά μετά την απρόσμενη (όπως εξελίχτηκε το ματς) ήττα από την Ουγγαρία, έπιασε καλή απόδοση κι αν τη βοηθούσε και λίγο η τύχη θα μπορούσε να πάει τον αγώνα τουλάχιστον στο 2-2. Ο Γκιώνης προηγήθηκε 2-0 του εκπληκτικού Φρέιτας στο τέταρτο παιχνίδι (και ο Κρεάνγκα άρχισε ζέσταμα για να είναι έτοιμος κόντρα στον Απολόνια), όμως έχασε συνολικά τέσσερα ματς μπολ κι εκεί διαμορφώθηκε το τελικό σκορ…

Οι «χάλκινοι» πρωταθλητές Ευρώπης του 2011 άλλαξαν το στήσιμο της τριάδας τους συγκριτικά με τον αγώνα στο Σβέσατ, έβαλαν τον Μοντέιρο στη θέση 3 και όχι τον Απολόνια (που τότε είχε χάσει από τον Παπαγεωργίου), όμως η κίνησή τους δεν ήταν απρόβλεπτη και σίγουρα δεν άλλαξε συσχετισμούς. Το θέμα είναι ότι εμφανίστηκαν απόλυτα έτοιμοι για κάθε δυσκολία κι έκανα λιγότερα σφάλματα από τους Έλληνες διεθνείς. Να προστεθεί ότι οι Πορτογάλοι παραμένουν αήττητοι στο γκρουπ και το βράδυ κοντράρουν την Ιαπωνία, η οποία νωρίτερα έδειξε πως βρίσκει το καλύτερό της πρόσωπο και σημείωσε ευρεία νίκη 3-0 επί της Γαλλίας παίρνοντας μάλιστα, όλα τα επί μέρους ματς με 3-0 σετ!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΣΑΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΡΕΪΤΑΣ

«Την περιμέναμε την αλλαγή τους στο στήσιμο, δεν άλλαξε κάτι για μας κι εγώ στέκομαι στον Φρέιτας, που είναι πολύ ανεβασμένος. Έχει φτάσει στο νούμερο 12 του κόσμου, είναι σταθερά σε καλή κατάσταση κι έκανε μεγάλο παιχνίδι σήμερα. Όλα τα παιδιά πάλεψαν από την αρχή, έπαιξαν παθιασμένα, αλλά χάσαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε ξανά τη νίκη σε πέμπτο ματς. Όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, ο Φρέιτας ήταν και πιο τυχερός στο φινάλε και ήρθε αυτή η ήττα. Πρέπει πολύ γρήγορα να συγκεντρωθούμε ξανά γιατί ο αγώνας με τη Ρουμανία το βράδυ παρουσιάζει επίσης μεγάλη δυσκολία», δήλωσε στη μικτή ζώνη ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής.

Λίγα λεπτά μετά τον αγώνα μίλησε στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και ο μεγάλος πρωταγωνιστής Μάρκος Φρέιτας: «Δεν θα έλεγα ότι ήμασταν πιο έτοιμοι σήμερα ν’ αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα απ’ ό,τι στον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τον Οκτώβριο. Έτοιμοι ήμασταν και τότε, απλά κάθε ματς είναι διαφορετικό. Μπορεί να έχουμε συναντηθεί πολλές φορές οι παίκτες μεταξύ μας, όμως κάθε αγώνας διαφέρει κι αυτό είναι Παγκόσμιο πρωτάθλημα», τόνισε αρχικά ο τοπ αθλητής και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και διαθέτει δύο έξοχους αθλητές, τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να κοντράρεις. Τον Γκιώνη γιατί είναι αμυντικός με πολύ ποιοτική επίθεση και τον Κρεάνγκα γιατί είναι πολύ επιθετικός και εκρηκτικός. Πιστεύω λοιπόν, ότι μέτρησε καθοριστικά η σπουδαία απόδοση όλης της ομάδας. Είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε δυνατή ψυχολογία και υπερτερήσαμε στις λεπτομέρειες. Είδατε πως εξελίχτηκε ο αγώνας με τον Γκιώνη. Θα μπορούσα να χάσω και να πάμε στο 2-2…».     

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ   

Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (νούμερο 69 στην παγκόσμια κατάταξη) από τη θέση 2 της ομάδας και πάλι μπήκε πρώτος στον αγωνιστικό χώρο για ν’ αντιμετωπίσει τον φορμαρισμένο Μάρκος Φρέιτας (Νο 12), από τον οποίο είχε χάσει στην Αυστρία. Ο πρωταθλητής μας είχε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα, ούτε άσχημα έπαιξε, ούτε λάθος, όμως στο τέλος λύγισε με 3-1 σετ. Έχασε στις λεπτομέρειες το 1ο σετ, όμως άρχισε πολύ δυνατά το 2ο , δημιούργησε διαφορά και την κράτησε. Έκλεινε τον αντίπαλό του ή άνοιγε το παιχνίδι όποτε χρειαζόταν, αλλά το «κλειδί» ήταν να πιάσει καλά το σερβίς και να μπορεί να έχει διάρκεια στις πολλές μπάλες, που γύρισε ο Πορτογάλος από μακρινή απόσταση. Σε αυτά τα σημεία έκανε λάθη που του έφερναν εκνευρισμό, ενώ στο 3ο σετ φάνηκε να έπαιξε ρόλο ένας αμφισβητούμενος πόντος. Μ ετο σκορ στο 5-4 μπαλάκι από διπλανό τραπέζι βρέθηκε στα όρια του αγωνιστικού χώρου και στην πλευρά που κοιτούσε ο Κρεάνγκα. Επειδή όμως, δεν έπεσε μέσα από τα παραβάν ο διαιτητής δεν σταμάτησε τον πόντο. Ενστικτωδώς σταμάτησε ο πρωταθλητής μας αλλά ούτε οι διαιτητές, ούτε ο Φρέιτας το δέχτηκαν και αμέσως δόθηκε το 5-5. Ο Κρεάνγκα ενοχλήθηκε είχε έναν μικρό διάλογο μαζί τους, ωστόσο δεν άλλαξε τίποτα και αμέσως μετά έχασε άλλους δύο κρίσιμους πόντους (5-7). Στο 4ο σετ ο φετινός νικητής του EuropeCup πήρε μικρή διαφορά, έφτασε στο 10-8 και ο πρώην «χάλκινος» πρωταθλητής κόσμου παρότι έσωσε δύο ματς μπολ δεν απέφυγε την ήττα.    

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 29) έπρεπε ν’ αφήσει πίσω του τον κακό προσωπικό επίλογο στο ματς με την Ουγγαρία και να επανέλθει άμεσα στις αξιόλογες εμφανίσεις. Βρήκε ξανά απέναντί του τον Τιάγκο Απολόνια (Νο 23), ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει για να επαναλάβει το θετικό αποτέλεσμα του Σβέσατ και το εφάρμοσε άψογα. Με πολλή διάρκεια στις άμυνες και πολύ καλή τακτική σε φάλστο-άφαλτσο αποσυντόνισε τον Πορτογάλο και τον οδήγησε σε λάθη. Την ίδια ώρα ήταν πολύ προσεκτικός στα πιο δύσκολα σημεία και χωρίς να χάσει καθόλου τον ρυθμό του έφτασε σε σπουδαία νίκη με 3-0.

Όλα πια ήταν σαν να ξανάρχιζαν από το 0-0 και ο αγώνας του Κώστα Παπαγεωργίου (Νο 134) με τον Ζοάο Μοντέιρο (Νο 56) προσέλαβε τεράστια σημασία. Σε μία ακόμα αναμέτρηση στην οποία ήταν αουτσάιντερ, ο 35άχρονος διεθνής κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια και ήταν άκρως ανταγωνιστικός, άσχετα αν κάμφθηκε με 3-0. Ορισμένα λάθη τακτικής και κυρίως η φοβερή απόδοση του Μοντέιρο ήταν αυτά που έκριναν το αποτέλεσμα. Ο πρωταθλητής Ελλάδας έκανε θαυμάσια εκκίνηση κι έβαλε βάσεις για να προηγηθεί στα σετ (5-2). Ένα ξέσπασμα του αριστερόχειρα επιθετικού όμως, έφερε την ισοφάριση και τελικά την επικράτηση στην παράταση. Ο Παπαγεωργίου είχε πιεστικές μπαλιές με το κομπίνα λάστιχο («δοντάκι») κυρίως στο backhandτου Μοντέιρο, ήταν δυνατός στην επίθεση, όμως συνάντησε προβλήματα στο ανοιχτό παιχνίδι και στο σερβίς του αντιπάλου του. Ο τελευταίος είχε ζηλευτή διάρκεια στα ράλι κι έβγαλε ορισμένες  πολύ δύσκολες επιθέσεις. Στο 3ο σετ και με το σκορ στο 6-6 ο σημερινός «ασημένιος» πρωταθλητής Ευρώπης του ομαδικού έκανε δύο-τρεις λάθος επιλογές, ο Μοντέιρο έπαιξε πιο έξυπνα και διαμορφώθηκε το τελικό σκορ.

Στη σειρά ακολούθησε μία ακόμα …τιτανομαχία του Γκιώνη με τον Φρέιτας σε μία επανάληψη του αγώνα τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (άσχετα αν ξαναέπαιξαν από τότε σε διασυλλογικό επίπεδο και είχε χάσει ο Παναγιώτης). Το σκηνικό γνώριμο με πολλή τεχνική, μεγάλα ράλι, ποικιλία χτυπημάτων και μυαλωμένο παιχνίδι κι από τους δύο. Έμοιαζε σίγουρο ότι ο νικητής θα κρινόταν στις λεπτομέρειες κι εκεί υπερίσχυσε ο Φρέιτας παρότι έχανε 0-2. Ο Γκιώνης άρχισε καλύτερα, απέκτησε μικρή διαφορά με πειθαρχημένο και προσεγμένο παιχνίδι και την κράτησε. Στο 2ο σετ βρέθηκε μπροστά με 6-2 και πολύ γρήγορα πίσω με 6-7! Το κρίσιμο σετ (στη διάρκεια του οποίου χρησιμοποίησε και το τάιμ άουτ ο Κώστας Βατσακλής) πήγε στο 9-9 κι έγινε …γκραν γκινιόλ. Ο Έλληνας πρωταθλητής έχασε δύο ευκαιρίες για το 2-0 (στο 10-9 και το 11-10), μετά έσωσε δύο σετ μπολ (11-12, 12-13), ξαναπήρε προβάδισμα που καλύφθηκε και τελικά αξιοποίησε την ευκαιρία στο 15-14 έχοντας βγάλει αμέτρητες άμυνες με το backhand!

Ο Φρέιτας δεν άλλαξε τακτική στο 3ο σετ, επέμεινε στο backhandκι εκμεταλλευόμενος κάποια λάθη του Γκιώνη βρέθηκε στο +3 (6-3 και 8-5) και κράτησε το αβαντάζ για να μειώσει το σκορ. Ξανά στο 9-9 το 3ο σετ κι αφότου καλύφθηκε μικρό χάντικαπ με 5-7. Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού έχασε δύο ματς μπολ, σε απίστευτο ράλι στο τέλος στάθηκε άτυχος με «σόρι» και ο αγώνας έφτασε στο 2-2! Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο «κόντα» σετ με τον Πορτογάλο να δίνει συνεχώς επιθέσεις στο ρεβέρ και τον Γκιώνη να απαντά με πιεστικές βαθιές άμυνες και να ψάχνει ευκαιρίες για να επιτεθεί.   

Σε κρίσιμες στιγμές χάθηκαν τρεις άμυνες το σκορ πήγε στο 5-8 και στο 6-10, όμως ο Γκιώνης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Κατέκτησε τέσσερις πόντους στη σειρά, απέκτησε δύο ματς μπολ, έσωσε συνολικά πέντε, όμως στο τέλος κάμφθηκε με τον Φρέιτας να έχει και τη βοήθεια της τύχης σε αρκετά ράλι του 5ου σετ…

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Πορτογαλία-Ελλάδα 3-1:

Μάρκος Φρέιτας-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-1 (11-7, 6-11, 11-8, 12-10)

Τιάγκο Απολόνια-Παναγιώτης Γκιώνης 0-3 (9-11, 6-11, 8-11)

Ζοάο Μοντέιρο-Κώστας Παπαγεωργίου 3-0 (13-11, 11-7, 11-8)

Φρέιτας-Γκιώνης 3-2 (8-11, 14-16, 11-5, 13-11, 16-14)

                                                

 

 

 

* Στη φωτό οι διεθνείς μας χαλαρώνουν και συζητούν σε διάδρομο του γυμναστηρίου για το παιχνίδι προσπαθώντας να επανακτήσουν την ηρεμία τους για το επόμενο πολύ δύσκολο ματς.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ