Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αναχωρούν για το Τόκιο και μπαίνουν στους ρυθμούς του Παγκοσμίου πρωταθλήματος οι εθνικές μας ομάδες

P4242930

P4242930Ώρα …Ιαπωνίας βάζουν από αύριο στα ρολόγια τους τα μέλη των εθνικών μας ομάδων επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Το πρωί αναχωρούν για το Τόκιο και μπαίνουν για τα καλά στους ρυθμούς του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού, που θα διεξαχθεί εκεί από τις 28 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου. Θα φτάσουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα μέσω Κωνσταντινούπολης το πρωί του Σαββάτου, θα ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους το απόγευμα της Κυριακής και τη Δευτέρα θ’ αρχίσουν την προσπάθειά τους για θετική παρουσία στην κορυφαία διοργάνωση του αθλήματος. Την ανδρική ομάδα συγκροτούν οι Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης, Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Λαγογιάννης και Τάσος Ρηνιώτης. Στην αντίστοιχη των γυναικών είναι η Κατερίνα Τόλιου, η Μαρία Χριστοφοράκη, η Αγγελίνα Παπαδάκη, όπως και η Χριστίνα Φίλη, η οποία θα έχει τον ρόλο της προπονήτριας, αλλά με την επισήμανση ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο θα μπορεί επίσης ν’ αγωνιστεί. Επικεφαλής του τεχνικού τιμ ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής, ενώ αρχηγός αποστολής είναι ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και έφορος των εθνικών ομάδων Μανώλης Κολυμπάδης. Η εθνική ανδρών παίρνει μέρος στην 1η κατηγορία (τη λεγόμενη Championship Division), έχει μεγάλη επιθυμία την πρόκριση στην κορυφαία 12άδα, αλλά πρώτιστα θέλει να εξασφαλίσει την παραμονή. Η αντίστοιχη των γυναικών μετέχει στη 2η κατηγορία (Second Division), θέλει να σιγουρέψει την παραμονή όσο γίνεται πιο γρήγορα κι από κει και πέρα να πετύχει καλό πλασάρισμα.

«Μετά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας έχουμε πράγματι ακόμα καλύτερη ψυχολογία, περισσότερη δύναμη κι αισθανόμαστε λίγο μεγαλύτερη ευθύνη. Την ίδια ώρα ωστόσο, παραμένουμε προσγειωμένοι και ξέρουμε ότι πρέπει να παρουσιαστούμε έτοιμοι από κάθε πλευρά για να πραγματοποιήσουμε άλλη μία καλή πορεία. Είναι ένα μουντιάλ, βρισκόμαστε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του παγκοσμίου στερεώματος και πρώτιστα θέλουμε να σώσουμε την κατηγορία», τόνισε για την εθνική ανδρών ο Κώστας Βατσακλής και συνέχισε: «Το 2012, στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού, είχαμε κατακτήσει τη 15η θέση. Μακάρι να τα πάμε το ίδιο καλά ή και καλύτερα. Εφόσον εξασφαλίσουμε την παραμονή θέτουμε ως μεγάλο στόχο την είσοδο στη 12άδα. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε και μας κάνει πιο αισιόδοξους το γεγονός ότι έχουμε τέσσερις ομάδες από την Ευρώπη, τις οποίες έχουμε νικήσει στο πρόσφατο παρελθόν. Θέλουμε ν’ αποδείξουμε ότι δεν ήταν φωτοβολίδα τα μετάλλια στην Αυστρία τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αποτέλεσμα σταθερής πορείας σε μεγάλες διοργανώσεις όπου συγκυρίες δεν είχαν επιτρέψει να βρεθούμε νωρίτερα σε πόντιουμ νικητών».

P4242931Το ανδρικό συγκρότημα έχει κληρωθεί στο γκρουπ C όπου είναι επικεφαλής το 3ο φαβορί της διοργάνωσης, η Ιαπωνία. Οι υπόλοιποι αντίπαλοι προέρχονται από την Ευρώπη. Είναι η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Θα τις αντιμετωπίσει όλες σε σύστημα «ένας προς όλους» και κάνει αρχή τη Δευτέρα στις 09.30 ώρα Ελλάδας (16.30 τοπική) κόντρα στην οικοδέσποινα Ιαπωνία. Έχουν σχηματιστεί 4 γκρουπ των 6 ομάδων. Πλασάρισμα στην πρώτη τριάδα του γκρουπ σημαίνει είσοδος στη 12άδα και άμεση παραμονή στην κορυφαία κατηγορία του θεσμού. Αν η Ελλάδα τερματίσει στην 4η , την 5η ή την 6η θέση του γκρουπ θα πάει στο ταμπλό των θέσεων 13-24 και θα συνεχίσει την προσπάθεια για την επίτευξη του βασικού στόχου.

Η εθνική γυναικών βρέθηκε στο γκρουπ Η (το 4ο και τελευταίο της Second Division) όπου μάλιστα άλλαξαν δύο αντίπαλοι σε σχέση με την αρχική κλήρωση. Το Περού και το Ουζμπεκιστάν αντικατέστησαν τη Χιλή και τη Βενεζουέλα, οι οποίες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους. Το γκρουπ συμπληρώνουν η Βραζιλία, η Σουηδία και η Σλοβενία. Τη Δευτέρα, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, τα κορίτσια θ’ αναμετρηθούν με την επικεφαλής του γκρουπ Βραζιλία (στις 12.30 δική μας ώρα). Κι εδώ ισχύει ότι οι πρώτες τρεις θέσεις των γκρουπ χαρίζουν αμέσως την παραμονή και πρόκριση στη 12άδα της 2ης κατηγορίας. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα παίξει μετά για τις θέσεις 37-48.

Ο Κώστας Βατσακλής, που είναι υπεύθυνος και για τις δύο εθνικές ομάδες στην αίθουσα STAGτου Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, έδειξε την πίστη του και στο γυναικείο συγκρότημα, το οποίο είχε κάνει αρνητική πορεία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τώρα θέλει όσο τίποτε άλλο ν’ αφήσει καλές εντυπώσεις. «Είμαι πολύ αισιόδοξος και για τις γυναίκες, οι οποίες θεωρώ ότι θα δώσουν μεγάλες μάχες και θα βγουν νικήτριες. Μπορούν να μπουν στην πρώτη 12άδα της κατηγορίας τους, έχουν δουλέψει πολύ και διψάνε για καλές εμφανίσεις, ειδικά μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που δεν επιφύλαξε κάποια επιτυχία για τις ίδιες».

P4242935Το κοουτσάρισμα των γυναικών αναλαμβάνει η Χριστίνα Φίλη. Σε μία έκτακτη συνεργασία με την Ε.Φ.Ο.Επ.Α., η εν ενεργεία πρωταθλήτρια έχει μπροστά της μία ξεχωριστή πρόκληση κι ελπίζει μέσα από την καλή συνεργασία με τις υπόλοιπες αθλήτριες να φέρει θετικά αποτελέσματα. «Αντιμετωπίζω με ενθουσιασμό αυτή την πρόκληση και περιμένω πως και πως ν’ αρχίσουν οι αγώνες. Όπως έχω ξαναπεί, θεωρώ τιμή την εμπιστοσύνη, που μου έδειξαν τα κορίτσια, ο προπονητής και η ομοσπονδία και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να βοηθήσω στη δύσκολη αποστολή μας», τόνισε η αθλήτρια του Πέρα Αθηνών με τη μεγάλη εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2009, που αποχώρησε από την εθνική ομάδα. «Δεν νομίζω ότι επειδή αγωνίζομαι ακόμα πρέπει να καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσω ως προπονήτρια. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Άλλωστε στις εσωτερικές διοργανώσεις πάντα βοηθάω τις συμπαίκτριές μου στο κομμάτι της τακτικής, της ψυχολογίας ή της ενέργειας, ενώ κι εδώ στο προπονητήριο της εθνικής όποτε ερχόμουν τα τελευταία χρόνια βοηθούσα, όποτε χρειαζόταν, με διάφορες συμβουλές τα κορίτσια. Η συνεργασία μας αυτές τις ημέρς των προπονήσεων είναι άψογη και πάει καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Βλέπω την εκτίμηση και τον σεβασμό προς το πρόσωπό μου, η χημεία μας είναι καταπληκτική και περιμένω να φανεί και στο τραπέζι αυτό». Για τον στόχο της γυναικείας ομάδας η Φίλη ανέφερε:  «Σίγουρα το γεγονός ότι η ομάδα δεν είχε καταφέρει κάτι ουσιαστικό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχει πεισμώσει τις αθλήτριες. Υπάρχει αισιοδοξία, έχουμε κάνει ποιοτική προπόνηση και είμαστε σε καλή κατάσταση. Και εκείνες και εγώ που ίσως χρειαστεί να παίξω. Πιστεύω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες όχι μόνο για την παραμονή αλλά και για την είσοδο στην πρώτη 12άδα της κατηγορίας μας. Η αποχώρηση δύο χωρών και η αντικατάσταση με δύο ομάδες που προωθήθηκαν από την 3η  κατηγορία είναι κάτι θετικό για μας».

 

* Τρία στιγμιότυπα από τη σημερινή πρωινή προπόνηση στο Σ.Ε.Φ. 

Στη φωτό 1 η Χρ. Φίλη στο μέσο με όλες τις αθλήτριες της εθνικής ομάδας, που το τελευταίο διάστημα γυμνάζονται και υπό τις δικές της οδηγίες. Αριστερά και δεξιά η Γ. Ζαβιτσάνου και η Φ. Εξάρχου αντίστοιχα, που δεν θα είναι στο Τόκιο και ανάμεσά τους οι Αγγ. Παπαδάκη, Μ. Χριστοφοράκη και Κ. Τόλιου.

Στη φωτό 2: Έξι από τους αθλητές της εθνικής ανδρών στην εκτέλεση ασκήσεων και στη φωτό 3 η Φίλη και ακόμα τρεις αθλήτριες της εθνικής ομάδας σε ώρα προπόνησης.  

                                                          

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ