Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρωταθλητής Ελλάδας για 5η σερί χρονιά ο Παπαγεωργίου στους άνδρες, πρώτο χρυσό για τη Χριστοφοράκη στο απλό γυναικών

IMG 6159

IMG 6159Ένας …συνήθης ύποπτος και μία …πρωτάρα κατέκτησαν τους τίτλους του απλού σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα STAG του Σταδίου IMG 6164Ειρήνης και Φιλίας, στο 66ο  Πανελλήνιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών-γυναικών. Ο Κώστας Παπαγεωργίου φόρεσε στο λαιμό του το χρυσό μετάλλιο για 6η συνολικά φορά και 5η συνεχόμενη αποδεικνύοντας ότι παραμένει ο κυρίαρχος των ατομικών διοργανώσεων κι ας μην έκανε πολύ καλή σεζόν στην Α1 κατηγορία! Η Μαρία Χριστοφοράκη αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας για πρώτη φορά στην καριέρα της και ύστερα από κόπους χρόνων βάδισε στα …χνάρια της μητέρας της Κατερίνας Σπανού, η οποία είχε φτάσει σε αυτόν τον τίτλο το 1982 και το 1984! Στο διπλό ανδρών πήραν την πρωτιά οι Τάσος Ρηνιώτης/Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και στο διπλό γυναικών κράτησαν τα σκήπτρα οι Λάουρα Νικουλάε/Χριστίνα Φίλη. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, που προσέλκυσε 200 φίλους του αθλήματος και χάρισε θέαμα και συγκινήσεις, ήταν και φέτος αφιερωμένο στη μνήμη του επί σειρά ετών εφόρου του Α.Σ. Πέρα Αθηνών και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας Δάμωνα Δαμιανίδη.

Στο απλό ανδρών ο Κώστας Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε απόλυτα γι’ άλλη μια χρονιά τον τίτλο του φαβορί. Στον τελικό είχε εξαιρετική απόδοση, κυριάρχησε με 4-0 σετ του Γιάννη Βλοτινού και πήρε…ρεβάνς για τις τρεις διαδοχικές ήττες από τον ίδιο αντίπαλο σε τελικούς Πανελληνίων πρωταθλημάτων της μεγάλης κατηγορίας. Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του ομαδικού ανδρών έχει προ πολλού γράψει ιστορία στο άθλημα, όμως πλέον έχει βάλει …κερασάκι στην τούρτα μ’ ένα μοναδικό επίτευγμα! Στα πέντε σερί χρυσά από το 2010 έως σήμερα επιβάλλεται πάντα με 4-0 σετ στους τελικούς έχοντας μάλιστα διαφορετικό αντίπαλο κάθε φορά (Παπαδημητρίου, Φραγκούλης, Λαγογιάννης, Μάκρας οι τέσσερις προηγούμενοι)!!! Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη ότι διαχειρίζεται άψογα το ειδικό βάρος αυτών των αγώνων.

IMG 6330Ο Βλοτινός ήταν και φέτος αξιοθαύμαστος για την πορεία του και απέσπασε δικαιολογημένα το θερμό χειροκρότημα. Στα 43 του χρόνια αυτός ο αθλητής-πρότυπο των 14 τίτλων στο απλό του θεσμού έφτασε στον τελικό με σπουδαία απόδοση και πολύ δύσκολες νίκες εναντίον εν ενεργεία διεθνών. Σαφώς υστέρησε στον τελικό, ωστόσο ήταν φυσικό να κουραστεί κάπως και να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του. Από την αρχή δε, φάνηκε να μην έχει ρυθμό κι αυτό επηρέασε την ψυχολογία του. Ο Παπαγεωργίου από την άλλη ήταν πολύ έτοιμος και πολύ σταθερός κι έτσι ήρθε αυτό το αποτέλεσμα, που δεν περίμενε κανένας από τους φίλους του αθλήματος (11-4, 11-4, 11-5, 11-9). Συνολικά ήταν ο 5ος μεταξύ τους τελικός στη διοργάνωση και ο Παπαγεωργίου είχε νικήσει και το 2005 στην Πάτρα.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: «ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ»

«Είχα την ελπίδα ότι ο Γιάννης θα κουραστεί κάποια στιγμή, θα χάσει τον ρυθμό του διότι σε όσο καλή κατάσταση και να διατηρείται, συνάντησε μεγάλα ζόρια σήμερα και ειδικά στο ματς με τον Λαγογιάννη, όμως σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να κυλήσει έτσι ο τελικός. Θα έλεγα μάλιστα, ότι τρόμαξα όταν τον είδα να παίζει τόσο σταθερά με τον Λαγογιάννη, ξέρω πόσες άσχημες αναμνήσεις έχω εναντίον του από το παρελθόν κι όλα αυτά τα υπολογίζεις. Ο Γιάννης υστέρησε όμως, δεν είχε την κατάλληλη συγκέντρωση, έμεινε εκτός ρυθμού και δεν μπόρεσε να με πιέσει ούτε με το σερβίς και την πρώτη μπαλιά που ανέκαθεν με δυσκολεύουν», δήλωσε λίγα λεπτά μετά τον θρίαμβό του ο Παπαγεωργίου και συνέχισε: «Έτσι όπως πήγαν τα πράγματα δυσκολεύτηκα κυρίως στον ημιτελικό με τον Ρηνιώτη, ενώ δεν είχα καθόλου εύκολο έργο ούτε στα προημιτελικά με τον Κώστα Κωνσταντινόπουλος άσχετα αν επικράτησα με 4-0.  Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζω το σερί με τους πανελλήνιους τίτλους και θέλω να αφιερώσω αυτό το κύπελλο στη γυναίκα μου και τον γιο μου».

Ο Παπαγεωργίου για να φτάσει στον τελικό είχε αρχικά byeστο ταμπλό των «32» και απέκλεισε τον Γιώργο Κανάση με 3-0 σετ στη 16άδα, τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο με 4-0 στην 8άδα και τον Τάσο Ρηνιώτη με 4-2 στα ημιτελικά. Το Σάββατο στο 1ο γκρουπ είχε επιβληθεί του Ανέστη Καριοφυλλίδη (Φιλία Ορεστιάδας) και του Νίκου Αλεξανδρόπουλου (Α.Ο. Αγίας Βαρβάρας) με 3-0 σετ.

Ομοίως ο Βλοτινός προχώρησε χωρίς αγώνα στους «16» των νοκ άουτ και μετά απέκλεισε τον Ανδρέα Τσόπελα (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.) με 3-0 σετ, τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο με 4-1 και τον Κώστα Λαγογιάννη με 4-2. Ο ημιτελικός με τον Λαγογιάννη διήρκησε σχεδόν μία ώρα, πρόσφερε πλούσιο θέαμα και σασπένς και καθήλωσε στις θέσεις τους όλους τους φιλάθλους. Το Σάββατο, στο 4ο προκριματικό γκρουπ, ο Βλοτινός είχε επικρατήσει με 3-0 σετ του Δημήτρη Καλαϊτζή (Αίας Ευόσμου) και του Χρήστου Τσαρσιταλίδη (Άρης Βούλας).

P3232761Στο απλό γυναικών αναμετρήθηκαν δύο βασικά στελέχη της εθνικής ομάδας, η Μαρία Χριστοφοράκη και η Κατερίνα Τόλιου και καταγράφηκε ένας από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς των τελευταίων χρόνων. Όχι μόνο γιατί ήταν (κι έτσι αναμενόταν) πολύ αμφίρροπος, αλλά και γιατί κράτησε 1 ώρα και 5 λεπτά και είχε ασυνήθιστο μοτίβο. Η Χριστοφοράκη με το all around παιχνίδι και η Τόλιου με την άμυνα έδωσαν ματς …της υπομονής, όπου θα επικρατούσε όποια έκανε τα λιγότερα λάθη. Αυτή ήταν η Χριστοφοράκη και κατέκτησε τον τίτλο με σκορ 4-2 (7-11, 11-9, 6-11, 11-8, 11-5, 11-9). Η εικόνα του τελικού περιλάμβανε πολλές μπαλιές κι από τις δύο αθλήτριες, ελάχιστα ρίσκο, επιλεγμένα forehand top spin από τη νικήτρια και λίγες αλλαγές με επίθεση από τη φιναλίστ. Η Τόλιου πέρασε μπροστά με 2-1 σετ, η Χριστοφοράκη ανέτρεψε την κατάσταση στα δύο επόμενα σετ και προηγήθηκε με 5-0! Η αντίπαλός της αντέδρασε πετυχημένα, ισοφάρισε γρήγορα σε 6-6 και το φινάλε κρίθηκε στις λεπτομέρειες όταν στο 9-9 η Τόλιου υπέπεσε σε δύο λάθη με κομμένες μπαλιές. Η 25χρονη αθλήτρια, που φέτος αγωνίζεται στον Ο.Ε.Α. Έδεσσας, έτρεξε στην αγκαλιά του πατέρα της (και προπονητή) Γιώργου και πανηγύρισε την πρωτιά εμφανώς συγκινημένη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο φαληρικό στάδιο βρέθηκε και η ψυχή του σωματείου Τάκος Αναστασιάδης, ο οποίος ταξίδεψε από την Έδεσσα στην Αθήνα για να της συμπαρασταθεί.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΗ: «ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ»

«Αισθάνομαι τέλεια! Είμαι χαρούμενη, συγκινημένη, θέλω να αφιερώσω το πρώτο μου χρυσό μετάλλιο στο απλό αυτής της διοργάνωσης στην οικογένειά μου, τον πατέρα μου, τη μητέρα μου και τον παππού μου τον Μήτσο», δήλωσε με πλατύ χαμόγελο η Χριστοφοράκη και για την τακτική της στον τελικό επισήμανε: «Γενικά έπαιξα με μεγάλη υπομονή και άλλαξα τακτική μετά το 3ο σετ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή έδινα μπάλες σε όλο το τραπέζι και μετά επέλεξα να στριμώξω την Κατερίνα στο ρεβέρ. Έτσι, δεν της έδωσα πολλές ευκαιρίες για επίθεση, ενώ  ήμουν πολύ σταθερή».

Η Χριστοφοράκη πέρασε χωρίς αγώνα στα προημιτελικά, εκεί ξεπέρασε πολύ δύσκολα το εμπόδιο της νεαρής Φιλίας Εμίρη με 4-3 και στα ημιτελικά έκαμψε την περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών Χριστίνα Φίλη με 4-1 σε συναρπαστικό ματς, που κράτησε 44 λεπτά! Χτες στο 3ο γκρουπ επικράτησε της Κωνσταντίνας Παρίδη (Φοίνικα Πειραιά) με 3-2 σετ και της Νίκης Μπρισκόλα (Αθηνά Μαγκουφάνας) με 3-1. Αξιοσημείωτο αποτέλεσμα η νίκη της Γεωργιάδου επί της διεθνούς Γεωργίας Ζαβιτσάνου με 4-3 σετ στα προημιτελικά.

Η Τόλιου είχε επίσης byeστη 16άδα και ακολούθως απέκλεισε την Όλγα Γεωργοπούλου στην 8άδα με 4-1 και την Ελένη Γεωργιάδου στην 4άδα με 4-0. Το Σάββατο κυριάρχησε στο 2ο γκρουπ νικώντας τη Φρόσω Τσαχάκη (Άρης Βούλας) και τη Φιλία Εμίρη (Αθηνά) με 3-0 σετ.

IMG 6142Στο διπλό ανδρών το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε ύστερα από συγκλονιστική αναμέτρηση δυο ζευγαριών, που πρώτη φορά εμφανίζονται σε οποιαδήποτε ελληνική διοργάνωση. Ο Τάσος Ρηνιώτης και ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, που αγωνίστηκαν μαζί μόνο στο διεθνές τουρνουά της Κύπρου, τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέβαλλαν με 3-1 σετ τους Λευτέρη Μάκρα/Κώστα Λαγογιάννη, οι οποίοι αν και συμπαίκτες στο Πέρα, δεν είχαν σχηματίσει ζευγάρι άλλη φορά.

Οι φιναλίστ πήραν σχετικά εύκολα το 1ο σετ, όμως έχασαν στις λεπτομέρειες και τα τρία επόμενα. Ο δεξιόχειρας Ρηνιώτης και ο αριστερόχειρας Κωνσταντινόπουλος συνδυάστηκαν θαυμάσια, αξιοποίησαν το δυνατό τους «όπλο», που είναι η πολύ καλή επίθεση κι επικράτησαν με οριακή διαφορά σε όλα τα σετ. Στο 4ο οι Μάκρας/Λαγογιάννης είχαν σετ μπολ και έχασαν τρεις πόντους στη σειρά με τον δεύτερο να είναι τυχερός (η μπάλα στο φιλέ σε χτύπημα του Ρηνιώτη). Τα σετ: 5-11, 11-9, 13-11 και 12-10. Σημειωτέον ότι τόσο ο Κωνσταντινόπουλος όσο και ο Ρηνιώτης πανηγύρισαν τον δεύτερο πανελλήνιο τίτλο τους στο συγκεκριμένο αγώνισμα, μετά από το 2010 και το 2009 αντίστοιχα όταν κυριάρχησαν με άλλους παρτενέρ (Γιώργο Φραγκούλη και Δημήτρη Παπαδημητρίου αντίστοιχα).  

Πολύ ελκυστικοί από κάθε άποψη ήταν και οι δύο ημιτελικοί. Στον έναν ο Μάκρας με τον Λαγογιάννη κατέβαλλαν με 3-1 σετ το πρώτο φαβορί του αγωνίσματος και πρωταθλητές της τριετίας 2004-2006 Γιάννη Βλοτινό/Κώστα Παπαγεωργίου. Πήραν οριακά το 3ο σετ και το προβάδισμα κι επικράτησαν στην παράταση κι αφού χρειάστηκαν τρία ματς μπολ. Στον άλλο ημιτελικό οι Ρηνιώτης/Γ. Κωνσταντινόπουλος βρέθηκαν να χάνουν 5-2 στο 5ο σετ από τους Γιώργο Κανάση/Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο (που επίσης έπαιξαν πρώτη φορά μαζί) κι έκαναν την ανατροπή με 11-8.

IMG 6278Στον τελικό του διπλού γυναικών συναντήθηκαν τα ίδια ζευγάρια με πέρσι. Ίδια ήταν και η κατάληξη με τις Λάουρα Νικουλάε/Χριστίνα Φίλη να νικούν με 3-0 σετ, όπως και το 2013, τις Όλγα Γεωργοπούλου/Γεωργία Ζαβιτσάνου. Οι φιναλίστ ήταν και πάλι αξιόμαχες, όμως η ποιότητα των δύο αθλητριών του Πέρα (με τη Νικουλάε μάλιστα, να έχει και το κομπίνα λάστιχο στο ρεβέρ και να προσθέτει δυσκολία), σε συνδυασμό με την τεράστια εμπειρία τους από τέτοια ματς έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε όλα τα κρίσιμα σημεία. Τα σετ 11-9, 11-7 και 11-7.

Στα ημιτελικά οι πρωταθλήτριες απέκλεισαν εύκολα με 3-0 σετ τις Αλίκη/Κιούφη/Κατερίνα Τόλιου, ενώ οι δευτεραθλήτριες έκαμψαν δύσκολα με 3-1 τις Φιλία Εμίρη/Νίκη Μπρισκόλα, οι οποίες στα προημιτελικά είχαν σημειώσει σπουδαία νίκη εναντίον του δεύτερου φαβορί Φιλαρέτη Εξάρχου/Μαρία Χριστοφοράκη. Νικουλάε και Φίλη έχουν πάρα πολλούς τίτλους στο αγώνισμα, απλά για την πρώτη να προστεθεί ότι κατακτά για δεύτερη φορά τρεις συνεχόμενους. Το ίδιο είχε κάνει και στο χρονικό διάστημα 2005-2007 με συμπαίκτρια την Αρχοντούλα Βολακάκη, ενώ το 2012 είχε επικρατήσει με την Αγγελίνα Παπαδάκη.

Όλοι οι νικητές σε κάθε αγώνισμα:

Απλό ανδρών:

1. Κώστας Παπαγεωργίου (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

2. Γιάννης Βλοτινός (Αετοί Πόλης)

3. Τάσος Ρηνιώτης (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)

-. Κώστας Λαγογιάννης (Πέρα Αθηνών)

Απλό γυναικών:

1. Μαρία Χριστοφοράκη (Ο.Ε.Α. Έδεσσας)

2. Κατερίνα Τόλιου (Δ.Α.Ο. Ταύρου)

3. Χριστίνα Φίλη (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

-. Ελένη Γεωργιάδου (Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης)

Διπλό ανδρών:

P32327571. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος/Τάσος Ρηνιώτης (Α.Ο. Αμφιθέας/Ολυμπιακός)

2. Κώστας Λαγογιάννης/Λευτέρης Μάκρας (Πέρα Αθηνών)

3. Κώστας Παπαγεωργίου/Γιάννης Βλοτινός (Πέρα Αθηνών/Αετοί Πόλης)

-. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος/Γιώργος Κανάσης (Α.Ο. Αμφιθέας/Α.Ο. Πεύκης)

Διπλό γυναικών:

1. Λάουρα Νικουλάε/Χριστίνα Φίλη (Πέρα Αθηνών)

2. Γεωργία Ζαβιτσάνου/Όλγα Γεωργοπούλου (Ολυμπιακός/Πέρα Αθηνών)

3. Φιλία Εμίρη/Νίκη Μπρισκόλα (Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας)

-. Αλίκη Κιούφη/Κατερίνα Τόλιου (Δ.Α.Ο. Ταύρου)

* Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα των αγώνων θ’ αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες στο σάιτ της ομοσπονδίας www.httf.gr.

 

* Εκτός από τις φωτογραφίες δύο απονομών όλες οι υπόλοιπες είναι από το πλούσιο υλικό, που είχε την καλοσύνη να προσφέρει στο γραφείο Τύπου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., ο Βασίλης Καραουλάνης.  

* Φωτό 1 και 2 ο Κώστας Παπαεωργίου και η Μαρία Χριστοφοράκη.

* Φωτό 3: Παπαγεωργίου και Βλοτινός αγκαλιάζονται στο φινάλε του τελικού. Μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν και συμπαίκτες σε σύλλογο και εθνική ομάδα, ενώ συνεργάζονται και ως αθλητής με προπονητή στο Πέρα.

* Φωτό 4: Η απονομή στις νικήτριες του απλού γυναικών από τον ταμία της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Παναγιώτη Λαγογιάννη

Φωτό 5: Οι πρωταθλητές Ελλάδας του διπλού Κωνσταντινόπουλος/Ρηνιώτης σε φάση από τον τελικό.

Φωτό 6: Θεαματικό στιγμιότυπο από ψηλά στον τελικό του διπλού γυναικών με τη Ζαβιτσάνου να επιχερεί forehand spin.

Φωτό 7: Οι νικητές του διπλού ανδρών με τα έπαθλά τους στην απονομή που έκανε το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Αλέκος Κωνσταντινόπουλος. 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ