Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τις αντιπάλους τους στα γκρουπ του Παγκοσμίου πρωταθλήματος έμαθαν οι εθνικές μας ομάδες

TT145

TT145Με την κλήρωση των γκρουπ στις τρεις πρώτες κατηγορίες άρχισε από το πρωί η αντίστροφη μέτρηση για το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού, το οποίο θα διεξαχθεί στο Τόκιο από τις 28 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου. Η διαδικασία αφορούσε την 1η (Championship Division), τη 2η (Second Division) και την 3η κατηγορία (Third Division), από τις πέντε που θα σχηματιστούν συνολικά κι έγινε στις 13:00 τοπική ώρα στο TV Tokyo Studios. Η εθνική μας ομάδα των ανδρών έχει μόνο μία αντίπαλο εκτός Ευρώπης, τη διοργανώτρια χώρα και μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση στην πρώτη 12άδα του θεσμού. Κληρώθηκε στο γκρουπ C (το 3ο) κι εκτός από την οικοδέσποινα Ιαπωνία, που είναι και επικεφαλής, θα βρει μπροστά της την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Η εθνική γυναικών μετέχει στη 2η κατηγορία και βρέθηκε στο γκρουπ Η (το 4ο και τελευταίο της Second Division) με αντιπάλους τη Βραζιλία (επικεφαλής), τη Σουηδία, τη Σλοβενία, τη Χιλή και τη Βενεζουέλα. ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗ ΠΟΖΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Και στις δύο κατηγορίες έγιναν 4 γκρουπ των 6 ομάδων. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών μπήκε, όπως αναμενόταν βάσει της 15ης θέσης στο Παγκόσμιο του Ντόρτμουντ και της 14ης θέσης στο τρέχον World Team Ranking, στην τέταρτη σειρά των seeding της κλήρωσης. Από «πάνω του» ήταν η Πορτογαλία και η Γαλλία κι αν ληφθεί υπόψη ότι την πρώτη την κατέβαλλε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα-ορόσημο του 2013 και τη δεύτερη την έχει επίσης νικήσει στο πρόσφατο παρελθόν, τότε η κλήρωση θεωρείται βατή και δημιουργεί σοβαρές πιθανότητες για την κατάληψη μίας εκ των τριών προνομιούχων θέσεων του γκρουπ. Τον …σούπερ αντίπαλο για την κορυφή του ομίλου δεν θα μπορούσε να τον αποφύγει, αφού τα τέσσερα πρώτα φαβορί τοποθετήθηκαν επικεφαλής στα ισάριθμα γκρουπ και η Ιαπωνία είναι το 3ο. Το 2010 και το 2012 ήταν η Κίνα μαζί με την εθνική μας, το 2008 η Σιγκαπούρη, το 2006 το Χονγκ Κονγκ και σίγουρα αυτά τα ματς με τις μεγάλες ασιατικές δυνάμεις αποτελούν ξεχωριστή πρόκληση. Από κει και πέρα, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, που προέρχονταν από την πέμπτη και την έκτη σειρά των seeding, έχουν κι αυτές μεγάλη αξία, όπως όλες οι ομάδες στη Championship Division, όμως αναμφίβολα είναι αντίπαλοι στα μέτρα της εθνικής μας. Την Ουγγαρία τη νίκησαν οι διεθνείς μας πέρσι τέτοιο καιρό στον Πειραιά εξασφαλίζοντας την παραμονή στην 1η κατηγορία της Ευρώπης, που ως γνωστόν έφερε μήνες μετά και την τεράστια επιτυχία του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας.

Στο 1ο γκρουπ του Παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι επικεφαλής η Κίνα. Εκεί βρίσκονται ακόμα η Αυστρία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Πολωνία και η Σερβία. Στο 2ο γκρουπ κληρώθηκαν η Γερμανία (επικεφαλής), το Χονγκ Κονγκ, η Κροατία, η Σιγκαπούρη, η Δανία και η Ουκρανία. Στο 4ο γκρουπ είναι η Κορέα (επικεφαλής), η Κινεζική Ταϊπέι, η Σουηδία, η Λευκορωσία, η Ισπανία και η Βόρεια Κορέα. Πρόκριση στο ταμπλό των «16» χαρίζουν οι τρεις πρώτες θέσεις από το κάθε γκρουπ (οι νικήτριες θα περάσουν απευθείας στα προημιτελικά) και αυτό το πλασάρισμα είναι η μεγάλη επιθυμία της εθνικής μας ομάδας. Βασικός στόχος βεβαίως, είναι η παραμονή γι’ άλλη μια φορά στην κορυφαία κατηγορία του διεθνούς στερεώματος. Αν η Ελλάδα τερματίσει στην 4η , την 5η ή την 6η θέση του γκρουπ θα πάει στο ταμπλό των θέσεων 13-24 και θα συνεχίσει την προσπάθεια για την παραμονή.

Κ. ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΚΑΛΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΜΑΔΩΝ»

«Είναι καλή η κλήρωση από διάφορες απόψεις. Αντιμετωπίζουμε πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια την Ιαπωνία, που είναι και διοργανώτρια και μάλιστα δίνουμε εναντίον της το πρώτο ματς. Πρεμιέρα με τέτοιο αγώνα και μπροστά σε πολύ κόσμο αποκτά ξεχωριστή διάσταση. Θετικό επίσης, που οι υπόλοιπες ομάδες είναι από την Ευρώπη και πρόσφατα έχουμε σημειώσει θετικά αποτελέσματα με όλες», σχολίασε ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής και συμπλήρωσε: «Οι νίκες εναντίον τους πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν τη δική μας ψυχολογία και παράλληλα να προσθέσουν πίεση στους αντιπάλους. Η πρώτη 12άδα είναι ο πόθος μας και θα είναι υπέροχο να πετύχουμε τέτοιο πλασάρισμα έπειτα από την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όλα είναι ανοιχτά κι ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά μέχρι τότε γιατί έχουμε αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας ακόμα μπροστά μας».  

Η εθνική γυναικών μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση κατ’ αρχάς, που παρέμεινε στη 2η κατηγορία του κόσμου χάρη στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης, αφού στο αμέσως προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 2012 στο Ντόρτμουντ, είχε περιοριστεί σε θέση υποβιβασμού (43η). Ο βασικός στόχος της στο Τόκιο είναι να διατηρηθεί στην ίδια κατηγορία κι από κει και πέρα να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Το έργο της στο γκρουπ Η εκτιμάται ως πολύ δύσκολο απέναντι στην επικεφαλής Βραζιλία, τη Σουηδία και τη Σλοβενία, ενώ η Χιλή και η Βενεζουέλα, που είναι και χαμηλότερα από την εθνική μας στο WorldTeamRanking, θεωρούνται πιο βατές. Η Ελλάδα θα προχωρήσει στις θέσεις 25-36 της διοργάνωσης αν πάρει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του γκρουπ και αυτομάτως θα εξασφαλίσει την παραμονή. Αν βρεθεί σε μία από τις τρεις επόμενες θέσεις, τότε θα συνεχίσει για την επίτευξη του στόχου της από το ταμπλό των θέσεων 37-48.

Τα υπόλοιπα γκρουπ της 2ης κατηγορίας των γυναικών συγκροτήθηκαν ως εξής: Στο γκρουπ Ε είναι οι: Ταϊλάνδη (επικεφαλής), Καναδάς, Αίγυπτος, Πουέρτο Ρίκο, Ελβετία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Στο γκρουπ F οι: Αγγλία (επικεφαλής), Λιθουανία, Μαλαισία, Ουαλία, Κολομβία και Ισραήλ και στο γκρουπ G οι: Ινδία (επικεφαλής), Ιταλία, Τουρκία, Νιγηρία, Πορτογαλία και Βουλγαρία.

«Μου αρέσει και η κλήρωση των γυναικών και θεωρώ ότι θα γίνει μεγάλη μάχη στο γκρουπ για την κατάκτηση των τριών πρώτων θέσεων», ήταν το πρώτο σχόλιο του Κώστα Βατσακλή, που ως γνωστόν, είναι υπεύθυνος και της γυναικείας ομάδας. «Πιστεύω ότι η Βραζιλία και η Σουηδία είναι καλύτερες ομάδες από εμάς, αλλά τις άλλες μπορούμε να τις «χτυπήσουμε». Είναι ωραίο μάλιστα, που έχουμε δύο ομάδες από τη Λατινική Αμερική γιατί τσεκάρουμε την αγωνιστική μας κατάσταση και με χώρες που δεν είναι στις παραδοσιακά δυνατές ηπείρους. Χιλή και Βενεζουέλα είναι στα μέτρα μας και γενικά πιστεύω ότι τα κορίτσια θ’ ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Θα σώσουν την ομάδα, που είναι ο αρχικός στόχος και γιατί όχι να περιμένουμε και κάποιες εκπλήξεις… Γενικά κρίνω καλή την κλήρωση και των δύο εθνικών μας ομάδων και είμαι αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων μας».

Το πρόγραμμα των αγώνων της εθνικής ανδρών στο γκρουπ είναι το εξής (το Τόκιο είναι 7 ώρες μπροστά από την Ελλάδα):

28/04, 09:30 Ελλάδας (16:30 Ιαπωνίας): Ιαπωνία-Ελλάδα

29/04, 09:30 (16:30): Ελλάδα-Ουγγαρία

30/04, 06:30 (13:30): Πορτογαλία-Ελλάδα

30/04, 12:30 (19:30): Ελλάδα-Ρουμανία

01/05, 09:30 (16:30): Γαλλία-Ελλάδα

Το πρόγραμμα των αγώνων της εθνικής γυναικών στο γκρουπ:

28/04, 12:30 Ελλάδας (19:30 Ιαπωνίας): Βραζιλία-Ελλάδα

29/04, 06:00 (13:00): Ελλάδα-Βενεζουέλα

29/04, 12:30 (19:30): Σουηδία-Ελλάδα

30/04, 03:00 (10:00): Ελλάδα-Χιλή

01/05, 09:30 (16:30): Σλοβενία-Ελλάδα

* Οι ομάδες είναι 24 και στην 3η κατηγορία κι εκεί θ’ αγωνιστεί η ανδρική εθνική ομάδα της Κύπρου. Χωρίστηκαν επίσης σε 4 γκρουπ των 6 και η Μεγαλόνησος κληρώθηκε στο L (το 4ο της Third Division) με αντιπάλους την Ελβετία, τη Ρουμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Φιλανδία και το Πακιστάν. Στις γυναίκες η Κύπρος δεν δήλωσε ομάδα. 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ