Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μάγεψε πάλι ο Γκιώνης, πέρασε στην 8άδα του Europe Cup ως νικητής του ομίλου του!

Gio panigirismos_Afstria

Gio panigirismos_AfstriaΟ Παναγιώτης Γκιώνης μπορεί να αισθάνεται ήδη ότι στη Λωζάννη πρόσθεσε μία ακόμα σημαντική στιγμή στη ζηλευτή καριέρα του! Με ανώδυνη ήττα 3-2 σετ από τον Ρώσο Αλεξάντερ Σιμπάεφ ευνοήθηκε σε τριπλή ισοβαθμία στους 3 βαθμούς και προκρίθηκε ως νικητής του 4ου γκρουπ στα προημιτελικά του Europe Cup! Στην πρώτη του αγωνιστική παρουσία στον θεσμό απέδωσε αρκετά καλό πινγκ πονγκ (δεδομένου κιόλας ότι δεν γινόταν να τον αφήσουν εντελώς οι ενοχλήσεις στον προσαγωγό), πέτυχε τον πρώτο του στόχο και δικαιούται να βλέπει ψηλότερα! Έκανε ξανά περήφανο τον προπονητή του Κώστα Βατσακλή, που τον ενθάρρυνε συνεχώς μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία και τους πόνους στο πόδι, παράλληλα έδωσε μεγάλη χαρά στην ομοσπονδία, στους υπόλοιπους διεθνείς και όλους τους φίλους του πινγκ πονγκ και σίγουρα θα έχει τις ευχές τους στο κυνήγι μίας ακόμα μεγάλης διάκρισης και κατ’ επέκταση της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Νωρίς αύριο το μεσημέρι (13.15) αναλαμβάνει νέα πρόκληση, καθώς θα παίξει στην 8άδα με τον επανακάμψαντα ύστερα από πολύμηνη απουσία, Δανό Μίκαελ Μέιζ. Αν νικήσει θα μπει στα ημιτελικά, αν χάσει θα συνεχίσει για τις θέσεις 5-8. Να προσθέσουμε ότι με τη νίκη του ο Σιμπάεφ ήταν ο δεύτερος, που πέρασε στα νοκ άουτ από το 4ο γκρουπ. Ο Γκιώνης είχε συντελεστή +1 με 5 σετ υπέρ και 4 κατά, ο Σιμπάεφ 0 με 5-5 και ο Κριζάν -1 με 4-5.

Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών είχε κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση αργά το απόγευμα νικώντας 3-1 τον Ρουμάνο Άντριαν Κριζάν και στις 22.30 ώρα Ελλάδας (σε ζωντανή μετάδοση πάλι από το διαδικτυακό itTV) αντιμετώπισε τον Σιμπάεφ (νούμερο 12 στην Ευρώπη). Ο Γκιώνης εξασφάλιζε πρόκριση έστω και με ένα σετ, πρωτιά στο γκρουπ ακόμα και με ήττα 3-2, ενώ ο Ρώσος πανηγύριζε πρόκριση με όποιο σκορ κι αν επικρατούσε. Ο 34χρονος «αμυντικός» μπήκε πολύ δυνατά για να φτάσει γρήγορα στην πρώτη του επιδίωξη. Πράγματι του βγήκαν όλα τα χτυπήματα κι αφού προηγήθηκε 6-2 κράτησε εύκολα τη διαφορά. Στο 2ο σετ ίσως να επαναπαύτηκε κάπου και ο Ρώσος, που ήξερε να παίζει καλά την άμυνα, απλά δεν είχε το backhandστις επιθετικές επιλογές του, ισοφάρισε σχετικά εύκολα. Η ανησυχία για την 1η θέση ήρθε στο επόμενο σετ διότι εκεί που ο αθλητής του Βατσακλή ήλεγχε το ματς «γεύτηκε» απρόσμενη ανατροπή. Αρχικά ήταν στο +4 και ισοφαρίστηκε (8-8 από 7-3). Μετά απέκτησε δύο σετ μπολ στα σερβίς του (10-8) και δεν τα αξιοποίησε. Βρήκε και 3ο και 4ο σετ μπολ (11-10 και 13-12), αλλά ούτε αυτά εκμεταλλεύτηκε και τελικά έχασε!

Σαφώς όμως, δεν ήθελε να χάσει και τη μεγάλη ευκαιρία να τερματίσει 1ος στο γκρουπ. Συνέχισε απτόητος ψυχολογικά, είχε καλή τακτική και σταθερότητα σε επίθεση και άμυνα και πήρε «καθαρά» το σετ. Μπορεί να εξατμίστηκε το αρχικό του προβάδισμα με 5-1, όμως μετά τα μέσα του σετ κυριάρχησε και δέχτηκε τις επευφημίες των φιλάθλων στο γυμναστήριο Vallée de la Jeunesse. Έχοντας πια πετύχει τον στόχο του ο Γκιώνης χαλάρωσε φυσιολογικά στο 5ο σετ, ενώ ο Σιμπάεφ, που διατηρούσε το ισχυρό κίνητρο, συνέχισε το ίδιο δυνατά και πήρε τη νίκη (11-5, 5-11, 13-15, 11-6, 4-11).

Σημειωτέον ότι πήρε όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στον προσαγωγό (θεραπεία, καλό ζέσταμα, θερμαντική αλοιφή και ειδικό κολάν), στάθηκε τυχερός, που δεν είχε έντονη ενόχληση κι ελπίζουμε να συμβεί το ίδιο και στις δύο επόμενες ημέρες.

Στον εναρκτήριο αγώνα του με τον επικεφαλής του γκρουπ Κριζάν (Νο 7 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) ο Έλληνας πρωταθλητής (Νο 10) ενοχλήθηκε στον δεξιό προσαγωγό μόνο στη διάρκεια του 1ου σετ. Ίσως γι’ αυτό να έχασε αρκετές εύκολες μπάλες στο ξεκίνημα. Μετά το πόδι «ζεστάθηκε», ο Γκιώνης πήρε το σετ κι έγινε πιο σταθερός. Σε αυτό το 1ο σετ οι αντίπαλοι πήγαιναν πόντο-πόντο και μόνο προς το τέλος ο Ρουμάνος βρέθηκε μπροστά 9-7. Ο Γκιώνης έκανε ανατροπή με τρεις πόντους σερί κι όταν ο Κριζάν απάντησε με ισοφάριση και σετ μπολ, έκανε νέο σερί και απέκτησε το προβάδισμα.

Στις λεπτομέρειες κρίθηκε και το 2ο σετ, όπου ο αθλητής της Ανζέ προηγήθηκε 4-2, έχασε έξι πόντους στη σειρά και μετά πλησίασε στο 7-8 χωρίς ν’ αποφύγει την ισοφάριση. Στη νίκη οδήγησαν τον Γκιώνη δύο ακόμα ξεσπάσματα. Το αποκορύφωμα ήταν στο 3ο σετ όπου με εντυπωσιακά ράλι και δύσκολες άμυνες μετάτρεψε το 2-6 σε βάρος του σε 11-6 υπέρ του!!! Συνέχισε με υψηλή αυτοπεποίθηση και καθαρό μυαλό, ήταν καλύτερος και στο 4ο σετ (απέναντι σημειώστε, σ’ έναν πολύ ικανό αθλητή, που τον έχει υποχρεώσει σε κάποιες ήττες τα τελευταία χρόνια) και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στον θεσμό (13-11, 8-11, 11-6, 11-5).

Νωρίς το απόγευμα, στην πρεμιέρα του γκρουπ, ο Κριζάν έκαμψε 3-2 τον Σιμπάεφ με ανατροπή στο 5ο σετ όπου μετέτρεψε αμέσως το 2-5 σε 8-5 (11-7, 8-11, 11-9, 10-12, 11-7).

Από το 1ο γκρουπ προκρίθηκαν κατά σειρά ο Πορτογάλος Τιάγκο Απολόνια (4 βαθμοί) και ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ (3), από το 2ο ο Γερμανός Τίμο Μπολ (4 βαθμοί) και ο Γάλλος Άντριεν Ματενέ (3) και από το 3ο ο Πορτογάλος Μάρκος Φρέιτας (4 βαθμοί) και ο Δανός Μίκαελ Μέιζ (3). Έμειναν στις θέσεις 9-12 του τουρνουά και αποκλείστηκαν ως οι τελευταίοι των ομίλων οι Ρόμπερτ Γκάρντος (Αυστρία), Αντρέι Γκάσινα (Κροατία), Αλεξέι Σμιρνόφ (Ρωσία) και Άντριαν Κριζάν (Ρουμανία).

Στην 8άδα κληρώθηκαν ακόμα Απολόνια-Ματενέ, Σιμπάεφ-Φρέιτας και μαζί οι δύο Γερμανοί Μπολ και Οβτσάροφ (στο κάτω μέρος του ταμπλό) στο σπουδαιότερο παιχνίδι του συγκεκριμένου γύρου! Ο Γκιώνης θα βρει στα ημιτελικά έναν από τους δύο Γερμανούς, εφόσον περάσει το εμπόδιο του Μέιζ. Θα υπάρχει και αγώνας για τις θέσεις 3-4, αλλά προβλέπεται ακριβή θέση και σε όσους μείνουν έξω από τα ημιτελικά με κατάταξη από 5 έως 8, λόγω του συστήματος προκρίσεων στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πριν δούμε όλα τα αποτελέσματα στα γκρουπ των ανδρών, να σημειώσουμε ότι στις γυναίκες προκρίθηκαν στα προημιτελικά οι Λι Τζιάο (Ολλανδία), Ιβέτα Βασένοφσκα (Τσεχία) από το 1ο γκρουπ, Βικτόρια Πάβλοβιτς (Λευκορωσία) και Βου Γιαντούο (Γερμανία) από το 2ο, Λιου Για (Αυστρία), Πετρίσα Σόλγια (Γερμανία) από το 3ο γκρουπ και Τζορτζίνα Πότα (Ουγγαρία), Μαργαρίτα Πεσότσκα (Ουκρανία) από το 4ο:

Τα αποτελέσματα:

1η αγωνιστική:

Οβτσάροφ-Γκάρντος 3-2

Μπολ-Ματενέ 3-0

Φρέιτας-Σμιρνόφ 3-2

Κριζάν-Σιμπάεφ 3-2

2η αγωνιστική:

Απολόνια-Οβτσάροφ 3-2

Μπολ-Γκάσινα 3-0

Φρέιτας-Μέιζ 3-2

Γκιώνης-Κριζάν 3-1

3η αγωνιστική:

Απολόνια-Γκάρντος 3-1

Ματενέ-Γκάσινα 3-0

Μέιζ-Σμιρνόφ 3-0

Γκιώνης-Σιμπάεφ 2-3

                                                          

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ