Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τσεν Τσίεν Αν: «Δεν θα ήθελα την Ελλάδα αντίπαλο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα…»

P1312596

P1312596Ενδιάμεσα των αγωνιστικών του δραστηριοτήτων ήρθε στην Αθήνα με τον συμπαίκτη του στην Ενεμπόν Καλλίνικο Κρεάνγκα και προπονήθηκε για τέσσερις ημέρες με τους Έλληνες διεθνείς. Έκανε δυνατή μίνι προετοιμασία και αναχώρησε σήμερα για τη Γαλλία ικανοποιημένος από τη νέα εμπειρία, που δοκίμασε στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας. Η παρουσία του Τσεν Τσίεν Αν στην ομοσπονδιακή αίθουσα STAG του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας αποτέλεσε φυσικά ξεχωριστό γεγονός και για την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. γι’ αυτό η ιστοσελίδα της βρέθηκε προχτές στην απογευματινή προπόνηση και σε διάλειμμά της εξασφάλισε μικρή συνέντευξη από τον σημερινό παγκόσμιο πρωταθλητή του διπλού ανδρών. Ο σπουδαίος αθλητής από την κινεζική Ταϊπέι τόνισε ότι τον ωφέλησαν οι προπονήσεις στην Αθήνα, παραδέχτηκε ότι δεν θα ήθελε αντίπαλο την Ελλάδα στο φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο, κυρίως λόγω Γκιώνη, ενώ έκανε επισημάνσεις για τα δύο από τα νεότερα παιδιά της εθνικής ανδρών, τους αδερφούς Κωνσταντινόπουλους.

«Οι συνθήκες είναι καλές εδώ, απολαμβάνω την προπόνηση και η εμπειρία είναι σημαντική για μένα. Υπάρχουν αρκετοί νέοι αθλητές στην αίθουσα κι αυτό είναι ωραίο για μένα διότι είμαι κι εγώ νέος. Απλά, στις λίγες ημέρες που είμαι εδώ, δεν βλέπω πολλούς παίκτες να είναι πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο. Νομίζω ότι χρειάζονται περισσότεροι δυνατοί παίκτες για να γίνεται ακόμα καλύτερη προπόνηση για όλους. Για να φέρω ένα παράδειγμα, στην Κίνα (που εντάξει, ξέρουμε ότι είναι η μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως) υπάρχουν 30 παίκτες σαν εμένα και κάθε μέρα παίζω με διαφορετικούς. Όταν είναι λίγοι οι παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου είναι πρόβλημα».

P1312601Ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος είναι οι δύο νεαροί αθλητές της εθνικής ανδρών, με τους οποίους τον έβαλε σε ασκήσεις ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής. Όταν ζητήσαμε μία εκτίμηση για την αξία τους ο Ασιάτης μάς είπε: «Είναι αριστερόχειρες αυτοί οι δύο παίκτες, όπως εγώ και διακρίνει εύκολα κάποιος το ταλέντο τους. Έχουν καλό forehand, αλλά χρειάζονται πιο δυνατό backhand. Ένα ποιοτικό forehand δεν είναι αρκετό στο σύγχρονο πινγκ πονγκ και για να γίνουν ακόμα καλύτεροι θέλουν βελτίωση και από την άλλη πλευρά και φυσικά να συνδυάσουν σωστά πάνω στον πόντο τα δύο βασικά επιθετικά χτυπήματα».

Ο 23χρονος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του απλού νέων δεν αιφνιδιάστηκε από την επιτυχία των ελληνικών χρωμάτων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας και ομολογεί ότι στην κλήρωση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού της Ιαπωνίας (28 Απριλίου έως 5 Μαΐου) δεν προτιμά την Ελλάδα αντίπαλο της χώρας του. «Δεν ήταν έκπληξη για μένα τα δύο μετάλλια, γνωρίζω τις μεγάλες δυνατότητές σας. Λίγο καιρό μετά αντιμετώπισα σε WorldTourτον Γκιώνη κι έχασα. Μπορείτε να πετύχετε καλό πλασάρισμα και στο Τόκιο και η κλήρωση δεν θέλω να φέρει αντιμέτωπη την Ταϊπέι με την Ελλάδα. Ο βασικός λόγος είναι ότι έχετε τον Γκιώνη, που είναι ικανότατος αμυντικός. Δεν μου αρέσει η ιδέα να σας έχουμε αντιπάλους, είναι δυνατοί και οι άλλοι βασικοί παίκτες».  

Ο Τσεν Τσίεν Αν υπογράμμισε ότι η νίκη του στο περσινό World Team Classic εναντίον του «χρυσού» Ολυμπιονίκη του Λονδίνου και παγκόσμιου πρωταθλητή Ζανγκ Τζικ αποτέλεσε την καλύτερη στιγμή του («πραγματικά είχα παίξει εξαιρετικά, αν και λίγο καιρό πριν είχα ταλαιπωρηθεί από τραυματισμό στον ώμο και αυτό που κατάφερα ήταν κάτι μαγικό, κάτι φανταστικό για μένα», ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έσπασε την κυριαρχία της Κίνας κατακτώντας την 1η θέση στο διπλό ανδρών στο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα. «Σίγουρα η επιτυχία αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα όταν έρχεται ενάντια σε Κινέζους. Δύο πολύ δυνατά ζευγάρια από την Κίνα νικήσαμε τότε με τον Τσουάν Τσι Γιουάν. Στον τελικό τους Χάο Σουάι/Μα Λιν και νωρίτερα τους Γουάνγκ Λικίν/Ζου Γιου. Ήταν κάτι απίστευτο διότι δεν είχαμε στόχο το χρυσό μετάλλιο. Στο ταμπλό δεν ήμασταν στα πρώτα φαβορί, όμως κάναμε φοβερή πορεία. Ο Τσουάν είναι πιο έμπειρος και με βοήθησε πολύ, αλλά κι εγώ τον βοήθησα με το παιχνίδι μου».

Για το αν μπορεί κάποιος Ευρωπαίος να φανεί αυτή την περίοδο πολύ απειλητικός για τους Κινέζους ο νεαρός Ασιάτης ανέφερε μόνο τον Γερμανό Ντιμίτρι Οβτσάροφ («που έχει πολύ αθλητικό σώμα και διαθέτει και πολύ ποιοτικό backhand»), ενώ για την παρουσία του στο γαλλικό πρωτάθλημα επισήμανε: «Είναι δύσκολα στη Γαλλία. Η λίγκα έχει μεγάλο συναγωνισμό κι έχω ποσοστό 50-50 σε νίκες και ήττες. Ωστόσο, είναι πολύ καλό για μένα να παίζω εκεί, μου αρέσει και θα συνεχίσω στην Ενεμπόν και τη νέα χρονιά».

Τέλος, αναφορικά με μία …συνηθισμένη μέρα του γύρω από την επιτραπέζια αντισφαίριση ο Τσεν Τσίεν σημείωσε: «Προπονούμαι κάθε μέρα. Κάνω βάρη, τρέχω και γενικά κοιτάζω να είμαι συνέχεια σε καλή φυσική κατάσταση. Κοιμάμαι αρκετά διότι ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για μένα. Επίσης, δεν είναι αρκετό να προπονούμαι στη χώρα μου επειδή στις εθνικές ομάδες είναι μόνο δέκα οι παίκτες στο δικό μου επίπεδο. Γι’ αυτό τον λόγο πηγαίνω στην Κίνα, πηγαίνω και στο Μόναχο όπου μένω μεγάλα διαστήματα και φυσικά προπονούμαι και στη Γαλλία με την ομάδα μου. Για να προοδεύσω κι άλλο πρέπει να κάνω αυτές τις εναλλαγές».  

Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΟΣ»

Από τους νεαρούς αθλητές, που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παίξουν με το νούμερο 25 της παγκόσμιας κατάταξης, ζητήσαμε ένα σχόλιο από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο. «Είναι πολύ γρήγορος στο τραπέζι! Με εντυπωσίασε που έχει τόσο γερά πόδια και κινείτο τέλεια. Δεν έχανε εύκολα την μπάλα, ήταν πολύ σταθερός. Ήταν ωραία εμπειρία για μένα και δεν είχα καθόλου άγχος επειδή είχα απέναντί μου έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, αφού άλλωστε έχουμε κι εμείς εδώ δύο παγκόσμιου βεληνεκούς αθλητές τον Καλλίνικο και τον Παναγιώτη», σχολίασε ο 20άχρονος διεθνής. 

 

Φωτό 1: Ο Τσεν Τσίεν Αν σε εκτέλεση άσκησης από το backhand 

Φωτό 2: Ο πρωταθλητής από την Ταϊπέι, καθώς προπονείται με τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ