Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το χάλκινο ο Γκιώνης στη Σουηδία, φυσιολογική ήττα από τον Γιαν Αν

Gio aerodromio

Gio aerodromioΜε το χάλκινο μετάλλιο στη βαλίτσα και περήφανος για την πρώτη του διάκριση στο απλό ενός τουρνουά World Tour θα επιστρέψει από τη Στοκχόλμη και το σουηδικό όπεν ο Παναγιώτης Γκιώνης! Το μεσημέρι στα ημιτελικά έχασε από τον Κινέζο Γιαν Αν με 4-0 σετ και ολοκλήρωσε τη θαυμάσια πορεία του με την 3η θέση, που ειδικά σε αυτού του επιπέδου τους αγώνες αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Μπορεί να μην κατάφερε να προβάλλει σθεναρή αντίσταση στο 2ο φαβορί του ταμπλό, όμως κέρδισε το χειροκρότημα και τον θαυμασμό όλων για το γεγονός ότι στην πρώτη του συμμετοχή σε κορυφαίο διεθνές τουρνουά, μετά τα δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας, συνέχισε τις εξαιρετικές εμφανίσεις και πρόσθεσε κι άλλο μετάλλιο στη συλλογή του. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος, που προχώρησε τόσο πολύ στο τελευταίο φετινό τουρνουά της σειράς World Tour. Θα ωφεληθεί σημαντικά και στο παγκόσμιο ranking list του Δεκεμβρίου κι έτσι θα κλείσει ιδανικά την πιο αποδοτική χρονιά της καριέρας του.

Για τον «χάλκινο» πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών ήταν δεδομένο ότι θα είχε αφάνταστα δύσκολο έργο κόντρα στον Γιαν Αν, άσχετα αν ο τελευταίος έχασε δύο φορές μέσα στο 2013 από έναν Ιάπωνα αμυντικό, τον Γιούτο Μουραμάτσου. Αυτό φάνηκε και στην πράξη (ο ημιτελικός μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο από το itTV), καθώς ο σπουδαίος επιθετικός με το ευρωπαϊκό πιάσιμο στη ρακέτα (που φιγουράρει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης αθλητών κάτω των 21 ετών και στο 8 της αντίστοιχης των ανδρών) έπαιξε τέλεια την άμυνα και παρότι αντιμετώπισε πρώτη φορά τον Γκιώνη έδειξε άριστα διαβασμένος για το παιχνίδι του. Ο πρωταθλητής μας είχε διαστήματα, που επιβεβαίωσαν την πολύ καλή του κατάσταση και τη μεγάλη του κλάση, όμως και πάλι ο Γιαν Αν παρουσιάστηκε ασυναγώνιστος. Έτσι, γράφτηκε το 4-0 (4-11, 9-11, 7-11, 5-11), το οποίο βέβαια σε τίποτα δεν μειώνει τη νέα επιτυχία του αθλητή του Κώστα Βατσακλή και της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Ήδη άλλωστε, είχε πετύχει σημαντικά πράγματα με τις συνολικά τέσσερις νίκες του στη σουδική πρωτεύουσα:

– Στα ημιτελικά ήταν αυτός και τρεις Κινέζοι πρωταθλητές και στα προημιτελικά είχε μείνει ο μόνος Ευρωπαίος στο αγώνισμα σ’ ένα πρωτοφανές (και φυσικά τιμητικό για τον ίδιο) σκηνικό, που θα έχει να θυμάται για πάντα στην καριέρα του.

– Μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έσπασε το φράγμα» των «16» και στα τουρνουά World Tour κάνοντας μάλιστα δύο βήματα μπροστά και στις δύο περιπτώσεις. Όπως στο Σβέσατ μπήκε στα προημιτελικά και αργότερα κατέκτησε μετάλλιο, έτσι και στη Στοκχόλμη έφτασε στο πόντιουμ προχωρώντας δύο ακόμα γύρους!

– Πανηγύρισε το τέταρτο μετάλλιό του στα τουρνουά αυτής της σειράς και το δεύτερο στη Σουηδία. Το 2005 στο Γκέτεμποργκ ήταν 3ος στο διπλό ανδρών με τον Κορέατη Γιου Σε Χιουκ. Στο ίδιο αγώνισμα έχει ακόμα ένα ασημένιο μετάλλιο με συμπαίκτη τον Αυστριακό Τσεν Βεσίνγκ (στην Πολωνία τo 2004) κι ένα χάλκινο με τον Ντανιέλ Τσιόκα (στην Αίγυπτο το 2004).

– Πήρε επιτέλους αυτό που άξιζε σε μεγάλο όπεν ύστερα από 16 χρόνια και 54 συμμετοχές σε World Tour της I.T.T.F. κι έναν μήνα πριν κλείσει το 34ο έτος της ηλικίας του. Έκανε το ντεμπούτο του το 1997 στο όπεν της Πολωνίας, που είχε γίνει στο Γκντανσκ.

– Απέκλεισε τέσσερις Ασιάτες αθλητές στη σειρά (αν υπολογίσουμε και τον κινεζικής καταγωγής Βανγκ Μπόρα), κάτι επίσης πρωτόγνωρο σε μία διοργάνωση κι ανάμεσά τους ήταν το 4ο φαβορί του αγωνίσματος και σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής του διπλού ανδρών Τσεν-Τσίεν Αν από την Ταϊπέι.  

– Εξασφάλισε βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, που ήταν βασικός στόχος του όταν δήλωσε συμμετοχή για τη Στοκχόλμη και ο Δεκέμβριος ίσως τον φέρει μέσα στους πρώτους 30 του κόσμου και στην καλύτερη θέση που έχει εμφανίσει ποτέ. Σήμερα είναι στο νούμερο 35, ενώ στα seedingτου τουρνουά ήταν στο νούμερο 11.

Όσον αφορά στην εικόνα του αγώνα δεν χρειάζεται να σημειωθούν πολλά πράγματα επειδή ο Γιαν Αν ήταν απόλυτα έτοιμος και δεν άφησε τον Γκιώνη να κάνει το παιχνίδι του. Ήταν γρήγορος, δυνατός, με θαυμάσια υποδοχή και ποιοτική επίθεση. Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός άλλαξε πράγματα στην τακτική, είπε στον αθλητή να πάρει κάποια ρίσκο, όμως τα προγνωστικά δεν γινόταν ν’ ανατραπούν.  

Το 1ο σετ πήγε σχετικά εύκολα στον Ασιάτη, καθώς μετά το 3-3 ήταν φοβερά αποτελεσματικός με δυνατές επιθέσεις στο σώμα του αντιπάλου του και στα πλάγια, με πολύ δύσκολα σερβίς και άψογο κοντρόλ κάθε φορά που δεχόταν σπιν. Έχοντας καταλάβει καλύτερα τα χτυπήματα του Γιαν ο Γκιώνης ανέβασε την απόδοσή του και μέχρι τα μέσα του 2ου σετ οι δύο παίκτες πήγαιναν πόντο-πόντο. Ο Κινέζος έκανε ένα σερί, ο Έλληνας διεθνής πλησίασε στον πόντο (10-9), όμως η τακτική και η ποιότητα του πρώτου τον οδήγησε στην επικράτηση.

Τον έλεγχο τον είχε και στο 3ο σετ κι ακόμα κι όταν ο Γκιώνης έκανε ορισμένες φοβερές προσπάθειες ο Γιαν κρατούσε για τον εαυτό του την τελευταία μπάλα και στα μεγάλα ράλι. Ο πρωταθλητής μας φάνηκε να …ζορίζει τον Κινέζο μόνο με βαθιές, χαμηλές και καλά κομμένες μπαλιές. Γενικά όμως, ο τελευταίος είχε ευχέρεια στην επίθεση, έπαιζε συνεχώς στην κεντρική γραμμή και είχε πετυχημένες αντιδράσεις στα περισσότερα από τα σπιν του αντιπάλου του. Έτσι, δημιούργησε διαφορά και μετά τα μέσα του 4ου σετ και την κράτησε.

Στο τέλος του αγώνα ο Γκιώνης δέχτηκε το θερμό χειροκρότημα του σουηδικού κοινού, ενώ να σημειωθεί ότι τον εγκωμίασε και ο σπίκερ της διαδικτυακής μετάδοσης λέγοντας «συγχαρητήρια στο Έλληνα αθλητή γιατί μετά από τις επιτυχίες του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έκανε μεγάλο τουρνουά και στη Στοκχόλμη και μπήκε στα μετάλλια».

Στο φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Γιαν Αν προχώρησε μέχρι τα προημιτελικά κι επίσης το 2013 ήταν δεύτερος στο Ασιατικό ατομικό Κύπελλο και 2ος στο απλό ανδρών του ισχυρού WorldTourτου Κατάρ. Επιπλέον, είναι δύο φορές πρωταθλητής κόσμου στο διπλό νέων (2007, 2008), τρεις στο ομαδικό νέων (2007, 2008, 2009), δευτεραθλητής κόσμου στο απλό νέων το 2009, πρωταθλητής Ασίας στο απλό παίδων και δευτεραθλητής στο απλό νέων.

* Στον άλλο ημιτελικό ο νεαρός Φαν Ζεντόνγκ έκαμψε με 4-3 σετ το 1ο φαβορί του αγωνίσματος, τον Σου Σιν, παρότι βρέθηκε να χάνει με 2-0 και αργότερα με 3-2 σετ (ο τελικός δεν είχε γίνει όταν γράφαμε αυτό το κομμάτι). Ο Γιαν Αν ήταν και φιναλίστ στο διπλό, όπου αγωνίστηκε με τον Σουηδό Παρ Γκέρελ. Στον τελικό έχασαν 3-1 σετ από άλλο …κινεζοσουηδικό δίδυμο, τον Σου Σιν και τον Γενς Λούντκβιστ, συμπαίκτη του Γκιώνη στη γαλλική Ανζέ!

* Αργά το βράδυ του Σαββάτου και στο ρεπορτάζ για τους προημιτελικούς η ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας (www.ittf.com) έγραψε σε μεσότιτλο για τον Γκιώνη ότι «διατηρεί τη θαυμάσια φόρμα του» και παρακάτω ότι «προκάλεσε μεγάλη στεναχώρια στην αποστολή της Κινεζικής Ταϊπέι νικώντας δύο αθλητές της. Στα προημιτελικά ο Χουν πάλεψε σκληρά, αλλά σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης φάνηκε ότι ο Παναγιώτης Γκιώνης είχε το πάνω χέρι, όπως και την εμπειρία για να διαχειριστεί καλύτερα το ματς. Πήρε τη νίκη και τώρα στα ημιτελικά είναι τρεις παίκτες από την Κίνα και το υπόλοιπο μέρος ανήκει στην Ελλάδα». Το ίδιο ρεπορτάζ είχε και δηλώσεις του αθλητή μας μετά την πρόκριση στην 4άδα: «Έπαιξα σίγουρα και δεν έκανα λάθη. Βρήκα ρυθμό και ήμουν σε θέση να ελέγξω το παιχνίδι. Ο αντίπαλος πήρε κάποια ρίσκο που δεν του βγήκαν και καθώς κράτησα την καλή μου απόδοση έφτασα στη νίκη», δήλωσε μεταξύ άλλων.

 

* Φωτό: Τα μετάλλια έχουν γίνει…συνήθεια τον τελευταίο καιρό για τον Παναγιώτη Γκιώνη. Η φωτογραφία είναι από την άφιξη στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” μετά από το ασημένιο και το χάλκινο, που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ